Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 28-Ιαν-2020 17:26

  S&P Global Ratings: Δεν αρκεί ο "Ηρακλής" για το turn around των ελληνικών τραπεζών

  S&P Global Ratings: Δεν αρκεί ο "Ηρακλής" για το turn around των ελληνικών τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το σχέδιο "Ηρακλής" της Ελλάδας για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος από το τεράστιο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) είναι θετικό για τις συστημικές τράπεζες της χώρας, ωστόσο δεν επαρκεί για να επιτευχθεί το turn around των πιστωτικών ιδρυμάτων, αναφέρει η S&P Global Ratings.

  "Εάν επιτύχει, ο Ηρακλής θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ενίσχυση της ποιότητας του ενεργητικού του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ μεγαλύτερα", σημειώνει ο αναλυτές Goksenin Karagoz της S&P Global Ratings, σε έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

  Το πολυαναμενόμενο σχέδιο προστασίας των ελληνικών τραπεζών της κυβέρνησης -γνωστό και ως σχέδιο Ηρακλής- βρίσκεται στην τελική ευθεία, αναφέρει ο οίκος που σημειώνει ότι το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τη σχετική νομοθεσία στις 12 Δεκεμβρίου του 2019, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι καταλήξει νωρίτερα, τον Οκτώβριο, ότι το σχέδιο δεν εμπίπτει στις κρατικές ενισχύσεις.

  Στόχος του σχεδίου "Ηρακλής", το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που εφάρμοσε η Ιταλία πριν από μερικά χρόνια, είναι να επιταχύνει τη διαδικασία καθαρισμού του τεράστιου όγκου των NPEs μέσω τιτλοποιήσεων. Όπως σημειώνει η S&P Global Ratings, η κυβέρνηση θα παρέχει εγγυήσεις για το τμήμα  υψηλότερης εξασφάλισης σε χρεόγραφα που εξασφαλίζονται από μια "δεξαμενή" NPEs που θα τιτλοποιήσουν οι ελληνικές τράπεζες.

  Η S&P Global Ratings πιστεύει ότι το σχέδιο "Ηρακλής" θα στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και θα ανοίξει τον δρόμο για τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο σύνολο του τραπεζικού κλάδου, που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη.

  Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, πρώτον θα μπορούσε να αυξήσει την όρεξη των επενδυτών για τα επισφαλή δάνεια των ελληνικών τραπεζών, τα οποία ανέρχονταν στο ποσό των 71,2 δισ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου 2019, κάτι που θα βοηθήσει τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας να επιτύχουν τους ιδιαίτερα υψηλούς στόχους που έχουν υποβάλει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της ΕΕ.

  Δεύτερον, οι τράπεζες θα εξασφαλίσουν κεφαλαιακή "ανάσα” ανακυκλώνοντας ακριβά NPEs με τιτλοποιήσεις μηδενικού κινδύνου λόγω των κρατικών εγγυήσεων.

  Τέλος, το σχέδιο "Ηρακλής” θα ενισχύσει περαιτέρω την ικανότητα των τραπεζών να δημιουργήσουν πρόσθετα μαξιλάρια ρευστότητας για την περίπτωση που τα χρειαστούν, αφού η εγγύηση μπορεί τελικά να καταστήσει τους τίτλους αυτούς πιο εμπορεύσιμους και επιλέξιμους για χρήση στο πλαίσιο συναλλαγών με τρίτα μέρη.

  Ωστόσο, όπως σημειώνει η S&P Global Ratings, ο "Ηρακλής” δεν αντιμετωπίζει δομικές αδυναμίες της χώρας, όπως το νομικό πλαίσιο που είναι λιγότερο φιλικό από αυτό των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που θα αποτελέσει πρόκληση για τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων κατά την προσπάθειά τους να ανακτήσουν δισεκατομμύρια ευρώ κόκκινων δανείων.

  "Κατά την άποψή μας, η φερεγγυότητα του ιδιωτικού τομέα αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα στην πορεία μετασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος και της βελτίωσης της ποιότητας του ενεργητικού του”, σημειώνει ο Karagoz.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ