Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Δεκ-2019 08:04

  Από το 2021 έρχεται το δίκτυο 5G της Vodafone

  Από το 2021 έρχεται το δίκτυο 5G της Vodafone
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Με ορίζοντα το 2021 η Vodafone θα προχωρήσει στην ανάπτυξη του δικτύου 5G, με αφετηρία τα Τρίκαλα, όπου χθες, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Χάρη Μπρουμίδη παρουσίασε την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων. H εταιρεία σε συνεργασία με τον Δρ. Κωνσταντίνο Μ. Κωνσταντινίδη, Επιστημονικό Διευθυντή, Διευθυντή Γενικής, Βαριατρικής, Λαπαροσκοπικής και Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, τον Δρ. Γιώργο Βεκίνη, Διευθυντή Ερευνών και Υπεύθυνο του Γραφείου Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" και στελέχη της παρουσίασε πιλοτικές εφαρμογές του 5G στην ιατρική (τηλεχειρουργική μέσω ρομποτικού συστήματος εξ αποστάσεως), την εκπαίδευση (μάθημα μέσω ολογραφικής κλήσης) και τις μεταφορές (οδήγηση αυτοκινήτου από απόσταση).

  Οι εφαρμογές

  Όπως εξήγησε ο κ. Μπρουμίδης, το 2020 η εταιρεία θα αποκτήσει φάσμα -η δημοπράτηση τοποθετείται το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς- και από το 2021 θα προχωρήσει σταδιακά στην υλοποίηση δικτύου. Η εμπορική αξιοποίηση του 5G αφορά, ως επί το πλείστον, εφαρμογές στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, χωρίς αυτό να αποκλείει, όπως ανέφερε ο CEO της εταιρείας, τις εφαρμογές για νοικοκυριά (π.χ. "έξυπνο" σπίτι) και πόλεις. Για παράδειγμα, στα Τρίκαλα σχεδιάζεται η υλοποίηση δικτύου λεωφορείων για ΑΜΕΑ για το οποίο είναι απαραίτητη η ύπαρξη δικτύου 5G. 

  Η εταιρεία επεξεργάζεται το business plan για την ανάπτυξη δικτύου 5G, ενώ έμφαση θα δοθεί εκεί όπου υπάρχουν εφαρμογές και ζήτηση, με το 5G να είναι "application driven”. Σε κάθε περίπτωση, το 5G θα επιτρέψει στη Vodafone να εξοικονομήσει ενέργεια σε ποσοστό της τάξης του 60%, σε σχέση με την ενέργεια που απαιτείται για ένα δίκτυο 3G ή 4G.

  Κληθείς ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου να σχολιάσει την υπόθεση της Καλαμάτας της οποίας το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να "παγώσει" τις δοκιμές του δικτύου 5G, τόνισε ότι θα "πρέπει να τελειώνουμε με την απλή αναλογική". Κι αυτό επειδή η απόφαση δεν προήλθε από τον Δήμαρχο, αλλά από την πλειοψηφία που δεν ελέγχει λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής.

  Όπως είπε, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι απόλυτα μετρήσιμη, ενώ τα όρια εκπομπών στην Ελλάδα είναι αυστηρά. Στο Δήμο Τρικκαίων, εξάλλου, έχει παραχωρηθεί από πέρυσι μονάδα μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται "real time" στο διαδίκτυο. 

  Ανάπτυξη 2-3%

  Σχετικά με τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο κ. Μπρουμίδης ανέφερε ότι καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 2-3%, έχοντας χάσει τα 2/3 των εσόδων του από το 2009 μέχρι το 2016. Πρόσθεσε ότι βαρίδι για την αγορά τηλεπικοινωνιών αποτελεί η υπερφορολόγηση, που είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, με τα Telecoms να βρίσκονται ενόψει σημαντικών επενδύσεων σε φάσμα, δίκτυα υποδομών σταθερής τηλεφωνίας και 5G. Ο όμιλος Vodafone, σε παγκόσμιο επίπεδο, επιδιώκει την μείωση του οικολογικού αποτυπώματός του σε ποσοστό 25% έως το 2025. 

  Σημειώνεται επίσης ότι η πιλοτική εφαρμογή 5G στην πόλη των Τρικάλων υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την Huawei που παρείχε υποστήριξη ως προς την τεχνική υλοποίηση του έργου.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων