Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 27-Νοε-2019 07:35

  Στο 5% από 10% ο συντελεστής φορολόγησης μερισμάτων

  Στο 5% από 10% ο συντελεστής φορολόγησης μερισμάτων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στο μισό μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων. Όπως προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης, ο συντελεστής φορολόγησης μερισμάτων μειώνεται στο 5% από 10% που ισχύει σήμερα.

  Επίσης θεωρείται ότι ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς σε κράτος εκτός της Ελλάδος εάν σε αυτό το κράτος υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου του οποίου ο συντελεστής είναι ίσος ή κατώτερος από το 60%, από 50% που ισχύει, του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που θα οφείλονταν εάν ήταν φορολογικός κάτοικος ή διατηρούσε νόμιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

  Επίσης στο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπεται ότι τα κεφαλαιοποιηθέντα αποθεματικά εισηγμένων ή μη εταιρειών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και των ΕΠΕ φορολογούνται με τις διατάξεις που ισχύουν κάθε φορά για τη φορολογία εισοδήματος σε περίπτωση διάλυσης της ΑΕ ή μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου πέντε έτη, από 10 έτη που ισχύει, από την κεφαλαιοποίηση των αποθεματικών.

  Παράλληλα μειώνεται σε 5% από 10% ο φορολογικός συντελεστής των αποθεματικών που κεφαλαιοποιούνται των μη εισηγμένων εταιρειών και ΕΠΕ. Ενώ αναστέλλεται εκ νέου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2022 (λήγει στις 31 Δεκεμβρίου του 2019) η φορολόγηση της υπεραξίας από επαχθή αιτία ακίνητης περιουσίας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 41 του ν.4172/2013.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ