Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Δεκ-2019 07:49

  Ε. Μυτιληναίος: Η Ευρώπη να υπερασπιστεί τη βιομηχανία της στον εμπορικό πόλεμο

  Ε. Μυτιληναίος: Η Ευρώπη να υπερασπιστεί τη βιομηχανία της στον εμπορικό πόλεμο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Το θέμα του κόστους είναι κομβικό για τη βιομηχανία, ιδιαίτερα όταν καλείται να ανταγωνιστεί στον παγκόσμιο στίβο επιχειρήσεις που δεν βαρύνονται με επιπλέον φόρους ή πρόσθετα βάρη συμμόρφωσης, όπως συμβαίνει με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή η Ευρώπη καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν στην επιβίωση της βιομηχανίας, εάν θέλει να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι σε ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να ενισχύσουν τις δικές τους επιχειρήσεις.

  Το μήνυμα αυτό καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρο ιδιαίτερα ενόψει των αποφάσεων που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αμέσως επόμενο διάστημα. Χθες στο πλαίσιο του βιομηχανικού συνεδρίου του ΣΕΒ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ε. Μυτιληναίος, αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίσταται η ευρωπαϊκή βιομηχανία, φέρνοντας μάλιστα το παράδειγμα των "σκανδαλωδών επιδοτήσεων” που δόθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από την Κίνα στη βιομηχανία της. "Σε πολλά πράγματα ο πρόεδρος Trump έχει δίκιο. Την περίοδο 2012 - 2017 η κινεζική βιομηχανία αλουμινίου επιδοτήθηκε με 25 δισ. δολάρια” τόνισε αναφερόμενος στον εμπορικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία καλείται να αντιμετωπίσει ανταγωνιστές που έχουν λάβει αυτού του είδους τις επιδοτήσεις. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και άλλου είδους συμφέροντα εντός της ΕΕ όπως η αυτοκινητοβιομηχανία που θέλει να διατηρήσει τις καλές σχέσεις με την αγορά της Κίνας, με αποτέλεσμα η κατάσταση να περιπλέκεται.

  Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα που ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος αφορά τη βιομηχανία τσιμέντου, η οποία επιβαρύνεται πλήρως με το κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Η ελληνική τσιμεντοβιομηχανία λοιπόν, που πληρώνει πλήρες κόστος ρύπων καλείται να ανταγωνιστεί το τουρκικό τσιμέντο, που δεν επιβαρύνεται με κανένα περιβαλλοντικό φόρο. Και αυτό συμβαίνει καθώς η Ευρώπη αρνείται να βάλει περιβαλλοντικό φόρο στις εισαγωγές προϊόντων από χώρες που δεν πληρώνουν κανένα κόστος για τις εκπομπές ρύπων.

  Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος είναι αναγκαίο για την κλιματική ουδετερότητα της βιομηχανίας να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι όροι και προϋποθέσεις ώστε η μετάβαση όχι μόνο να είναι εφικτή τεχνικά αλλά και οικονομικά ανταγωνιστική.

  Ήδη πρόσθεσε σε ευρωπαϊκό επίπεδο άρχισαν να κινούνται τα πράγματα όπως συνέβη για παράδειγμα με την αναθεώρηση των κατευθυντηρίων γραμμών για την αντιστάθμιση του έμμεσου κόστους εκπομπών και την αναμενόμενη εκκίνηση του "ταμείου καινοτομίας" που θα στοχεύει ιδίως σε ενεργοβόρες βιομηχανίες.

  Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Green Deal που αποτελεί προτεραιότητα για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από 20 ημέρες δημοσιεύτηκε το Masterplan για τον ανταγωνιστικό μετασχηματισμό της ευρωπαϊκής ενεργοβόρου βιομηχανίας, προκειμένου να καταστεί εφικτή η κλιματικά ουδέτερη και κυκλική οικονομία έως το 2050.

  Το Masterplan που θα καθοδηγήσει σε μεγάλο βαθμό τη χάραξη της νέας βιομηχανικής πολιτικής της Ευρώπης αναμένεται να παρουσιαστεί την άνοιξη του 2020. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο οι τρεις βασικές προτεραιότητές του θα είναι:

  •   η εξασφάλιση της πρόσβασης της βιομηχανίας σε "καθαρή" ενέργεια και πρώτες ύλες σε διεθνώς ανταγωνιστικές τιμές.

  •   η δημιουργία αγορών για κλιματικά ουδέτερα και "κυκλικά" προϊόντα, και

  •   η χρηματοδότηση των προγραμμάτων R&I για την προώθηση καινοτόμων τεχνολογιών.

  Σε αυτήν την κατεύθυνση κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος η εθνική και η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική επιβάλλεται να δημιουργήσουν ένα road map,  με στοχευμένες δράσεις στους τομείς του ανταγωνισμού, της καινοτομίας, της έρευνας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ενέργειας και του κλίματος, τον χρηματοδοτικών προγραμμάτων και του διεθνούς εμπορίου.

  Περιμένουμε από την πολιτεία να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα μέσα στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας, για να σταθεί στο πλάι μας σε αυτή την προσπάθεια, για να συνεχίσουμε να δίνουμε δουλειές, να επενδύουμε, να μεγιστοποιούμε την προστιθέμενη αξία των εθνικών πόρων, κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος.

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ