Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιαν-2020 07:40

  Αντίστροφη μέτρηση για το νέο κτήριο γραφείων της Prodea

  Αντίστροφη μέτρηση για το νέο κτήριο γραφείων της Prodea
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Μπουλντόζες θα μπουν τις προσεχείς ημέρες σε ένα από τα λιγοστά οικόπεδα στο Μαρούσι, στις οδούς Φραγκοκλησιάς, Αιγιαλείας και Κοσμά Αιτωλού. Η Prodea Investments, ως κύρια της έκτασης επιφάνειας 5,2 στρεμμάτων απέκτησε, πρόσφατα, την οικοδομική άδεια και είναι, πλέον, σε θέση να ξεκινήσει την κατασκευή σύγχρονου κτηρίου γραφείων με ενεργειακή πιστοποίηση. Το έργο θα αποτελέσει επένδυση της τάξης των 14 εκατ. ευρώ, με το κτήριο να περιλαμβάνει ανωδομή 7.000 τ.μ.  και υπόγειους-βοηθητικούς χώρους 7.000 τ.μ. Οι εργασίες, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες εκτιμάται θα διαρκέσουν περίπου ένα-ενάμιση χρόνο, δεδομένου ότι το χρονοβόρο σκέλος της διαδικασίας, η εξασφάλιση οικοδομικής άδειας έχει ολοκληρωθεί.

  Πρόκειται για το πρώτο κτήριο γραφείων που θα αναπτύξει, αυτόνομα, η Prodea, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Ανάπτυξη Φραγκοκλησιά Ακινήτων Α.Ε. Η έκταση έχει προέλθει από τη συνένωση δύο όμορων οικοπέδων που αγόρασε η εισηγμένη εταιρεία στις 30 Οκτωβρίου 2018 έναντι 4,2 εκατ. ευρώ, έχοντας αξία αποτίμησης ύψους 5,8 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την κατάσταση επενδύσεων του πρώτου εξαμήνου 2019.

  Η κίνηση της Prodea στηρίζεται στην ισχυρή ζήτηση για υψηλών προδιαγραφών γραφεία, η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, οδηγεί σε σημαντική αύξηση των τιμών για ακίνητα που διατίθενται προς πώληση. Αυτή ήταν η περίπτωση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της Alpha Bank που αγόρασε το fund Brook Lane σε τίμημα άνω των 90 εκατ. ευρώ, ενώ το κτήριο Maroussi Plaza στη Φραγκοκλησιάς-στεγάζει την Deloitte- πέρασε στο χαρτοφυλάκιο του Greco Fund προς περίπου 30 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη μεγάλου βεληνεκούς ανάπτυξη γραφείων στο Μαρούσι ανήκει στην Dimand, η οποία πριν από περίπου δύο χρόνια ολοκλήρωσε στην οδό Νερατζιωτίσσης κτήριο γραφείων, το οποίο μισθώνει η θυγατρική του βελγικού ομίλου χημικής βιομηχανίας και πλαστικών Ravago.

  Τα μεγέθη επιβεβαιώνουν την αυξημένη ζήτηση για γραφεία, με τις τιμές για πρώτης κατηγορίας επαγγελματικούς χώρους να εμφανίζουν το β’ εξάμηνο του 2019, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018, άνοδο της τάξης του 6,4%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

  Πάντως, παρά την ανάπτυξη νέων κτηρίων γραφείων σε περιοχές με βέβαιη ζήτηση (π.χ. στη συμβολή των Λεωφ. Κηφισίας και Πανόρμου - "the orbit" και στον Πειραιά όπου τα πρώην κτήρια της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος μετατρέπονται σε γραφεία), η οικοδομική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων δεν έχει ακόμη εμφανίσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κι αυτό επειδή η ελληνική αγορά παραμένει ρηχή με τους επαΐοντες να την παρομοιάζουν με μικρή λίμνη όπου η ρίψη ενός μικρού βότσαλου προκαλεί εύκολα έντονο κυματισμό…

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων