Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 13-Νοε-2019 08:15

  Salfo: Μετά τα ακίνητα, στρέφεται στην ενέργεια

  Salfo: Μετά τα ακίνητα, στρέφεται στην ενέργεια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Την είσοδό της στην ενέργεια με τη διεκδίκηση έργων οδοφωτισμού, που αποτελεί μία αγορά της τάξης του 1 δισ. ευρώ, επιδιώκει η μελετητική εταιρεία Salfo & Associates, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με ολοένα και περισσότερους δήμους και περιφέρειες να προκηρύσσουν διαγωνισμούς τοποθέτησης φωτιστικών led με στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση.

  Πρόκειται για μία κίνηση που αποσκοπεί στη διαφοροποίηση της δραστηριότητας της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης και τεχνικών έργων, που εμφάνισε το 2018 κύκλο εργασιών 24,1 εκατ. ευρώ έναντι 22,8 εκατ. ευρώ το 2017 και κέρδη προ τόκων, φόρων, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (Ebitda), ύψους 361 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών 746 χιλ. ευρώ το 2017.

  Το real estate   

  Η αγορά ακινήτων είναι ακόμη ένας από τους κλάδους, όπου η Salfo έχει ενισχύσει την παρουσία της κατά το τελευταίο διάστημα, κατασκευάζοντας στην οδό Πνυταγόρα 4 στο Μετς κτήριο κατοικιών οκτώ ορόφων σε κοινοπραξία με την Astik Red και την τουρκικών συμφερόντων εταιρεία Varyap.  

  H εταιρεία έχει αγοράσει, προς 257 χιλ. ευρώ, μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών δημοπρασιών epublicrealestate, τετραώροφο διατηρητέο κτίριο (κατασκευής 1930) στις οδούς Περικλέους 33 και Κτενά 14 στο Σύνταγμα, ενώ έχει αναλάβει τη σύμβαση διαχείρισης κτηρίου στη Θεσσαλονίκη που ανήκει στην Παρευξείνια Τράπεζα (Black Sea Trade and Development Bank). Στο χαρτοφυλάκιο έργων της εταιρείας ανήκει και η διαχείριση κτηρίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Βουλιαγμένη.

  Πρόσφατα, η Salfo εγκαινίασε την παρουσία της στην αγορά της Μάλτας, έχοντας υπογράψει σύμβαση διαχείρισης έργου (project management) για την κατασκευή του νοσοκομείου Paola, με εμβαδόν 18.500 τ.μ. και προϋπολογισμό 36,5 εκατ. ευρώ.

  Εκτός από την Μάλτα η Salfo επιδιώκει να ισχυροποιήσει την παρουσία της, αναλαμβάνοντας νέες συμβάσεις έργων παροχής συμβουλευτικών τεχνικών υπηρεσιών και στη Σαουδική Αραβία.

  Στην Ελλάδα, το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα όπου η εταιρεία, ως μέλος κοινοπραξίας, προσφέρει υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου. Σημειώνεται ότι αναφορικά με την μεθοδολογία υλοποίησης της συγκεκριμένης σύμβασης (ύψους 18 εκατ. ευρώ) η εταιρεία ΟΜΕΚ, που είχε διεκδικήσει το έργο, έχει υποβάλει δύο μηνυτήριες αναφορές κατά της προηγούμενης διοίκησης της Αττικό Μετρό. Από την Salfo πάντως, κάνουν λόγο για μη βάσιμους ισχυρισμούς, παραπέμποντας στην εκδίκαση της υπόθεσης.

  H εταιρεία συγκαταλέγεται στην λίστα των 225 πιο ισχυρών μελετητικών εταιρειών του κόσμου, καταλαμβάνοντας την 119η θέση για το 2019.

  Τα μεγέθη

  Το 2018 η Salfo παρουσίασε μικτά κέρδη ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο μικτού κέρδους να είναι 15,4% (από 13,5%). Τα καθαρά αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 622 χιλ. ευρώ από 542 χιλ. το 2017, ο Δείκτης Απόδοσης Ιδίων Κεφαλαίων (ROE) ανήλθε σε 6% για το 2018 (από 4% το 2017) και τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 43,95 ευρώ (από 31,63 ευρώ).

  Η εταιρεία διαθέτει συνολικές υποχρεώσεις της τάξης των 10 εκατ. ευρώ, από τις οποίες 5,4 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν βραχυπρόθεσμες οφειλές. Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώνονται σε 10,3 εκατ. ευρώ.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ