Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Νοε-2019 16:25

  Energean: Πρόταση για εισαγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο

  Energean: Πρόταση για εισαγωγή και προμήθεια φυσικού αερίου στην Κύπρο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Αίτηση για την εξασφάλιση αδειών εισαγωγής και προμήθειας φυσικού αερίου, υπέβαλε στις αρχές της Κύπρου, η Energean Oil & gas, μέσω της θυγατρικής της, Energean International. Η υποβολή των αιτήσεων έρχεται σε συνέχεια του προκαταρκτικού σχεδίου ανάπτυξης του αγωγού, που θα συνδέει το πεδίο Karish με την Κύπρο και, το οποίο, έχει ήδη παρουσιαστεί στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου. Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από το πεδίο Karish, αρχικά, στον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και παραγωγής φυσικού αερίου, "Energean Power” και από εκεί, μέσω αγωγού, στον σταθμό του Βασιλικού στην Κύπρο. 

  Ο αγωγός θα έχει συνολικό μήκος 215 χιλιόμετρα και θα μεταφέρει αέριο από το πεδίο Karish North, στα ανοιχτά του Ισραήλ, το οποίο περιέχει απολήψιμα  25 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται στα 350 εκατ. δολάρια και θα χρηματοδοτηθεί από την Energean, χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση για το Κυπριακό Δημόσιο.

  Επιπλέον, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το project θα ενισχύσει το γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου, στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συμφωνία με την τριμερή συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ και την Ελλάδα και σε σχέση με τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, που προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη. 

  Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, τόνισε ότι η πρόταση της Energean δίνει τη δυνατότητα στην Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στη χρήση φυσικού αερίου, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα και στις ανταγωνιστικότερες τιμές. Η υλοποίησή της θα φέρει ανταγωνισμό στην κυπριακή αγορά φυσικού αερίου, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ελάφρυνση του κόστους ενέργειας και θα διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας. Η πρότασή μας λειτουργεί συμπληρωματικά προς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο, συμπλήρωσε. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ