Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Ιαν-2020 08:13

  Viva Wallet: Πανευρωπαϊκό άλμα με επένδυση 25 εκατ. ευρώ στην Praxiabank

  Viva Wallet: Πανευρωπαϊκό άλμα με επένδυση 25 εκατ. ευρώ στην Praxiabank
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Επένδυση 25 εκατ. ευρώ με την οποία θα αποκτήσει τραπεζική άδεια που θα της επιτρέψει άμεση διασύνδεση με τα τοπικά συστήματα πληρωμών στην Ευρώπη και θα την καταστήσει πανευρωπαϊκό "παίκτη" στο χώρο των πληρωμών, πραγματοποιεί η Viva Wallet με την πρόταση εξαγοράς της Praxiabank. 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η δεσμευτική συμφωνία που υπέγραψε η Atlas Merchant Capital, μέτοχος κατά 100% της Praxiabank, για την πώληση του συνόλου των μετοχών της τελευταίας στην Viva Wallet Holdings, προβλέπει την είσπραξη τιμήματος 9 εκατ. ευρώ και  επιπλέον 15,7 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλύψουν όλα τα κόστη λειτουργίας της τράπεζας από την 1η/1/2020 και για 12 μήνες, διασφαλίζοντας πλήρως και την επάρκεια κεφαλαίων της. Η συμφωνία των δύο πλευρών θα πάρει τον δρόμο του ελέγχου από τις εποπτικές αρχές και εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά με το fit & proper, εκτιμάται ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 4 – 6 μηνών. 

  Το ύψος του τιμήματος, πάντως, αλλά και η κατά τις πληροφορίες, πρόβλεψη στη συμφωνία που υπεγράφη με τον επικεφαλής του Atlas, Bob Diamond, ότι η Viva χάνει, σε περίπτωση ενός adverse σεναρίου, τα 25 εκατ. ευρώ που καταβάλλει για την εξαγορά της Praxiabank, δείχνουν ότι η Viva δεν ανησυχεί για πιθανή ανατροπή του deal λόγω της μη χορήγησης του fit & proper. Τη σιγουριά φαίνεται να δίνουν στη Viva: 

  α) ο μέτοχός της από το 2018, fund Diorama, στο οποίο επενδυτές είναι  το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και με μικρότερο ποσοστό τράπεζες, όπως η Eurobank, ασφαλιστικές εταιρείες και Έλληνες επιχειρηματίες, 

  β) η πρόσφατη ολοκλήρωση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 60 εκατ. ευρώ, την οποία κάλυψε το βρετανικό venture capital και private equity fund Hedosophia, μπαίνοντας ως νέος επενδυτής στη Viva. Σημειώνεται ότι το fund αποτίμησε την Viva τρεις φορές υψηλότερα από τα επίπεδα των 82,447 ευρώ/μετοχή στα οποία είχε μπει μέτοχος η Diorama προ διετίας, ενώ σκοπεύει να υπερτριπλασιάσει τα κεφάλαια των 60 εκατ. που έβαλε στην εταιρεία και να παραμείνει μέτοχος τουλάχιστον μέχρι την εισαγωγή της Viva Wallet σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, 

  γ) το γεγονός ότι εδώ και 8 χρόνια η Viva Wallet είναι εποπτευόμενο ίδρυμα, με εμπειρία σε business plans, και τέλος

  δ) το fit & proper που έχει ήδη η διοικητική ομάδα της εξαγοραζόμενης Praxiabank.

  Η απόκτηση τραπεζικής άδειας

  Πώς, όμως, η απόκτηση της Praxiabank εξυπηρετεί τα σχέδια ανάπτυξης της Viva Wallet; H απάντηση βρίσκεται στην απόκτηση της τραπεζικής άδειας, η οποία θα επιτρέψει στη Viva να ανοίγει καταθετικούς λογαριασμούς με τραπεζικό IBAN, αλλά και θα διευκολύνει την άμεση είσοδό της σε άλλες αγορές, συνδεόμενη απευθείας, και όχι μέσω ντόπιων συνεργατών, με τα τοπικά συστήματα πληρωμών. Στο ίδιο μήκος κύματος, η εταιρεία θα μπορέσει να κάνει εκκαθάριση καρτών όχι μόνο για τα μεγάλα διεθνή σήματα (Visa, Mastercard, American Express), αλλά και για τοπικά σχήματα καρτών.

  Η Viva Wallet έχει σήμερα παρουσία με γραφεία σε 15 ευρωπαϊκές χώρες και έως το τέλος του β΄ τριμήνου 2020 θα έχει επεκτείνει την παρουσία της σε 23 χώρες, συμπεριλαμβάνοντας αγορές της Κεντρικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας (π.χ. Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σουηδία, Δανία κ.ά). 

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Viva έχει καταρτίσει και σχέδιο (έχει έτοιμο business plan) για την απόκτηση άδειας digital bank στις αγορές της Μεγάλης Βρετανίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου.

  Σημειώνεται ότι η Viva Wallet είναι το μοναδικό χρηματοοικονομικό ίδρυμα που διαθέτει όλη την υποδομή πάνω στο λογισμικό Microsoft Azure προκειμένου να εκτελεί πληρωμές στο σύστημα cloud, με πλήρη αξιοπιστία και full capacity χωρίς την ανάγκη πρόσθετου εξοπλισμού.

  Όπως όλα δείχνουν, η Praxiabank θα είναι το "κλειδί" για τη Viva Wallet ώστε να πρωταγωνιστήσει στη δημιουργία ψηφιακής νοοτροπίας στην Ευρώπη. Η πρόθεση της εταιρείας να αποκτήσει το μεγαλύτερο δυνατό αποτύπωμα στην Ευρώπη, είχε φανεί το καλοκαίρι του 2018, όταν προχώρησε στην κατάργηση των χρεώσεων στην εκκαθάριση συναλλαγών με κάρτες Visa και MasterCard, ταράζοντας τα νερά του ανταγωνισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Με την απόκτηση τραπεζικής άδειας, η Viva Wallet ετοιμάζεται να μπει σε νέα πίστα…

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ