Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Δεκ-2019 21:57

  Fitch: Βιώσιμα τα επίπεδα εξασφάλισης των ελληνικών καλυμμένων ομολόγων

  Fitch: Βιώσιμα τα επίπεδα εξασφάλισης των ελληνικών καλυμμένων ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τα επίπεδα υπερεξασφάλισης (overcollateralisation - OC) που διατηρούν οι εκδότες ελληνικών καλυμμένων ομολόγων είναι βιώσιμα, εκτιμά η Fitch Ratings σε ανάλυση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.

  Όπως εξηγεί, οι εκδότες δεσμεύουν ένα ελάχιστο OC εφαρμόζοντας ένα καθορισμένο πολλαπλασιαστή ή ποσοστό ενεργητικού (asset percentage – AP) στην ονομαστική αξία των καλυμμένων περιουσιακών στοιχείων.

  Η Fitch σημειώνει ότι τα AP για τα ελληνικά καλυμμένα ομόλογα είναι όλα κάτω από το μέγιστο νόμιμο όριο του 95%. Οι συμβατικές δεσμεύσεις για το δεύτερο πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς είναι 80%, ενώ η Alpha Bank δεσμεύεται να καλύψει μέγιστο AP στο 78,7%.

  Ο οίκος εκτιμά τέλος ότι ο όγκος των δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών είναι επαρκής για να στηρίξει την αναπλήρωση της δεξαμενής κάλυψης και των επιπέδων των ποσοστών ενεργητικού. Ένα μέρος αυτών των δανείων, προσθέτει, έχει γίνει και πάλι διαθέσιμο αφού προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε ως εξασφάλιση στο πλέον αποπληρωμένο έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) που είχε χορηγηθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων