Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Οκτ-2019 08:34

  Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη αξιοποίησης του Πύργου Πειραιά

  Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη αξιοποίησης του Πύργου Πειραιά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη των εργασιών ανακατασκευής του δεύτερου υψηλότερου κτηρίου της Ελλάδας, του πύργου του Πειραιά. Το έργο, προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, έχει αναλάβει η κοινοπραξία των Dimand, Prodea Investments και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), η οποία χρηματοδοτεί, σταθερά, έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων.

  Μετά το χθεσινό "άνοιγμα" της μοναδικής οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε το κοινοπρακτικό σχήμα, απομένει η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά, ενδεχομένως, την επόμενη εβδομάδα και ο έλεγχος νομιμότητας της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

  Τελικός σταθμός αποτελεί η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του Δήμου Πειραιά και της κοινοπραξίας, διαδικασία που τοποθετείται έως το τέλος Δεκεμβρίου.

  Τα σχέδια αξιοποίησης προβλέπουν την μετατροπή του Εμποροναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά σε μικτής χρήσης κτήριο με χώρους λιανεμπορίου, γραφεία και ξενοδοχείο, που θα μπορούσε να απορροφήσει τμήμα της ισχυρής ζήτησης από τους επιβάτες της κρουαζιέρας.

  Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των ακινήτων της Παπαστράτος

  Στον Πειραιά, η Dimand με τη Grivalia και EBRD ολοκληρώνουν την πρώτη φάση του έργου αξιοποίησης των ακινήτων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος. Πρόκειται για επένδυση της τάξης των 100 εκατ. ευρώ, με τις νέες γραφειακές αναπτύξεις να προσελκύουν ισχυρό ενδιαφέρον. Ο όμιλος, εξάλλου, Teleperformance και η Alpha Bank, έχουν ήδη εγκατασταθεί στα νέα γραφεία που έχουν παραδοθεί στο ακίνητο.

  Όπως πάντως, έγινε γνωστό, χθες, κατά το συνέδριο για την ακίνητη περιουσία Prodexpo, στο Δήμο Πειραιά προσπαθούν να "ξεπαγώσουν" την αξιοποίηση των ακινήτων της ΧΡΩΠΕΙ, που αγόρασαν το 1999 ο όμιλος Χαραγκιώνη και η πορτογαλική Sonae Sierra.

  Οι επενδυτές επιδιώκουν την ανάπτυξη εμπορικών-ψυχαγωγικών χώρων, εγχείρημα που δεν προχωράει καθώς η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του οικοπέδου με στόχο της δημιουργία ελεύθερων χώρων.

  Πλέον, ο Δήμος Πειραιά με επικεφαλής τον Γιάννη Μώραλη σκοπεύει να αναζητήσει χρηματοδότηση προκειμένου η κυριότητα του ακινήτου να περάσει στο Δήμο.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ