Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Νοε-2019 09:54

  Αθέμιτες πρακτικές στις εξαγωγές οπωροκηπευτικών

  Αθέμιτες πρακτικές στις εξαγωγές οπωροκηπευτικών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Την ύπαρξη αθέμιτων πρακτικών στις εξαγωγές οπωροκηπευτικών καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, ο οποίος απευθύνει έκκληση στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες για την εντατικοποίηση και αυστηροποίηση των ελέγχων.

  Σύμφωνα με την INCOFRUIT, η εξαγωγή-διακίνηση ακτινιδίων πραγματοποιείται τόσο από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που τηρούν την Εθνική και Ενωσιακή νομοθεσία, όσο και από δραστηριοποιούμενους "υπαρκτούς και ανύπαρκτους εμπόρους, Έλληνες Βαλκάνιους αλλά και Ιταλούς" που διακινούν ατυποποίητα κατ’ ευθείαν από τον αγρό τα προϊόντα, χωρίς τήρηση της ΚΥΑ 9475/136897/10.10.2018 (ΦΕΚ 4728 τ.Β).

  Αυτό δημιουργεί προβλήματα στις νόμιμες επιχειρήσεις οι οποίες δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό, στο ίδιο το προϊόν που κινδυνεύει να δυσφημισθεί και στη χώρα η οποία χάνει την προστιθέμενη αξία.

  Σύμφωνα με την εν λόγω ΚΥΑ η επιτρεπόμενη συσκευασία είναι μέχρι 20 κιλά. Ωστόσο παρατηρήθηκε σε παραγωγική περιοχή η εμφάνιση παλετοκιβωτίων (Bins) προερχόμενων από την Ιταλία όπου χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκομιδή. Αυτό σύμφωνα με την INCOFRUIT ενέχει έναν ακόμη σοβαρό κίνδυνο.

  Τη μετάδοση του επιβλαβή οργανισμού Pseudomonas syringae pv aktinidiae (Psa). Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, διογκώνεται και από τη μη στελέχωση των μικτών συνεργείων ελέγχου τόσο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας όσο και σε άλλα σημεία διακίνησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ