Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Φεβ-2020 07:50

  "Απαντήσαμε στην πρόκληση Κουτσολιούτσου"

  "Απαντήσαμε στην πρόκληση Κουτσολιούτσου"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  "Προκληθήκαμε από  την παρέμβαση Κουτσολιούτσου και απαντήσαμε. Ο έλεγχος που πραγματοποιήθηκε εντάσσεται στο πλαίσιο της άσκησης των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής και της δυνατότητας που μας παρέχει πλέον η νομοθεσία".  Όπως εξηγεί κορυφαίο στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η χθεσινή έφοδος κλιμακίου της εποπτικής Αρχής μπορεί να επισπεύστηκε λόγω της εξελισσόμενης προσπάθειας να τοποθετήσει πρόσωπα της επιλογής του στη διοίκηση της Folli Follie, είχε όμως ήδη δρομολογηθεί.  

  "Ως εποπτική Αρχή είχαμε ζητήσει ως συγκεκριμένα στοιχεία από την εταιρεία εδώ και καιρό. Με διάφορες προφάσεις η εταιρεία καθυστερούσε. Δώσαμε το απαιτούμενο χρονικό διάστημα να συμμορφωθεί και να προσκομίσει τα στοιχεία αυτά. Από τη στιγμή που δεν ανταποκρίθηκε, αποφασίστηκε να κινηθούμε με βάση τα περιθώρια που μας δίνουν οι νέες διατάξεις για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς", αναφέρεται χαρακτηριστικά.

  Η πρόκληση Κουτσολιούτσου αποκτά μεγαλύτερη, βέβαια, διάσταση, εάν συνυπολογιστεί το γεγονός πως ο βασικός μέτοχος και κατηγορούμενος, μαζί με μέλη της οικογένειάς του και 11 ακόμη άτομα, για σωρεία κακουργηματικών πράξεων αναφορικά με το σκάνδαλο της Folli Follie, είχε ενημερώσει νωρίτερα και δια ζώσης την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με την πρόθεσή του να ζητήσει αλλαγή της διοίκησης! Και όχι μόνο αυτό αλλά έφθασε στο σημείο να παραθέτει νουθεσίες και απόψεις του για τον τρόπο που θα σωθεί η Folli Follie, την πορεία που πρέπει να πάρει και τη στρατηγική της.

  Ζητήθηκαν έγγραφα και αποφάσεις

  Η απάντηση ήταν άμεση. Όπως προκύπτει, η (με καθυστέρηση δύο ετών) έφοδος που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι από κλιμάκιο τεσσάρων υπαλλήλων της Επιτροπής στα γραφεία της Folli Follie είχαν ακριβώς αυτό το στόχο, να αναζητηθούν έγγραφα και αποφάσεις του ΔΣ που είχαν ζητηθεί από την Αρχή, στο πλαίσιο των ενεργειών της τελευταίας για την εξυγίανση – σε όλα τα επίπεδα – της εταιρείας. Οι υπάλληλοι της Επιτροπής πήραν τα αρχεία από τους δύο υπολογιστές της διοίκησης, έγγραφα πρακτικών του δ.σ., ενώ ζήτησαν και τις μαγνητοφωνημένες συνεδριάσεις της διοίκησης για συγκεκριμένη περίοδο.

  Δεν θα αποτελέσουν, όμως τη μόνη παρέμβαση της εποπτικής Αρχής στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την, κρίσιμη, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας στις 20 Φεβρουαρίου.  

  Αποτελεί πλέον πέρα από ισχυρή πιθανότητα να υπάρξει νέα παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με δικαστική συνδρομή, στο επίπεδο αλλαγής και άλλων προσώπων της διοίκησης της Folli Follie, ώστε να αποκοπεί πλήρως ο ομφάλιος λώρος με τους βασικούς μετόχους, την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

  Η παύση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από το Δ.Σ. της εταιρείας (σ.σ. η δικάσιμος για τα ασφαλιστικά μέτρα έχει οριστεί τον Απρίλιο) και η τοποθέτηση δύο νέων μελών, των κ.κ. Βαλαχή και Ιωαννίδη (σε αντικατάσταση του Π. Δοντά) έπειτα από αίτηση της Επ. Κεφαλαιαγοράς στο Μονομελές Πρωτοδικείο εξετάζεται να έχει συνέχεια και με άλλα μέλη της διοίκησης. Κάτι που συζητήθηκε, κατά πληροφορίες, σε νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία της Επιτροπής με συγκεκριμένα μέλη του ΔΣ.

  Πτώχευση

  Το ζήτημα είναι σε κάθε περίπτωση να διατηρηθεί ο βαθμός της ισορροπίας που θα επιτρέψει από τη μια πλευρά να συνεχιστεί η λειτουργία της εταιρείας χωρίς τη "σκιά" της οικογένειας Κουτσολιούτσου και από την άλλη να μην προκληθεί "ατύχημα" με τους ομολογιούχους-πιστωτές της FFG προ "παρά ένα" της επίσημης διαδικασίας έγκρισης της συμφωνίας εξυγίανσης της FFG που θα περάσει από τις γενικές συνελεύσεις των ομολογιούχων πιστωτών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα αναζητηθούν οι υπαίτιοι μιας επώδυνης πτώχευσης.

  Το επόμενο διάστημα μέχρι τη γενική συνέλευση της 20ης Φεβρουαρίου θα κριθούν πολλά για την επόμενη ημέρα της εταιρείας, καθώς στην πράξη θα αναμετρηθούν οι υπαίτιοι του μεγαλύτερου σκανδάλου παραποίησης λογιστικών στοιχείων στη σύγχρονη ιστορία του Χρηματιστηρίου με την εποπτική Αρχή που μετά την αλλαγή διοίκησης, έχει αναλάβει ενεργό ρόλο για να σπάσει το απόστημα της Folli Follie. Ήδη, τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της ΓΣ έχουν ανακοινωθεί, με το αίτημα (Εκλογή    νέου    Διοικητικού    Συμβουλίου    της    Εταιρείας,    ορισμός ανεξάρτητων μελών αυτού, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3016/2002 και εκλογή Επιτροπής Ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο 44 του Ν. 4449/2017) του Δ. Κουτσολιούτσου να έχει συμπεριληφθεί, όπως επιτάσσει ο νόμος.

  Και όλα αυτά ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαχειριστικός έλεγχος που διενεργεί η PwC, με εντολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

   

  Διαβάστε ακόμη: Θρασύτατη επανεμφάνιση Δ. Κουτσολιούτσου με απαιτήσεις για την Folli Follie!

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ