Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Νοε-2019 13:28

  Fund με στόχο τις ΜμΕ δημιουργεί ο Ν. Καραμούζης

  Fund με στόχο τις ΜμΕ δημιουργεί ο Ν. Καραμούζης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Επενδυτικό fund ιδρύει ο Νικόλαος Καραμούζης, το οποίο θα εστιάζει σε ορισμένες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες εξακολουθούν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην ελληνική οικονομία, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμά του.

  Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις επιβαρύνονται από επισφαλή δάνεια αλλά ο Ν. Καραμούζης πιστεύει ότι κάποιες έχουν σημαντική δυναμική εάν οι επενδύσεις γίνουν στοχευμένα στα σωστά σημεία.

  Σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Ν. Καραμούζης τόνισε ότι η κρίση έχει αφήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στην ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

  Περί τις 3.500 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους άνω των 20 δισ. ευρώ, τόνισε ο Ν. Καραμούζης.

  "Μια επενδυτική ευκαιρία σήμερα στην Ελλάδα είναι να κοιτάξει κανείς στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να εντοπίσει εταιρείες που αντιμετωπίζουν προβλήματα αλλά εξακολουθούν να έχουν ένα business story και μια δυναμική, εφόσον κάποιος καταφέρει να αντιστρέψει την τύχη τους", ανέφερε ο Ν. Καραμούζης.

  Ο Ν. Καραμούζης ενώνει τις δυνάμεις του με ειδικούς private equity και έμπειρους διαχειριστές για να δημιουργήσει το SMERemediumCap Fund, και θέλουν να εξασφαλίσουν 100 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι το τέλος του έτους.

  Για αρχή, σχεδιάζουν να αγοράσουν περί τις 10 επιχειρήσεις από τις 160 που έχουν εντοπίσει ότι έχουν δυναμική.

  "Περιμένουμε οι δύο πρώτες συμφωνίες να ολοκληρωθούν μέχρι το α΄ εξάμηνο του 2020", ανέφερε ο Ν. Καραμούζης. Μαζί του στο fund συμμετέχουν ο Κώστας Καραφωτάκης, πρώην επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Olympia Group, και ο Θεόδωρος Μόσχος, προηγουμένως υψηλόβαθμό στέλεχος στην Ελλάκτωρ.

  Το project του Ν. Καραμούζη υποστηρίζεται επίσης από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες της Ελλάδας, καθώς και από επιχειρηματίες και οργανισμούς όπως το Ίδρυμα Ωνάση, ενώ μπορεί να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

  Οι περισσότερες από τις εταιρείες στις οποίες στοχεύει το fund έχουν προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις πριν από την κρίση. Καθώς ξέσπασε η κρίση, οι πωλήσεις κατέρρευσαν και πολλές επιχειρήσεις δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

  Η SMERemediumCap σχεδιάζει να αναδιαρθρώσει αυτές τις υποχρεώσεις, να διοχετεύσει νέα κεφάλαια και να φέρει διαχειριστές που θα έχουν συμμετοχή στην επιχείρηση.

  "Οι τωρινοί μέτοχοι μπορούν επίσης να συμμετέχουν. Δεν κάνουμε επιθετικές εξαγορές ούτε αγοράζουμε επισφαλή δάνεια. Θέλουμε να επενδύσουμε στα προϊόντα τους και να κάνουμε τις επιχειρήσεις βιώσιμες ξανά", τόνισε.

  Το focus είναι οι επιχειρήσεις σε κλάδους όπως κατεψυγμένα θαλασσινά, παραγωγή αυγών, ελαφριά μεταποίηση, τρόφιμα και ποτά, κατασκευαστικά υλικά, φιλοξενίας, δικτύων λιανικής και χονδρική.

  Πολλές από αυτές είναι πολύ μικρές για να προσελκύσουν επενδύσεις από διεθνείς επενδυτές. "Αλλά θα εργαστούμε με ξένους επενδυτές όποτε υπάρξει ενδιαφέρον", τόνισε ο Ν. Καραμούζης.

  Στόχος της SMERemediumCap είναι οι εταιρείες να αυξήσουν τις πωλήσεις στα προ κρίσης επίπεδα και να διατηρηθεί ο εφοδιασμός της οικονομίας με αγαθά που σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να εισαχθούν.

  "Θέλουμε να υποστηρίξουμε την παραγωγή στην Ελλάδα, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και να τονώσουμε την οικονομική παραγωγή γενικότερα. Εκτιμάται ότι από το project θα μπορούσαν να δημιουργηθούν 5.000-10.000 θέσεις εργασίας".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ