Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Νοε-2019 12:23

  Σε "γκρίζα ζώνη" οι αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων

  Σε "γκρίζα ζώνη" οι αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Σε "γκρίζα ζώνη” εισέρχονται οι αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων είτε αυτές γίνονται δικαστικά είτε εξωδικαστικά, με βάση τις αλλαγές που προωθούνται στο φορολογικό νομοσχέδιο όπου προβλέπεται φορολόγηση των δανείων.

  Όπως εκτιμούν τραπεζικά στελέχη αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει περαιτέρω προσκόμματα στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων. Παράλληλα επισημαίνουν ότι θα αυξηθεί το κόστος ενώ δεν αποκλείουν κάποιες εξ αυτών να "τιναχτούν” στον "αέρα”.

  Στο άρθρο 10, του φορολογικού νομοσχεδίου, με το οποίο τροποποιείται το άρθρο 21 του ΚΦΕ για τον χαρακτηρισμό της ωφέλειας από την παραίτηση πιστώτριας επιχείρησης από είσπραξη χρέους προστίθεται η παράγραφος 6.

  Με βάση αυτή την παράγραφο προβλέπεται πως: "Η ωφέλεια επιχείρησης που προκύπτει από την παραίτηση πιστώτριας επιχείρησης από την είσπραξη στο πλαίσιο αμοιβαίας, συμφωνίας ή δικαστικού συμβιβασμού, η οποία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της επαγγελματικής συνεργασίας, αποτελεί εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην περίπτωση αυτή δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις περί φορολογίας δωρεών του ν. 2961/2001".

  Βέβαια υπάρχει και άλλη ανάγνωση της συγκεκριμένης διάταξης. Ορκωτοί ελεγκτές μιλώντας στο Capital.gr υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορά τις τράπεζες ενώ η φορολόγηση των "κουρεμένων" δανείων αφορά στην περίπτωση που δεν έχει υπάρξει σύμφωνη γνώμη για τις διαγραφές. Ερωτήματα όμως προκύπτουν αφενός τι γίνεται στις περιπτώσεις δανείων που έχουν πουληθεί στα funds και αφετέρου τι θα συμβεί με τα δάνεια που έχουν δοθεί σε εταιρείες διαχείρισης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ