Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 05-Δεκ-2019 08:13

  Φουντώνει η μάχη των μεριδίων στην αγορά του φυσικού αερίου

  Φουντώνει η μάχη των μεριδίων στην αγορά του φυσικού αερίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Καθώς οδεύουμε προς το κλείσιμο του έτους, στην αγορά του φυσικού αερίου έχει συντελεστεί μια σημαντική ανατροπή με μοχλό τη μεγάλη ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο: οι ανταγωνιστές της ΔΕΠΑ με μοχλό την αύξηση του αριθμού των φορτίων LNG που πλησιάζουν σε όγκο τις εισαγωγές φυσικού αερίου από αγωγούς, έχουν ενισχύσει σημαντικά τα μερίδιά τους.

  Πρακτικά, ο μεγαλύτερος ιδιώτης ανταγωνιστής της ΔΕΠΑ, η Mytilineos απέχει λίγες μονάδες από το μερίδιο αγοράς της ΔΕΠΑ στο σύνολο της κατανάλωσης αερίου, ενώ κατέχει μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο στις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, το 2019

  Η εξέλιξη αυτή αλλά και το γεγονός ότι οριστικοποιήθηκε η ετήσια κατανομή των slots για τις εκφορτώσεις LNG στη διάρκεια του 2020, με τη Mytilineos να δηλώνει 22 slots, αρκετά πάνω από την αντίστοιχη δήλωση της ΔΕΠΑ, καταδεικνύει ότι την επόμενη χρονιά θα φουντώσει ακόμη περισσότερο η μάχη για την πρωτιά. 

  Πάντως η ετήσια κατανομή που οριστικοποιήθηκε χθες προκάλεσε έκπληξη αλλά και αντιδράσεις. Έκπληξη καθώς με εξαίρεση κάποιες εταιρείες, καταγράφεται σημαντική αύξηση των δηλώσεων αρκετά πάνω από τις φετινές καταναλώσεις: το σύνολο των εκφορτώσεων αντίστοιχη σε ολόκληρη τη φετινή κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα.

  Ταυτόχρονα οι αυξημένες δηλώσεις κάποιων εταιρειών, που με βάση τον κανονισμό κατανομής του ΔΕΣΦΑ, εξασφάλισαν τα διαθέσιμα slots,  οδήγησαν δύο εταιρείες που πέρυσι είχαν φέρει τουλάχιστον δύο φορτία στη Ρεβυθούσα να μείνουν εκτός: τη ΔΕΗ και τη Motor Oil. Οι δύο εταιρείες που εξέφρασαν αντιρρήσεις για την κατανομή αναμένεται να ικανοποιηθούν με φορτία που θα δηλωθούν στις μηνιαίες κατανομές.

  Αξίζει να αναφερθεί ότι για το 2019 ο συνολικός αριθμός των φορτίων LNG που κατέφθασαν στη Ρεβυθούσα αναμένεται να ξεπεράσει τα 50 εξέλιξη που οφείλεται στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόστος του LNG σε σχέση με το αέριο των αγωγών.

  Για το 2020 οι προβλέψεις διίστανται. Κάποιοι στην αγορά εκτιμούν ότι η ζήτηση για LNG θα έχει ταβάνι στις φετινές καταναλώσεις, καθώς αναμένεται να υπάρξει αντίδραση των χωρών που διακινούν αέριο μέσω αγωγών και πρωτίστως αντίδραση από τη Ρωσία, η οποία βλέπει το LNG να κερδίζει έδαφος έναντι του αερίου που διακινείται μέσω αγωγών από τη Gazprom.

  Ένας ακόμη παράγοντας που φαίνεται να περιορίζει τις προσδοκίες για την αγορά του LNG είναι οι προβλέψεις για σχετικά ηπιότερο χειμώνα σε σχέση με πέρυσι.

  Στον αντίποδα, εφόσον οι τιμές του LNG συνεχίσουν να έχουν την ίδια μεγάλη διαφορά με το αέριο των αγωγών, οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου ενδεχομένως να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο το μερίδιό τους στην αγορά. 

  Με βάση την ετήσια κατανομή των slots για το 2020, εκτός από τα 22 slots της Mytilineos, "θέσεις” στη Ρεβυθούσα έκλεισαν η Elpedison (22 slots), η ΔΕΠΑ ( 14 slots) και η Ήρων (7 slots). Εκτός Ρεβυθούσας στην ετήσια κατανομή έμειναν Motor Oil που ζήτησε 15 slots, η ΔΕΗ που ζήτησε 12 slots και ο Προμηθέας που αιτήθηκε 3 slots. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ