Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Φεβ-2020 14:18

  Η Nestlé "σταμάτησε" την κυκλοφορία 12.000 αυτοκινήτων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το φαινόμενο της έφηβης ακτιβίστριας για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, οι καταναλωτές και η απάντηση των εταιρειών. Το παράδειγμα της Nestlé. Τι έχει καταφέρει και πώς η Nestlé Ελλάς πέτυχε να "σταματήσει" την κυκλοφορία 12.000 αυτοκινήτων.

  Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, ζητώντας από τις Κυβερνήσεις, τις εταιρείες και τους πολίτες να αναλάβουν δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Κραυγή αγωνίας, που εκφράζεται και μέσα από τις πρωτοβουλίες της 16χρονης έφηβης ακτιβίστριας για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ η οποία έθεσε το δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων από το βήμα της Συνόδου για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

  Αυτά από μόνα τους τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι οι πολίτες ανά τον κόσμο έχουν ευαισθητοποιηθεί για το κλίμα και την ανάγκη προστασίας του. Αλλά δεν είναι μόνο οι πολίτες. Εταιρείες όπως η Nestlé πρωτοστατούν σε αυτό τον αγώνα.

  Μόλις πριν από λίγους μήνες ο πολυεθνικός κολοσσός δημιούργησε Ινστιτούτο Έρευνας Συσκευασίας, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε επένδυση ύψους 2 δισ. ελβετικών φράγκων σε βιώσιμες λύσεις συσκευασίας, στο πλαίσιο της δέσμευσης της να καταστήσει όλες τις συσκευασίες της πλήρως ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιούμενες έως το 2025. Γιατί; Για να δημιουργήσει λειτουργικές, ασφαλείς και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις για τις συσκευασίες, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας πρόκλησης των απορριμμάτων από πλαστικές συσκευασίες.

  Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τον πολυεθνικό κολοσσό δεν είναι η μοναδική και δεν περιορίζεται στα κεντρικά του γραφεία.

  Για του λόγου το αληθές στην Ελλάδα, η Nestlé Ελλάς, που απασχολεί 800 εργαζόμενους και διαθέτει δύο εργοστάσια στη χώρα, έχει καταφέρει να μειώσει σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να εξοικονομήσει ενέργεια, να μειώσει τα απορρίμματα, τα υλικά συσκευασίας και το νερό που "καταναλώνει".

  Τι έχει κάνει η Nestlé Ελλάς; Από το 2013 έχει μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 17.700 τόνους, δηλαδή όσο είναι οι ετήσιες εκπομπές ρύπων 12.000 επιβατικών αυτοκινήτων.

  Επίσης τα δύο εργοστάσιά της, τα οποία είναι πιστοποιημένα με το σύστημα διαχείρισης ενέργειας, λειτουργούν με ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από 100% ανανεώσιμε πηγές. Αποτέλεσμα τα επτά τελευταία χρόνια να μειώσει κατά 12.900 MWh την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει. Οι 12.900 MWh αντιστοιχούν στην ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 3.400 νοικοκυριών.Ενώ 250 τόνοι απορριμμάτων κατευθύνθηκαν σε χώρους υγειονομικής ταφής. Δηλαδή όσα τα απορρίμματα που παράγει ημερησίως μια πόλη όπως π.χ. Λάρισα.  

  Οι πρωτοβουλίες της Nestlé Ελλάς δεν σταματούν εδώ. Τα τελευταία επτά χρόνια έχει καταφέρει να μειώσει κατά 2.500 τόνους τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιεί, όπως χαρτί, πλαστικό, μέταλλο και γυαλί. Να μειώσει κατά 100 τόνους τα συνολικά απορρίμματα που παράχθηκαν από τις εγκαταστάσεις της, να αυξήσει κατά 20% την ανακύκλωση και να εξοικονομήσει τα τελευταία 10 χρόνια 58.000 κυβικά μέτρα νερού. Ποσότητα που αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση νερού 350 κατοικιών τετραμελών οικογενειών.

  Βέβαια η "μάχη" για την προστασία του περιβάλλοντος δεν σταματά εδώ. Η εταιρεία έχει δεσμευθεί ότι έως το 2025 τα πλαστικά μπουκάλια pet θα έχουν τουλάχιστον 35% ανακυκλωμένο πλαστικό, και ότι το 100% των συσκευασιών θα είναι ανακυκλώσιμο ή επαναχρησιμοποιήσιμο έως το 2025. 

  Επίσης η Nestlé Ελλάς υποστηρίζει το πρόγραμμα καθαρισμού θαλάσσιων πλαστικών απορριμμάτων "Mediterranean Cleanup” που έχει αναπτύξει η "Εναλεία”, η πρώτη σχολή επαγγελματικής αλιείας στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την απομάκρυνση των θαλάσσιων απορριμμάτων με τη συνεργασία επαγγελματιών αλιέων και των αλιευτικών σκαφών τους, εστιάζοντας στον Αργοσαρωνικό που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένος. Το πρόγραμμα ενισχύει και το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, καθώς εκτός από τη συλλογή και τη διαλογή των απορριμμάτων, περιλαμβάνει την ανακύκλωσή τους και τη μετατροπή μέρος αυτών - όσων πληρούν τις προϋποθέσεις από άποψη υλικού - σε νέα χρηστικά αντικείμενα. 

  Sponsored by Nestlé

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

   

  Advertisement