Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Δεκ-2019 13:20

  JP Morgan: Στα 34-35 σεντ οι τιμές μεταφοράς των NPEs στον "Ηρακλή"

  JP Morgan: Στα 34-35 σεντ οι τιμές μεταφοράς των NPEs στον "Ηρακλή"
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με το σχέδιο "Ηρακλής" να έχει εγκριθεί από την ελληνική Βουλή, οι ελληνικές τράπεζες είναι πλέον έτοιμες να ακολουθήσουν τα βήματα των ιταλικών τραπεζών και να ενισχύσουν τις προσπάθειες μείωσης του αποθέματος των NPEs μέσω ενός σχεδίου παροχής κρατικών εγγυήσεων που βασίζεται στις τιτλοποιήσεις, αναφέρει η JP Morgan Cazenove σε νέα της έκθεση.

  Όπως τονίζει η πρώτη αντίδραση είναι πολλά υποσχόμενη. Οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια συμμετοχής με 23 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεων, οι οποίες αναμένει ότι θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, με πιθανότητα να καλυφθούν σχεδόν τα μισά επίπεδα των NPEs που σήμερα διαμορφώνονται στα 75 δισ. ευρώ.

  Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της JP Morgan, οι τιμές της μεταφοράς των NPEs θα είναι στην περιοχή 34-35 σεντ κατά μέσο όρο, αρκετά υψηλότερες από τις τιμές στο GACS της Ιταλίας και σε επίπεδα που είναι πιο διαχειρίσιμα για τις ελληνικές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες που θα επωφεληθούν περισσότερο, όπως εκτιμά είναι η Alpha Bank, η Eurobank και η Πειραιώς.

  Όπως τονίζει η JP Morgan, η ελκυστικότητα του Ηρακλή έχει να κάνει με τις κρατικές εγγυήσεις των τιτλοποιήσεων των NPEs των τραπεζών, ενισχύοντας τη μόχλευση και επιτρέποντας την ελάφρυνση του κεφαλαίου, με αντάλλαγμα την προμήθεια που θα πληρώνουν οι τράπεζες. Με το σχέδιο Galaxy ύψους 12 δισ. ευρώ της Alpha Bank στο επίκεντρο, οι τράπεζες έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει 23 δισ. τιτλοποιήσεις υπό τον Ηρακλή, και η JP Morgan αναμένει να υπάρξουν περισσότερες στις αρχές του 2020. Ο Ηρακλής έχει τη δυνατότητα να διευκολύνει τη διάθεση 30-36 δισ. ελληνικών NPEs, σχεδόν το μισό του σημερινού όγκου.

  Πιο αναλυτικά, για τις τιμές μεταφοράς, η αμερικάνικη τράπεζα αναφέρει ότι η ευρύτερη κάλυψη του Ηρακλή και οι επιεικέστερες απαιτήσεις αξιολόγησης σημαίνουν ότι τα NPEs θα μπορούσαν να τιμολογούνται σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι στην Ιταλία. Με βάση τις αποτιμήσεις των εγγυήσεων οι τιμές θα μπορούσαν να κινούνται στην περιοχή των 34 με 35 σεντ σε μέσο όρο και από τα 34 σεντ για εξασφαλισμένα εταιρικά χαρτοφυλάκια έως τα 45 σεντ για τα στεγαστικά. Αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τα επίπεδα των 28 σεντ για το GACS της Ιταλίας.

  Σε ό,τι αφορά την κεφαλαιακή επίπτωση, η JP Morgan σημειώνει πως αν και μένει να  διευκρινιστεί, το μηδενικό ρίσκο που αναμένεται να δοθεί στους senior τίτλους συνεπάγεται περίπου θετικό αντίκτυπο ύψους 40 μονάδων βάσης στα κεφάλαια CET1 από τον Ηρακλή στην τιτλοποίηση 12 δισ. ευρώ της Alpha Bank, ένα καλοδεχούμενο όφελος όπως το χαρακτηρίζει. Το σχέδιο θα είναι κεφαλαιακά ουδέτερο για την τιτλοποίηση Cairo των 7,5 δισ. ευρώ της Eurobank, δεδομένου του χαμηλότερου βάρους του κινδύνου της τράπεζας λόγω της προσέγγισης IRB, ωστόσο αναμένεται να παίξει βασικό ρόλο στην έγκριση της μεταφοράς ρίσκου του χαρτοφυλακίου του Cairo.

  Η JP Morgan καταλήγει πως ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος κερδίζει 97% φέτος και 15% από την ημέρα της έγκρισης του σχεδίου Ηρακλής από την Κομισιόν στις αρχές Οκτωβρίου. Όπως τονίζει συνεχίζει να τηρεί "επoικοδομητική" στάση για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών το 2020, αν και θεωρεί ότι η αγορά έχει αποτιμήσει πολλούς από τους καταλύτες και έτσι η μελλοντική τους πορεία θα εξαρτηθεί από την επιτυχημένη εκτέλεση των σχεδίων μείωσης των NPEs.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων