Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιαν-2020 18:09

  Προς συμφωνία Viva - Praxia υπό τον όρο του due diligence

  Προς συμφωνία Viva - Praxia υπό τον όρο του due diligence
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:40

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις για την Praxia Bank, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μέτοχος της τράπεζας Bob Diamond βρίσκεται σε συζητήσεις με την Viva για την πώληση της Praxia.

  Οι πληροφορίες της τελευταίας μίας ώρας αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει συμφωνία για την έναρξη του due diligence στην τράπεζα. Τυπικά όμως δεν υπάρχει κάτι ακόμη και σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν από την έκβαση του due diligence.

  Η Viva είχε εκδηλώσει εξαρχής ενδιαφέρον για την Praxia Bank, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως το σημαντικότερο "περιουσιακό στοιχείο" που διαθέτει η Praxia είναι για την Viva η τραπεζική άδεια. Η άδεια τραπεζικού ιδρύματος είναι απαραίτητη για τη Viva προκειμένου να μπορέσει να δραστηριοποιηθεί στο εξωτερικό στον τομέα των καρτών.

  Εφόσον τελεσφορήσει το deu diligence, αυτό θα είναι μια θετική εξέλιξη και για την Praxia, καθώς η τράπεζα αποφεύγει τον κίνδυνο της εκκαθάρισης.

  Πριν από τις εξελίξεις της τελευταίας ώρας, τις οποίες αναφέρει το ρεπορτάζ του Capital.gr, ο επικεφαλής της Viva κ. Χάρης Καρώνης ανέφερε ότι δεν έχει προχωρήσει σε καμία υπογραφή για την Praxia.

  Η πρόταση πάντως της Viva για την Praxia επανήλθε άμεσα και εμφατικά στο τραπέζι μετά την ανακοίνωση της Παγκρήτιας Τράπεζας ότι έκλεισε το due diligence για την Praxia χωρίς αποτέλεσμα.

  Νωρίτερα το Capital.gr μετέδιδε ότι ακόμη δυσκολότερο γίνεται το τοπίο για την Praxia bank, καθώς χάθηκε και η ελπίδα να σωθεί με παρέμβαση της Παγκρήτιας Τράπεζας σε ρόλο "λευκού ιππότη". Από πλευράς Τράπεζας της Ελλάδος, πάντως, γίνεται λόγος και για άλλους "ιππότες" που αναμένεται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους, ωστόσο ο χρόνος είναι "εχθρός". Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένει στο τραπέζι το ενδιαφέρον της Viva, ενώ υπάρχει και άλλος ενδιαφερόμενος (πιθανότατα fund) σε πρώιμο στάδιο συζητήσεων για την Τράπεζα.

  Σε επικοινωνία του Capital.gr με τον επικεφαλής της Viva κ. Χάρη Καρώνη με ερώτημα εάν η Viva υπέβαλε προσφορά για την Praxia, όπως διατείνονται κάποια μέσα, ο κ. Καρώνης ανέφερε ότι δεν έχει προβεί σε μια τέτοια κίνηση και δεν έχει υπογράψει τίποτα. "Δεν έχω σήμερα γενέθλια", αναφέρει σκωπτικά...

  Πριν από λίγο, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα εξέδωσε ανακοίνωση ότι ολοκληρώθηκε  το  due diligence μεταξύ της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της PRAXIA Bank,  χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία. Η Παγκρήτια Τράπεζα, προσθέτει η ανακοίνωση, συνεχίζει αυτόνομα το επιχειρηματικό της σχέδιο.

  Η έναρξη due diligence για την Praxiabank είχε ανακοινωθεί αιφνιδιαστικά από την Παγκρήτια την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, με προοπτική ο έλεγχος να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020. Η υποβολή μη δεσμευτικής προσφοράς από την Παγκρήτια και η ανακοίνωσή της ότι εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Praxiabank, είχε έρθει να επιβεβαιώσει τον γενικό συναγερμό για τη διάσωση της Praxiabank και την αποφυγή του ενδεχομένου να τεθεί σε εκκαθάριση.

  Το βέβαιον είναι ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα ήθελε να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο. Όμως, οι αποφάσεις για την Praxia βρίσκονται στα χέρια του μετόχου της, Bob Diamond, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει αν θα προβεί στην πώληση της Praxia ή θα δεχτεί αύξηση κεφαλαίου και είσοδο νέου επενδυτή, με την αραίωση (dilution) της δικής του συμμετοχής.

  Πηγές από την ΤτΕ αναφέρουν στο Capital.gr ότι ακόμη οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της Praxiabank κινούνται άνω των ελάχιστων απαιτούμενων ορίων. Ωστόσο, η τράπεζα "καίει" κεφάλαια με ταχύ ρυθμό κάθε μήνα και πρέπει να βρεθεί σύντομα μία λύση. "Κάθε μήνας που περνάει είναι πρόβλημα…", αναφέρεται χαρακτηριστικά και χωρίς να ορίζεται χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση αγοραστή, καθίσταται σαφές ότι τα περιθώρια χρόνου για την Praxiabank είναι περιορισμένα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα για να συντηρηθεί "καίει" μηνιαίως κεφάλαια της τάξεως των 5 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Τράπεζα λειτουργεί πλέον με προσωπικό περίπου 50 ατόμων, καθώς στις 19 Δεκεμβρίου προχώρησε σε μείωση του προσωπικού από τα 220 άτομα, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί με ένα πολύ πιο λιτό οργανωτικό σχήμα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ