Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 08-Νοε-2019 08:08

  Το deal για τη Media Markt και η ψήφος εμπιστοσύνης στην Public

  Το deal για τη Media Markt και η ψήφος εμπιστοσύνης στην Public
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Μετά τη συμφωνία Media Markt - Public δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ραγδαίες αλλαγές στην αγορά του κλάδου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

  Έπειτα από διαπραγματεύσεις μηνών, ο Όμιλος Olympia, μέτοχος της εταιρείας Public σε Ελλάδα και Κύπρο και η Media-Saturn-Holding GmbH (MSH), μέτοχος της εταιρείας Media Markt Ελλάδας, προχώρησαν στη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με στόχο τη δημιουργία μιας νέας εταιρείας λιανικής πώλησης που οδηγεί στη δημιουργία ενός δυναμικού retailer ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

  Μόλις χθες, η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε το οριστικό "πράσινο φως” για την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την Olympia Group επί των εταιρειών Media Saturn Electronics Hellas Commercial and Holding S.A. και Media-Saturn Griechenland Beteiligungen GmbH.

  Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr., στο πλαίσιο της συμφωνίας δημιουργείται μια νέα επιχειρηματική οντότητα στην οποία ο Όμιλος Olympia (μέτοχος της εταιρίας Public) θα έχει πλειοψηφική συμμετοχή. Συγκεκριμένα, το νέο εταιρικό σχήμα έχει ως βασικό μέτοχο, με ποσοστό 75%, την Olympia Development, συμφερόντων Πάνου Γερμανού και ιδιοκτήτρια των Public. Το υπόλοιπο 25% ελέγχεται από το γερμανικό κολοσσό MediaMarktSaturn, τη μεγαλύτερη εταιρεία εμπορίας ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών σε όλη την Ευρώπη και ιδιοκτήτρια της Media Markt στην Ελλάδα.

  Η νέα εταιρεία που θα φιλοξενήσει τις δύο μάρκες – Public και Media Markt οι οποίες θα μείνουν αυτόνομες και θα αλληλοσυμπληρώνονται - θα συσταθεί άμεσα με Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Χρήστο Καλογεράκη, μέχρι πρότινος CEO της Public.

  Σε επίπεδο διοικητικής ομάδας, η νέα εταιρεία αποτελείται από ιδιαίτερα έμπειρα και επιτυχημένα στελέχη από τις δύο μάρκες, τα οποία γνωρίζουν άριστα τον κλάδο και δημιουργούν έναν "εθνικό πρωταθλητή" ο οποίος έχει την εμπειρία να ανταποκριθεί τόσο στις τρέχουσες όσο και στις μελλοντικές προκλήσεις. Συγκεκριμένα, η νέα εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στον κλάδο και έχει πλέον στο στελεχιακό της δυναμικό εργαζομένους με εμπειρία ετών σε καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

  Το timing της συμφωνίας

  Η συμφωνία ξεκίνησε να δρομολογείται σε μια περίοδο που η Public (Retail World Α.Ε.) έκλεινε την τέταρτη συνεχόμενη χρήση με ισχυρή λειτουργική κερδοφορία. Η αλυσίδα ξεκίνησε το 2005 με ένα κατάστημα στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης, με βασική ιδέα πίσω από τη λειτουργία της να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αγόραζαν προϊόντα τεχνολογίας και ψυχαγωγίας, σε μία αγορά που οι βασικοί παίχτες ήταν ήδη καλά τοποθετημένοι.

  Η πρώτη περίοδος εστιάστηκε στην ανάπτυξη του δικτύου, όμως από το 2015 και μετά η αλυσίδα πραγματοποίησε στροφή στην αύξηση μεριδίων, υιοθετώντας πολιτική επιθετικών προσφορών. Σήμερα, η Public του ομίλου Olympia έχοντας εξασφαλίσει τη συμφωνία με τη Media Markt, γίνεται ο "παίχτης” που έρχεται να αλλάξει την αγορά του κλάδου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, δημιουργώντας νέες ισορροπίες στην αγορά.

  Το σημαντικότερο, όμως είναι πως η συμφωνία αυτή προσδίδει πολλαπλάσια αξία στην ελληνική εταιρεία. Και αυτό διότι η MediaMarkt, ο μεγαλύτερος retailer consumer electronics στην Ευρώπη, εισέρχεται σε ένα κοινό σχήμα με την ελληνική Public να κατέχει τον πρωτεύοντα μετοχικό ρόλο.

  Η νέα εταιρεία δημιουργεί πλέον ένα δυνατό "παίχτη” στον κλάδο με δύο brands και τζίρο άνω των 450 εκατ. ευρώ μέσα στο 2019. Παράλληλα, το νέο σχήμα διαθέτει 67 φυσικά και τέσσερα ηλεκτρονικά καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο με περισσότερους από 1,5 εκατ. κωδικούς προϊόντων, ενώ η ετήσια επισκεψιμότητα ξεπερνά τους 100 εκατομμύρια καταναλωτές.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Πώς τα Public έγιναν ο υπ' αριθμόν 1 omnichannel retailer

  - Μένει ή φεύγει από την Ελλάδα η Media Markt;

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ