Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Οκτ-2019 10:18

  To turnaround story της Pasal Development

  To turnaround story της Pasal Development
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Μπορεί η Pasal Development να επικύρωσε, πρόσφατα, ύστερα από διάστημα τριών περίπου ετών τη συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της, όμως, είναι κοινό μυστικό ότι η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων θα εξακολουθούσε να… βρίσκεται στη μέγγενη επί μακρόν. Αυτή, εξάλλου, είναι η πορεία των περισσότερων εταιρειών που εντάχθηκαν σε καθεστώς εξυγίανσης, ενώ το αναθεωρημένο business plan προβλέπει για την Pasal τη βελτίωση των μεγεθών σε ορίζοντα τετραετίας. Ως εκ τούτου, η συμφωνία με τη Sterner Stenhus, του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη αλλάζει τα δεδομένα, καθώς η κεφαλαιακή ενίσχυση ύψους έως 23 εκατ. ευρώ, που θα λάβει η εισηγμένη, θα της επιτρέψει να αποπληρώσει άμεσα τις οφειλές, διατηρώντας στην κυριότητά της σημαντικό αριθμό ακινήτων της, τα οποία θα πωλούνταν.

  Οι προοπτικές

  "Το υπόβαθρο της συμφωνίας σχετίζεται με τη σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων, σε συνδυασμό με την πτωτική τάση των επιτοκίων και των αποδόσεων και την ενίσχυση των τιμών ενοικίων. Είναι ενδεικτικό ότι αρκετές εταιρείες του κλάδου δρομολογούν διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, παρότι, ακόμη, επικρατούν αντίρροπες δυνάμεις που σχετίζονται με τους πλειστηριασμούς ακινήτων από τις τράπεζες, αλλά και τις  παθογένειες της χώρας μας" εξηγεί στο Capital.gr ο Κώστας Μαρκάζος, αντιπρόεδρος και οικονομικός διευθυντής της Pasal Development.

  Κατά πληροφορίες, ο Ηλ. Γεωργιάδης αναζητούσε, μέσω της εταιρείας ορκωτών ελεγκτών EY, μία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο ελληνική εταιρεία για να επενδύσει. Στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής του deal, που ολοκληρώθηκε σε λίγους μήνες, συνέβαλε η CBRE και πλέον για την εφαρμογή του απαιτείται η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 10 εκατ. ευρώ, που θα καταστήσει τη Sterner Stenhus μεγαλομέτοχο της Pasal, αποκτώντας το 90% της εταιρείας. Οι Σωτήρης και Γιώργος Θεοδωρίδης, που ελέγχουν σήμερα περίπου το 63% της Pasal, θα καταστούν μέτοχοι μειοψηφίας, αλλά αυτό θα είναι το απαραίτητο τίμημα, όπως αναφέρουν στην αγορά, προκειμένου η Pasal όχι μόνο να αφήσει πίσω της τα χρέη, αλλά και να αλλάξει... πίστα. Κι αυτό διότι η Sterner Stenhus θα παράσχει επιπρόσθετη χρηματοδότηση της τάξης των 13 εκατ. ευρώ στην Pasal, η οποία, κατά πληροφορίες, δρομολογεί την υλοποίηση νέων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων. Και διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό της αριθμό ακινήτων που θα μεταβιβαζόταν στις τράπεζες, δηλαδή τις κεντρικές αποθήκες της Σκλαβενίτης στην Ελευσίνα, έκταση στο Λαύριο, δύο ακίνητα σε Βοτανικό και Θεσσαλονίκη και οικόπεδο στη Χαλκίδα.

  Η Sterner Stenhus

  H Sterner Stenhus, που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, σε επίπεδο ομίλου, εμφάνισε το 2017 πωλήσεις άνω των 300 εκατ. ευρώ, κερδοφορία της τάξης των 15,4 εκατ. ευρώ, ενώ διαθέτει συνολικά περιουσιακά στοιχεία 191,1 εκατ. ευρώ. Με την ελληνική αγορά να προσφέρει ευκαιρίες για υπεραξίες, κυρίως λόγω χαμηλών τιμών, η Sterner Stenhus αγόρασε αρχές της φετινής χρονιάς δύο αποθήκες 14.000 και 7.500 τ.μ., μισθωμένες στη Friesland και την Goldair, αντίστοιχα. Επίσης, τον περασμένο Μάιο αγόρασε το ξενοδοχείο "Ελλάς" στην Πλατεία Ομονοίας, ενώ η κίνηση-ματ της εταιρείας υπήρξε η απόκτηση από τον όμιλο Άβαξ της ΣΔΙΤ προς 8,8 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση που υπεγράφη το 2014 και αφορά την κατασκευή και συντήρηση και τεχνική διαχείριση δέκα σχολείων για 25 χρόνια, έναντι μισθώματος που θα καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο, αποτελεί "μηχανή" παραγωγής χρήματος, όπως αναφέρουν στην αγορά.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ