Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Φεβ-2020 07:44

  Παράπλευρες απώλειες για τους Έλληνες ψαράδες από την Gloria

  Παράπλευρες απώλειες για τους Έλληνες ψαράδες από την Gloria
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Tης Αλεξάνδρας Γκίτση

  Για βιβλική καταστροφή στις ιχθυοκαλλιέργειες της Ισπανίας από την καταιγίδα Gloria που "κτύπησε" τα παράλια της χώρας, κάνουν λόγο τοπικοί παράγοντες. Σύμφωνα  με τους ίδιους "χάθηκε" κοντά στο 50% της παραγωγής των εγκαταστάσεων που βρίσκονται στις ανατολικές και νότιες πλευρές της Ιβηρικής Χερσονήσου.

  Μεταξύ των μονάδων που επλήγησαν από την καταιγίδα είναι και αυτές της Ανδρομέδα. Πηγές της εταιρείας με τις οποίες επικοινώνησε το Capital.gr απέφυγαν να προσδιορίσουν το μέγεθος των απωλειών για την ελληνική εταιρεία. Άλλες πηγές κοντά στην Ανδρομέδα ανέφεραν ότι θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα για την κατάσταση των μονάδων της στην Ισπανία.

  Η Ανδρομέδα, η οποία ετοιμάζεται για την τριπλή συγχώνευση με τη Νηρεύς, η οποία διαθέτει επίσης παραγωγική παρουσία στο θαλάσσιο πάρκο Cabo de Gata στην Ανδαλουσία και τη Σελόντα, διαθέτει στην Ισπανία την εταιρεία παραγωγής ACUICOLA MARINA που βρίσκεται την ακτή της Burriana. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται η εμπορική της εταιρεία FRESCAMAR, η εταιρεία NIORDSEAS που ειδικεύεται στην παραγωγή και εμπορία γόνου και φρέσκου ψαριού και οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της βρίσκονται στις περιοχές Αλικάντε, Μούρθια και Μπαρτσελόνα, ενώ η θυγατρική της PISCIMAR, που δραστηριοποιείται στην εκκόλαψη και εκτροφή και έχει δυναμικότητα 20 εκατομμυρίων ιχθυδίων βάρους 10 γραμμαρίων βρίσκεται στην Μπουριάνα.

  Αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη πληροφόρηση από την Ένωση ιχθυοκαλλιεργητών της Ισπανίας για το μέγεθος του προβλήματος, παράγοντες της εκεί αγοράς αναφέρουν σε τοπικά μέσα πως η αποκατάσταση των ζημιών και η επιστροφή της παραγωγής στα προ καταιγίδας επίπεδα θα πάρει πάνω από έναν χρόνο.

  Ήδη η καταστροφή σημαντικού όγκου ιχθυοπληθυσμού στην Ισπανία έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών. Όπως αναφέρει η ηλεκτρονική σελίδα undercurrentnews οι τιμές για την τσιπούρα από την Τουρκία έχουν "τσιμπήσει" 0,20 ευρώ το κιλό την περασμένη εβδομάδα. Εξέλιξη η οποία εκτιμάται ότι θα επηρεάσει συνολικά τις τιμές των προϊόντων της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας και όχι μόνο στην Ισπανία αφού θα μειωθεί συνολικά η παραγωγή. Το αν από αυτή την εξέλιξη θα βγει κερδισμένη η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια μένει να φανεί αφού δύο βασικοί παίκτες της η Ανδρομέδα και η Νηρεύς επηρεάζονται από την Ισπανική καταιγίδα.

  Η Ισπανία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή αγορά για τα ψάρια Ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας καθώς απορροφά σχεδόν στο 12,6% της Ελληνικής παραγωγής και αντιπροσωπεύει το 15,5% των συνολικών εξαγωγών Ελληνικής τσιπούρας και λαβρακιού. Το 2018 εισήχθησαν στην Ισπανία συνολικά 29.142 τόνοι τσιπούρας και λαβρακιού εκ των οποίων οι 14.744 τόνοι, δηλαδή το 50,6%, προήλθαν από την Ελλάδα καθιστώντας την έτσι κύριο προμηθευτή νωπών ψαριών μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας (πηγή: ΣΕΘ)

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ