Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 06-Ιαν-2020 09:00

  Άνω του 1 δισ. ευρώ οι επενδύσεις σε ακίνητα το 2019

  Άνω του 1 δισ. ευρώ οι επενδύσεις σε ακίνητα το 2019
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Στο ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι επενδύσεις σε ακίνητα το 2019, ενώ κατά τη χρονιά, που έδωσε τη σκυτάλη στο 2020, ξένα funds αλλά και εταιρείες επένδυσης σε ακίνητη περιουσία ενέτειναν την παρουσία τους στην εγχώρια αγορά ακινήτων. Ποιες είναι όμως, οι μεγαλύτερες επενδύσεις;

  Γραφεία και καταστήματα

  Η μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην ελληνική αγορά ακινήτων, έλαβε χώρα την περασμένη άνοιξη, μέσω της Prodea Investments, της οποίας ο βασικός μέτοχος Invel Real Estate απέκτησε από την Εθνική Τράπεζα το 32,7% της ΑΕΕΑΠ, έναντι συνολικού τιμήματος 390 εκατ. ευρώ.   Στη συγκεκριμένη συναλλαγή ρόλο-κλειδί είχε διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) που συγχρηματοδότησε το deal με 55 εκατ. ευρώ.

  Επίσης, η Brook Lane Capital πραγματοποίησε μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές, η οποία απέκτησε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Alpha Bank, προς περίπου 95,3 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για οκτώ ακίνητα από τα οποία ξεχωρίζουν οι εγκαταστάσεις της Vodafone στο Χαλάνδρι, το κτίριο που έχει μισθωθεί από την Samsung στην Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, καθώς και το κτίριο που έχει μισθωθεί από την ασφαλιστική εταιρία ΑΧΑ στην οδό Μιχαλακοπούλου στην Αθήνα. 

  Στον τομέα των εμπορικών χώρων, μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές αφορά την απόκτηση, προς 117,06 εκατ. ευρώ, τεσσάρων ακινήτων – υπεραγορών της αλυσίδας Σκλαβενίτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που ανήκαν στην καταριανή επενδυτική εταιρεία Helens RΕ και διαθέτουν συνολική επιφάνεια 90.000 τ.μ.

  Σημαντικά deals στα ξενοδοχεία

  Σημαντική υπήρξε η δραστηριότητα και στο ξενοδοχειακό τομέα, όπου ξεχωρίζει η απόκτηση του ξενοδοχείου Χίλτον από την εταιρεία ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, που ελέγχει το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Μεσσηνίας Costa Navarino. Συγκεκριμένα, η εταιρεία απέκτησε το 51% της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 46, ενώ το 49% ανήκει στον όμιλο Olayan. Ύστερα από την ολοκλήρωση προγραμματισμένων εργασιών εκτεταμένης ανακαίνισης, προϋπολογισμού της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, το Χίλτον αναμένεται ότι θα συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση της ζήτησης για καταλύματα και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην Αθήνα.

  Στην λίστα των μεγάλων ξενοδοχειακών deals περιλαμβάνεται η απόκτηση από το βρετανικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο London + Regional Properties (L+R), του ξενοδοχείου Τιτάνια στην οδό Πανεπιστημίου 52 στην Ομόνοια, με τη βρετανική εταιρεία να εξελίσσεται σε υπολογίσιμη δύναμη στον ελληνικό τουρισμό, καθώς ελέγχει τουλάχιστον 800 δωμάτια. Η αξία της συναλλαγής τοποθετείται σε περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ, με τη βρετανική εταιρεία, που είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον, στο παρελθόν, και για το Ελληνικό.

  Μέσα στη χρονιά, η Blackstone εξαγόρασε πέντε ξενοδοχεία (Louis Zante Beach, Louis Grand Hotel Glyfada, Louis Corcyra Beach, Louis Plagos Beach και Louis Creta Princess) του ομίλου Λούη, μέσω του σχήματος Leonidas Holdco, προς 178,6 εκατ. ευρώ. Λόγω του μεγάλου αριθμού των ξενοδοχείων, η συναλλαγή απαιτούσε την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία παρασχέθηκε, τον περασμένο Δεκέμβριο

  Τι αναμένεται για το 2020

  Τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με έρευνα της Savills, στην Ελλάδα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τα μικτής χρήσης έργα, δηλαδή τα έργα επανάχρησης και ανακαίνισης κτηρίων. Η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών θέτει στα "top picks” με την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για το 2020 τα ξενοδοχεία και τον κλάδο της αναψυχής στην Αθήνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ