Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Οκτ-2019 08:46

  Ποιοι είναι οι "χρησμοί" της BP για το μέλλον του ενεργειακού συστήματος

  Ποιοι είναι οι "χρησμοί" της BP για το μέλλον του ενεργειακού συστήματος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Κάθε χρόνο η ενεργειακή βιομηχανία αναμένει τη δημοσιοποίηση της περίφημης έκθεσης που εκδίδει ο πετρελαϊκός κολοσσός BP, καθώς το BP Energy Outlook αποτελεί ένα από τα σημεία αναφοράς για τις τάσεις που αναμένεται να επικρατήσουν στην ενεργειακή αγορά τα επόμενα χρόνια.

  Φέτος η έκθεση του πετρελαϊκού κολοσσού εστιάζει στη βασική πρόκληση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος που καλείται να παντρέψει την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση για ενέργεια, κυρίως εξαιτίας των αυξημένων αναγκών του αναπτυσσόμενου κόσμου, με την ανάγκη για μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος και τη μείωση των εκπομπών ρύπων. 

  Η έκθεση παρουσιάστηκε για το ελληνικό κοινό από τον επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης διύλισης της BP Richard de Caux, ο οποίος επισήμανε ότι στο βασικό σενάριο της BP η ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται κατά 1/3 μέχρι το 2040

  Τι λέει η έκθεση

  Σύμφωνα με το BP Energy Outlook 2019, τα 2/3 της αύξησης στη ζήτηση ενέργειας θα προέλθει από τη βιομηχανία και τα κτίρια. Μόνο τα κτίρια αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1/3 της παγκόσμιας αύξησης ενέργειας, κυρίως εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης στον αναπτυσσόμενο κόσμο. 

  Γεωγραφικά όλη η νέα ζήτηση θα προέλθει από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, με την Ινδία να ξεπερνά την Κίνα, στην οποία καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης.  Τα βασικότερα αίτια για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης ενέργειας αφορούν αφενός στην αύξηση του πληθυσμού, κυρίως όμως στην αύξηση του κατά κεφαλή εισοδήματος σε παγκόσμιο επίπεδο. 

  Πώς θα καλυφθεί η ζήτηση

  Σύμφωνα με το BP Energy Outlook 2019 οι ΑΠΕ θα αποτελέσουν την πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας και θα καλύπτουν περίπου το 50% της αύξησης στην παραγωγή ενέργειας. Οι ΑΠΕ θα καταστούν η κύρια μορφή παραγωγής ενέργειας ξεπερνώντας τον άνθρακα. Ηγέτιδα δύναμη στη χρήση των ανανεώσιμων θα παραμείνει η Ευρώπη.

  Από τα ορυκτά καύσιμα το φυσικό αέριο αναπτύσσεται πιο γρήγορα σε σύγκριση με το πετρέλαιο και τον άνθρακα. Το LNG εισέρχεται δυναμικά στη ναυτιλία και καλύπτει το 50% των αναγκών. Το μερίδιο του φυσικού αερίου συνολικά καταγράφει αύξηση σε όλες τις περιοχές, ενώ το εμπόριο του LNG αναμένεται να ξεπεράσει το αέριο που διακινείται μέσω αγωγών. 

  Η ζήτηση για πετρέλαιο θα συνεχιστεί κυρίως στις μεταφορές. Το πετρέλαιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή πετροχημικών. Σύμφωνα με την έκθεση της BP εφόσον οι επενδύσεις της πετρελαϊκής βιομηχανίας περιοριστούν μόνο στα υφιστάμενα πεδία παραγωγής και δεν υπάρξει ανάπτυξη νέων πηγών παραγωγής πετρελαίου, θα υπάρξει σημαντικό κενό για την κάλυψη της παγκόσμιας ενεργειακής ζήτησης. 

  Ως προς την ηλεκτροκίνηση μέχρι το 2040 το 50% του στόλου αναμένεται να είναι ηλεκτροκίνητος, ωστόσο ως προς τα διανυόμενα χιλιόμετρα, η ηλεκτροκίνηση θα αντιπροσωπεύει το 25%. 

  Τέλος η κατανάλωση άνθρακα θα παραμείνει σταθερή χωρίς αύξηση, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. 

  Η διπλή πρόκληση του ενεργειακού συστήματος παγκοσμίως συνίσταται στην ανάγκη για περισσότερη ενέργεια που θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες και ταυτόχρονα της μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος και των εκπομπών αερίων ρύπων.

  Η αύξηση της κατανάλωσης του ηλεκτρισμού θα συνεχιστεί κυρίως εξαιτίας της Κίνας και της Ινδίας. Στις χώρες του ΟΟΣΑ η αύξηση της ζήτησης είναι σημαντικά μικρότερη. Τα 2/3 της αύξησης στην ηλεκτροπαραγωγή αφορούν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

  Η Ελλάδα

  Κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του BP Energy Outlook 2019, το παρών έδωσε η γενική γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η οποία παρουσίασε τα στοιχεία αλλά και τους στόχους της χώρας μας ως προς την ενεργειακή μετάβαση. Οι τρεις βασικοί στόχοι της χώρας αφορούν στο κλείσιμο όλων των λιγνιτικών σταθμών μέχρι το 2028, την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ από το 31% στο 35% μέχρι το 2030 και η ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας. 

  Με τις κατάλληλες πολιτικές μπορεί να επιτευχθεί η κάλυψη των στόχων, υπάρχει το κατάλληλο πολιτικό momentum και οι πολιτικές θα πρέπει να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της κοινωνίας, τόνισε η ίδια επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το 90% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μείζον πρόβλημα.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ