Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Ιαν-2020 09:19

  Χρονιά της πώλησης του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος το 2020

  Χρονιά της πώλησης του 30% του Ελευθέριος Βενιζέλος το 2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Τη φετινή χρονιά θα ολοκληρωθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η πώληση του 30% του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος”, με το ΤΑΙΠΕΔ να αναμένεται ότι θα ολοκληρώσει τις προσεχείς εβδομάδες την αξιολόγηση των προτάσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από δέκα επενδυτικά σχήματα. Πληροφορίες, που μένει να επιβεβαιωθούν, θέλουν να περνούν στη δεύτερη φάση και οι δέκα υποψήφιοι, γεγονός που αποτελεί εχέγγυο της εξασφάλισης ενός υψηλού τιμήματος. 

  Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το τίμημα που θα μπορούσε να εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ είναι της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, δεδομένων των εξαιρετικά καλών επιδόσεων του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), του οποίου η επιβατική κίνηση το εννεάμηνο του 2019 διαμορφώθηκε σε 23,94 εκατομμύρια άτομα (+6%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018).

  Τα μεγέθη

  Η εταιρεία έχει πετύχει να ενισχύσει, σε ποσοστό 10,5% το 2018 έναντι του 2017, τα έσοδα και από τις μη αεροναυτιλιακές δραστηριότητες, μεταβολή που υπήρξε το αποτέλεσμα της αύξησης σε 12.000 τ.μ. των εμπορικών επιφανειών με την προσθήκη ενός καταστήματος Αφορολογήτων Ειδών, επτά νέων εμπορικών καταστημάτων με ειδικά προϊόντα, δέκα νέων καταστημάτων εστίασης και τριών καταστημάτων υπηρεσιών. Επίσης, το 2018, σε σύγκριση με το 2017, ο ΔΑΑ παρουσίασε αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 10,4%, που διαμορφώθηκε σε 478,7 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις του τέλους εκσυγχρονισμού & ανάπτυξης του αεροδρομίου (ΤΕΑΑ). Ακόμη, τα κέρδη ΕΒΙΤDA ήταν αυξημένα κατά 14,4% συγκριτικά με το 2017, ενώ ενισχυμένα κατά 22,1% ήταν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, τα οποία ανήλθαν σε 171 εκατ. ευρώ.

  Με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών να αναμένεται για τις αρχές του 2020, η ολοκλήρωση της πώλησης του 30% θα συμβάλει τα μέγιστα στο στόχο του ΤΑΙΠΕΔ για έσοδα ύψους 2,4 δισ. ευρώ τη φετινή χρονιά.

  Παράλληλα, συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την εκκίνηση του έργου της επέκτασης του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος, το οποίο, από τον Μάρτιο του 2001, οπότε κατασκευάστηκε, μέχρι σήμερα, έχει αυξήσει την επιβατική κίνηση κατά 8 εκατ. επιβάτες.

  Σημειώνεται ότι μέτοχοι του ΔΑΑ είναι το ΤΑΙΠΕΔ (30%), η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας – ΕΕΣΥΠ (25%), οι AviAlliance GmbH (26,7% συν 8 μετοχές), η AviAlliance Capital GmbH (13,3%) και η οικογένεια Κοπελούζου (5% μείον 8 μετοχές).

  Τα υποψήφια σχήματα είναι τα εξής:

  -First State Investments

  - Κοινοπραξία των KKR – EGIS

  -Global Infrastracture Partners

  -Ferrovial International

  -APG Asset Management

  -ADP Groupe

  -Vinci Airports

  -Κοινοπραξία των MEIF 6 Attic Investment, Raffles Infra Holding  και Chengdong Investment corporation

  -AviAlliance

  -Κοινοπραξία των Ardian Infrastracture Fund S.C.A. Sicar και Ardian Infrastracture Funf V B S.C.S. Sicav– RAIF.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ