Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Φεβ-2020 11:10

  Σημαντική στήριξη από την αγορά ακίνητων στα stress tests των ελληνικών τραπεζών

  Σημαντική στήριξη από την αγορά ακίνητων στα stress tests των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Τα stress tests των ελληνικών συστημικών τραπεζών εξετάζει η Axia Research μετά και τη δημοσίευση από την EBA των μακροοικονομικών υποθέσεων που θα χρησιμοποιηθούν για αυτά. Εκφράζει αισιοδοξία για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους, κάτι που άλλωστε "μοιράζονται" και τα τραπεζικά στελέχη, αντίθετα με τις ανησυχίες που υπήρξαν στο παρελθόν.

  Όπως σημειώνει η Axia, το δυσμενές σενάριο της ΕΒΑ αποτελεί το πιο αρνητικό που έχει εφαρμοστεί ποτέ έως σήμερα. Σε ό,τι αφορά τη σωρευτική μείωση του ΑΕΠ της τάξης του 4,3% που προβλέπεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το δυσμενές σενάριο, είναι λιγότερο απότομη από εκείνη που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008-09, ωστόσο είναι βαθύτερη σε σχέση με αυτήν του 2007. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην υπόθεση ότι το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

  Όσον αφορά τις τιμές των ακινήτων στην Ε.Ε, η πρόβλεψη είναι για σωρευτική πτώση των τιμών των κατοικιών κατά 16% το 2020-22 και κατά 20% για τα εμπορικά ακίνητα. Αν και η Axia αναγνωρίζει ότι οι χαμηλότερες τιμές των ακινήτων, θεωρητικά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση της ανάγκης για υψηλότερες προβλέψεις από τις τράπεζες, το γεγονός είναι ότι – και ειδικά δεδομένων και των σχεδίων μείωσης των NPEs των ελληνικών συστημικών τραπεζών -  η συντριπτική πλειοψηφία των assets ακινήτων (ως εγγύηση στα NPEs) θα βγουν από τους ισολογισμούς των τραπεζών τα επόμενα χρόνια.

  Ειδικά για την Ελλάδα, όπως σημειώνει η Axia, ο σωρευτικός ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στο δυσμενές σενάριο, προβλέπεται να διαμορφωθεί στο -6,0% ( έναντι μέσου όρου 5,5% στα προηγούμενα stress tests) και έναντι -3,3% κατά την άσκηση του 2018. Αυτό συγκρίνεται με το -4,2% (έναντι -2,4% το 2018) και -4,3% (έναντι -2,7% το 2018) για την Ε.Ε και την ευρωζώνη αντίστοιχα.

  ‘Όπως και στην άσκηση του 2018, δεν υπάρχει ποσοστό επιτυχίας / αποτυχίας. Δεδομένου του ισχυρότερου σημείου εκκίνησης των ελληνικών τραπεζών έναντι των προηγούμενων ασκήσεων, η Axia εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για νέα κεφάλαια. Υπογραμμίζει παράλληλα ότι η άσκηση του 2020 βασίζεται στους ισολογισμούς των τραπεζών της 31 Δεκεμβρίου του 2019, ενώ τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά στις 31 Ιουλίου του 2020. Το τελικό αποτέλεσμα θα χρησιμεύσει στην εποπτική αξιολόγηση SREP του 2021.

  Όπως παρατηρεί η Axia, η Κύπρος κατέχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζικών κλάδων όσον αφορά την πιο ευνοϊκή δυναμική του ΑΕΠ, ενώ η Πορτογαλία και η Ελλάδα παρουσιάζουν προβλέψεις χειρότερες από τον μέσο όρο τόσο της Ε.Ε όσο και της ευρωζώνης. Παρ 'όλα αυτά, το σενάριο είναι πιο θετικό για την Ελλάδα και την Κύπρο όσον αφορά τη συνολική μείωση των τιμών των ακινήτων, με τις προβλέψεις για την πορεία τους να είναι σημαντικά καλύτερες από εκείνες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών.

  Οι μακροοικονομικές παραδοχές για την Ελλάδα δεν είναι υπερβολικές πάντως, σημειώνει η Axia, με τη δυναμική των τιμών των ακινήτων να παρέχει σημαντική στήριξη. Η συρρίκνωση των τιμών των οικιστικών ακινήτων στα stress tests του 2020 τοποθετείται στο 5,8%, και των εμπορικών ακινήτων στο 10,6%, υπό το δυσμενές σενάριο, έναντι πτώσης 16,6% και για τα δύο στα stress tests του 2018. Επιπλέον, ο ρυθμός της ανατίμησης των ακινήτων στην Ελλάδα το 2019 ξεπέρασε το 9%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ