Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 21-Δεκ-2019 08:17

  Ποιες επενδύσεις δρομολογεί για το 2020 η Vodafone Ελλάδας

  Ποιες επενδύσεις δρομολογεί για το 2020 η Vodafone Ελλάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Η συνέχιση των επενδύσεων για την ανάπτυξη δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, προσφέροντας ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες δεδομένων, καθώς και η ενεργή προώθηση των υπηρεσιών τηλεόρασης που στηρίζονται στο διαδίκτυο, γνωστές ως Οver The Top TV (ΟΤΤ ΤV), αποτελούν δύο από τις κύριες επενδυτικές προτεραιότητες της Vodafone Ελλάδος για το 2020.

  Όπως αναφέρεται στην ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση για την οικονομική χρήση από 1 Απριλίου 2018 έως 31 Μαρτίου 2019 που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. στα τέλη του περασμένου μήνα και αναρτήθηκε προ ημερών στην ιστοσελίδα της εταιρείας, στόχος θα συνεχίσει να αποτελεί η ανάπτυξη των συνδυαστικών υπηρεσιών και η παροχή ρηξικέλευθων προϊόντων τα όποια, τονίζει η εταιρεία, θα προσφέρουν στον συνδρομητή μια μοναδική εμπειρία επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, ενισχύοντας περαιτέρω την πελατειακή βάση.

  Αναλυτικά, στον πυρήνα της στρατηγικής της Vodafone Ελλάδας θα παραμείνει η ανάπτυξη του νέου δικτύου NGA, με την επέκταση του FTTH δικτύου της εταιρείας σε περισσότερες περιοχές της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα και του FTTC δικτύου σε Αστικά Κέντρα στα Ιωάννινα, την Κοζάνη και τη Βέροια. Η ανάπτυξη του νέου δικτύου αναμένεται να οδηγήσει στην ενίσχυση όχι μόνο των αντίστοιχων εσόδων λιανικής, αλλά και στην περαιτέρω ανάπτυξη των εσόδων από την παροχή υπηρεσιών χονδρικής προς άλλους παρόχους σταθερής τηλεφωνίας και Internet.

  Παράλληλα, αναφέρεται, η εταιρεία θα συμμετάσχει στο έργο "ΣΥΖΕΥΞΙΣ" που αποτελεί μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΥΔΜΗΔ), προσβλέποντας στην αύξηση του μεριδίου της στην παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας σε τομείς του Δημοσίου, κατά αντιστοιχία με την ήδη ισχυρή θέση της στην παροχή υπηρεσιών σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

  Ακόμη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός παραμένει σημαντική προτεραιότητα για τη Vodafone και τομέας επένδυσης και για το οικονομικό έτος 2019/20. Ο μετασχηματισμός αυτός περιλαμβάνει τόσο νέες υπηρεσίες και δυνατότητες για τους πελάτες της εταιρείας όσο και σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο λειτουργίας της, με στόχο τη βέλτιστη και ταχύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών της αγοράς.

  Τέλος, στρατηγική προτεραιότητα θα συνεχίσει να αποτελεί η ομαλή ενσωμάτωση της Cyta Hellas, στοχεύοντας στην πλήρη αξιοποίηση των νέων δυνατοτήτων σε επίπεδο προϊόντων, δικτύων και δεξιοτήτων.

  Αύξηση εσόδων από υπηρεσίες

  Κατά το οικονομικό έτος 2018/19 τα συνολικά έσοδα από υπηρεσίες της εταιρείας παρουσίασαν αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης αύξησης της συνδρομητικής βάσης σταθερής τηλεφωνίας και τηλεόρασης και της στοχευμένης τιμολογιακής πολιτικής στην κινητή τηλεφωνία. Παράλληλα, ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου ψηφιακού μετασχηματισμού της εταιρείας, τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν αισθητά σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά οδηγώντας στην αύξηση του περιθωρίου EBITDA.

  Με βάση την ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση, κατά την οικονομική χρήση από 1 Απριλίου 2018 έως 31 Μαρτίου 2019, ο κύκλος εργασιών της Vodafone Ελλάδας αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο και διαμορφώθηκε σε 897,9 εκατ.ευρώ, έναντι 871,5 εκατ.ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 55,2 εκατ.ευρώ, έναντι κερδών προ φόρων 37,2 την προηγούμενη χρήση (+48%).

  Όπως σημειώνεται, βασικός πυλώνας της στρατηγικής αποτέλεσε η διατήρηση της υφιστάμενης πελατειακής βάσης της εταιρείας, η ομαλή μεταφορά των συνδρομητών της Cyta Hellas στο δίκτυο της Vodafone Ελλάδας, αλλά και η απόκτηση νέων πελατών μέσω της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Η Vodafone Ελλάδας συνέχισε τις επενδύσεις στο 4G δίκτυο κινητής τηλεφωνίας προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες για γρήγορες ταχύτητες mobile internet και υψηλή ποιότητα κλήσεων. Παράλληλα, ολοκλήρωσε με επιτυχία την υλοποίηση του πρώτου ευρείας κλίμακας δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (FTTH) και παρέχει σχετικές υπηρεσίες ίντερνετ υπερυψηλών ταχυτήτων στον Βύρωνα και στον Πειραιά. Στο ίδιο πλαίσιο, συνέχισε τη δυναμική ανάπτυξη του ιδιόκτητου δικτύου NGA προσφέροντας υπηρεσίες FTTC σε επιπλέον Αστικά Κέντρα της Αθήνας, στη Θεσσαλονίκη, τον Βόλο και την Πάτρα.

  Σε ό,τι αφορά στη συνδρομητική τηλεόραση, η εταιρεία διατήρησε στο εμπορικό της χαρτοφυλάκιο τα αθλητικά κανάλια NovaSports & Eurosport, ανανέωσε το on-demand περιεχόμενο της με νέες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες και παράλληλα προχώρησε στη σημαντική αναβάθμιση της τηλεοπτικής πλατφόρμας της, προσφέροντας μια βελτιωμένη εμπειρία χρήσης και δίνοντας τη δυνατότητα στους συνδρομητές να παρακολουθούν τα αγαπημένα τους κανάλια από οποιαδήποτε φορητή συσκευή.

  Δίκτυο 5G

  Πρόσφατα η Vodafone παρουσίασε στα Τρίκαλα την "έξυπνη" πόλη του μέλλοντος, Vodafone Giga City 5G.

  Όπως ανακοινώθηκε, η Vodafone με ορίζοντα το 2021 θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, η εμπορική αξιοποίηση του οποίου αφορά, ως επί το πλείστον, εφαρμογές στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, χωρίς αυτό να αποκλείει εφαρμογές για νοικοκυριά. Στα Τρίκαλα, σχεδιάζεται η υλοποίηση δικτύου λεωφορείων για ΑΜΕΑ για το οποίο είναι απαραίτητη η ύπαρξη δικτύου 5G. Η εταιρεία ήδη επεξεργάζεται το business plan για την ανάπτυξη δικτύου 5G, ενώ έμφαση θα δοθεί εκεί όπου υπάρχουν εφαρμογές και ζήτηση, με το 5G να είναι "application driven”.

  Ήδη στον Πειραιά, η Vodafone έχει κατασκευάσει εκτεταμένο δίκτυο οπτικών ινών FTTH και FTTC στα αστικά κέντρα τηλεπικοινωνιών Πειραιά και Φρεαττύδας, που μπορεί να συνδέσει  έως και 55 χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στην περιοχή, συμβάλλοντας στο να γίνει ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της Αττικής και το μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, Giga City. Με την ολοκλήρωση των έργων κατασκευής των δικτύων FTTH και FTTC που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η Vodafone Ελλάδας, το ιδιόκτητο Vodafone Giga Network θα συνδέει με σύγχρονες ψηφιακές υποδομές περισσότερα από 450.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις πανελλαδικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ