Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 14-Ιαν-2020 07:53

  Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση των νοσοκομείων

  Πώς θα γίνεται η αξιολόγηση των νοσοκομείων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μετά τη απόφαση του υπουργείου Υγείας για αξιολόγηση του έργου των διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων, η οποία θα γίνεται κάθε τρεις μήνες, με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους (σύμφωνα με την Αριστοτέλους οι διοικητές που δεν θα πετύχουν τους στόχους θα απολύονται αυτοδικαίως και χωρίς αποζημίωση), ανάλογα κριτήρια και σύστημα αξιολόγησης αναμένεται να ισχύσει και για τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και κέντρων υγείας.

  Ειδικότερα, επιτροπή αξιολόγησης θα ελέγχει την "πρόοδο” των δημόσιων δομών σε τομείς όπως η έγκαιρη αντιμετώπιση των περιστατικών, η διασφάλιση της ασφάλειας των ασθενών, τα ποσοστά πληρότητας κλινών, οι χρόνοι νοσηλείας και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Τη γνώμη του για τη λειτουργία των νοσοκομείων θα καταθέτει και το προσωπικό που απασχολείται στις δομές, γιατροί και νοσηλευτές.

  Στο νομοσχέδιο για τη δημόσια περίθαλψη που αναμένεται να τεθεί εντός των επόμενων ημερών σε δημόσια διαβούλευση θα υπάρχουν ρυθμίσεις προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις πληροφορίες. Η αξιολόγηση των νοσοκομείων αναμένεται επίσης να γίνεται σε τακτική βάση, πιθανότατα κάθε δύο έτη.

  Σημειώνεται πως οι διοικητές των νοσοκομείων  καλούνται να πετύχουν
  οικονομικούς στόχους όπως τη μείωση της αξίας των ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη μείωση του κόστους προμηθειών, την παρακολούθηση και μείωση δεικτών κόστους (φάρμακο, υγειονομικό υλικό, υλικά εργαστηρίων-αντιδραστήρια, ορθοπεδικό υλικό), αλλά και ποιοτικούς στόχους, όπου περιλαμβάνονται η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, της χρήσης αντιβιοτικών, των χρόνων αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία και στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, τη μέτρηση και βελτίωση του βαθμού ικανοποίησης ασθενών και εργαζομένων, όπως και την αύξηση του βαθμού αξιοποίησης ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου ασθενή.

  Τι θα γίνει με επείγοντα και εφημερίες

  Μέσα στους επόμενους μήνες, και πιθανότατα μετά το πέρας της περιόδου της γρίπης, αναμένονται από το υπουργείο Υγείας ριζικές αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών, αλλά και της οργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών. Για τα τελευταία, εξετάζεται να λειτουργούν αυτόνομα και στόχος είναι η δημιουργία σχεδίου διαλογής των ασθενών που θα μειώσει τις αναμονές και θα αντιμετωπίσει τα πραγματικά έκτακτα περιστατικά. Τον επόμενο μήνα άλλωστε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη 536 γιατρών για τη στελέχωση των Τμημάτων, ενώ σημαντικός είναι ο ρόλος του ΕΚΑΒ μετά τη συνένωσή του με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας.

  Ήδη για το νοσοκομείο "Ευαγγελισμός” έχει αποφασιστεί η χωροταξική αλλαγή του ισογείου, το οποίο μετατρέπεται στο σύνολό του σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Όσον αφορά τέλος το σύστημα εφημεριών, εξετάζεται να επανασχεδιαστεί, ώστε να αξιοποιηθούν και εκείνα που δεν παρουσιάζουν μεγάλη πληρότητα.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων