Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 02-Δεκ-2019 08:08

  Το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη επιδιώκει να μειώσει η PeopleCert

  Το έλλειμμα ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ευρώπη επιδιώκει να μειώσει η PeopleCert
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Χάσμα μεταξύ της ζήτησης και της προσφοράς εργαζόμενων με γνώσεις στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ICT) καταγράφει σε έρευνά του ο πανευρωπαϊκός φορέας που εκπροσωπεί 33 ενώσεις επαγγελματιών πληροφορικής (CEPIS), με πρόεδρο τον ιδρυτή της εταιρείας πιστοποιήσεων PeopleCert Βύρωνα Νικολαΐδη. Σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στην Μπρατισλάβα, το κενό ζήτησης – προσφοράς τοποθετείται σε 500 χιλ. άτομα στην Ευρώπη το 2020, 1 εκατ. στις ΗΠΑ το 2025 και 100.000 στην Αυστραλία το 2021. Εκτιμάται ακόμη, ότι λόγω της αυτοματοποίησης περίπου 800 εκατ. θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν έως το 2020, ενώ η τηλε-εργασία θα ενταθεί. Και με δεδομένες τις κατακλυσμιαίες αλλαγές στην αγορά εργασίας, η δια βίου εκπαίδευση και απόκτηση νέων δεξιοτήτων είναι απαραίτητη.   

  Στόχος η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας IT στην Ελλάδα

  Με στόχο η Ελλάδα να γίνει παγκόσμιο κέντρο πληροφορικής προσφέροντας μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο, ο κ. Νικολαΐδης έχει προχωρήσει στη δημιουργία της Συμμαχίας για την Ψηφιακή Απασχολησιμότητα (AFdemp). Σε συνεργασία, δηλαδή, αρχικά, με 33 εργοδότες, η AFdemp δημιούργησε ταχύρρυθμα εντατικά προγράμματα διάρκειας τριών μηνών (Coding Bootcamps), τα οποία επανειδικεύουν άνεργους στην πληροφορική.  Κατά τον κ. Νικολαΐδη, το ποσοστό απασχολησιμότητας των απόφοιτων των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι 97%, με τις δεξιότητες να περιλαμβάνουν προγραμματισμό λογισμικού και προγραμματιστικές γλωσσών, όπως Java και C#.

  Οι πιστοποιήσεις

  Η πληροφορική είναι ένας από τους τομείς, όπου δίνει έμφαση η PeopleCert, την οποία ίδρυσε, ως ECDL Hellas, το 2000 ο κ.  Νικολαΐδης. Η εταιρεία, που παρέχει πιστοποιήσεις στην γλωσσομάθεια και γνώσεις πληροφορικής, διαθέτει παρουσία σε 200 χώρες και πιστοποιεί την επάρκεια δεξιοτήτων σε πράκτορες του FBI, μέχρι γιατρούς στο Ντουμπάι και σπουδαστές ξένων γλωσσών στη Σρι Λάνκα.

  Από το σύνολο των δραστηριοτήτων της, η PeopleCert εμφανίζει τζίρο 75 εκατ. ευρώ, με μόλις το 2% αυτού να προέρχεται από την Ελλάδα. Έως το 2008, τα έσοδα της εταιρείας προέρχονταν, κατά βάση, από την Ελλάδα, με τη συρρίκνωση των μεγεθών, από το 2009 κι έπειτα λόγω της κρίσης, να οδηγεί την εταιρεία στην ενίσχυση της δραστηριότητάς της στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του λειτουργικού μετασχηματισμού της.

  Σήμερα, η PeopleCert παρέχει 600 πιστοποιήσεις σε 25 γλώσσες, με την πληροφορική και τις ξένες γλώσσες να αντιστοιχούν στο 85% και 15% του κύκλου εργασιών της, αντίστοιχα.  Συνεργάζεται με 2.500 χιλιάδες εκπαιδευτικούς, ανά τον κόσμο, διαθέτοντας παρουσία, μέσω εκπαιδευτικών κέντρων, σε 25.000 σημεία.

  Στην Ελλάδα απασχολεί περισσότερους από 320 άτομα πλήρους απασχόλησης, αριθμός που έχει υπερδιπλασιάσει τον τελευταίο χρόνο.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ