Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 20-Νοε-2019 14:09

  Τα κοινοτικά κονδύλια για το logistics center Θριασίου απαιτεί η Ε.Ε.

  Τα κοινοτικά κονδύλια για το logistics center Θριασίου απαιτεί η Ε.Ε.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Χαμηλή πρόοδο ως προς την υλοποίηση του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδιό καταγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  στην έκθεσή της για την μεταμνημονιακή εποπτεία.

  Όπως αναφέρει, "μόλις λειτουργήσει πλήρως, η επένδυση αυτή, που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ - θα επιφέρει μεγάλη ώθηση στις σιδηροδρομικές- εμπορευματικές μεταφορές και τη συνολική ανταγωνιστικότητα της χώρας”.

  Ωστόσο, μέχρι σήμερα, όπως αναφέρεται, η σύμβαση παραχώρησης για το εμπορευματικό κέντρο δεν έχει ενεργοποιηθεί, με τη διαδικασία της διαχείρισης και λειτουργίας του κέντρου να έχει καθυστερήσει σημαντικά.

  Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνει στην έκθεση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ανάκτησης των διαρθρωτικών κονδυλίων της τάξης των 225 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στη χρηματοδοτική συμβολή της στο έργο.

  Η σχετική αναφορά της Κομισιόν στο Enhanced Surveillance Report 

   

  Θα έπρεπε να λειτουργεί από τον Μάρτιο του 2019

  Το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο συνοδεύεται με  υποχρέωση λειτουργίας μέχρι τον Μάρτιο του 2019, η οποία απορρέει από την 19.7.2017 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής C (2017) 5027 final αλλά και τις δανειακές υποχρεώσεις της ελληνικής Δημοκρατίας έναντι των δανειστών.

  "Η δε αθέτησή της θα σήμαινε την επιστροφή από την ελληνική δημοκρατία στην ΕΤΕπ και στο Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. του ποσού των 225 εκατ. ευρώ περίπου” σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει παλαιότερα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ Αθανάσιος Σχίζας.

  Σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, ο ανάδοχος του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, προβλέπεται να αναπτύξει, σε πρώτη φάση, 120.000 τ.μ.  

  Από το δεύτερο έως το δέκατο έτος, από την έναρξη ισχύος της σύμβασης, θα υλοποιηθούν τα εναπομείναντα 120.000 τ.μ. χώρων και σε βάθος δεκαετίας, το κονσόρτσιουμ θα ολοκληρώσει στο Θριάσιο την κατασκευή 240.000 τ.μ. στεγασμένων αποθηκευτικών χώρων.

  Συνολικά θα αναπτυχθούν 250.000 παλετοθέσεις σε 210.000 τ.μ. αποθηκών, 4.000 θέσεις για αυτοκίνητα και 120 θέσεις για φορτηγά σε έκταση που καταλαμβάνει 588 στρέμματα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ