Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Νοε-2019 07:53

  Τα 8 "ελληνικά" έργα της ευρωπαϊκής λίστας PCI

  Τα 8 "ελληνικά" έργα της ευρωπαϊκής λίστας PCI
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ένα από τα σημαντικότερα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης, η γραμμή Μελίτη - Μπίτολα, η οποία θα αναβάθμιζε την διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία τέθηκε εκτός της λίστας των Ευρωπαϊκών Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος PCI που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. Η συγκεκριμένη απένταξη, χωρίς να υπάρχει εναλλακτικό έργο διασύνδεσης με το γειτονικό κράτος, αποδίδεται σε λάθος χειρισμούς από πλευράς ΑΔΜΗΕ.

  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαχειριστής του γειτονικού κράτους επικαλέστηκε προβλήματα συμφόρησης του ηλεκτρικού δικτύου. Ωστόσο η εναλλακτική γραμμή Θεσσαλονίκη - Ντούμπροβο, δεν προωθήθηκε εγκαίρως προκειμένου να αντικαταστήσει το αρχικό έργο (Μελίτη - Μπίτολα) με αποτέλεσμα το έργο να απενταχθή χωρίς να υπάρχει στη λίστα το διάδοχο project.

  Η 4η λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI) που δημοσιοποιήθηκε περιλαμβάνει συνολικά 8 έργα που αφορούν την Ελλάδα στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Τα περισσότερα έργα της λίστας, αφορούν σε ηλεκτρικές διασυνδέσεις, γεγονός που αποδίδεται στο στόχο για διασύνδεση και ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων της Ευρώπης, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ενσωμάτωση των ΑΠΕ.

  Μεταξύ των ελληνικών έργων περιλαμβάνονται το δεύτερο μεγάλο αντλησιοταμιευτικό project αποθήκευσης ενέργειας στην Αμφιλοχία (Τέρνα Ενεργειακή), η αποθήκη φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, ο διασυνδετήριος ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, ο υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου East Med καθώς επίσης και ο πλωτός τερματικός σταθμός φυσικού αερίου (FSRU) της Αλεξανδρούπολης της εταιρείας Gastrade. Επίσης ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι στην ηλεκτρική διασύνδεση Euroasia δεν περιλαμβάνεται πλέον το τμήμα Κρήτη - Αττική παρά μόνο τα δύο τμήματα Ισραήλ - Κύπρος και Κύπρος - Κρήτη.

  Οι λίστες

  Πιο αναλυτικά τα έργα ηλεκτρισμού ελληνικού ενδιαφέροντος είναι:
  1) Το αντλησιοταμιευτικό αποθήκευσης ηλεκτρισμού στην Αμφιλοχία
  2) Η Ηλεκτρική διασύνδεσης Νέας Σάντας - Μαρίτσα (Ελλάδα - Βουλγαρία)
  3) Η διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ Euroasia μόνο στα τμήματα Ισραήλ - Κύπρος (Χαντέρα - Κοφινού) και Κύπρος - Κρήτη (Κοφινού - Κοράκια) 

  Τα έργα φυσικού αερίου ελληνικού ενδιαφέροντος είναι:
  1) Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας Βουλγαρίας IGB
  2) Το FSRU (πλωτός σταθμος αεριοποίησης φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη
  3) Η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στο πεδίο της Νότιας Καβάλας
  4) Ο υποθαλλάσιος αγωγός φυσικού αερίου East Med
  5) Ο υποθαλάσσιος αγωγός Ελλάδας Ιταλίας Poseidon

  Εκτός από τα ελληνικού ενδιαφέροντος έργα, η λίστα περιλαμβάνει μια σειρά από ευρωπαϊκές ηλεκτρικές διασυνδέσεις (Δανία Γερμανία, Γαλλία Ιρλανδία, Γαλλία Μ. Βρετανία, Γερμανία Νορβηγία) καθώς και αντλησιοταμιευτικά έργα (Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία) ενώ στο φυσικό αέριο περιλαμβάνονται διασυνδετήριοι αγωγοί αλλά και τερματικοί σταθμοί LNG όπως το Krk στην Κροατία αλλά και αποθήκες αερίου (Ρουμανία).
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ