Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 24-Οκτ-2019 14:07

  Βόρεια Ελλάδα: Επενδύσεις και εξαγωγική ορμή με "καύσιμο" την επιχειρηματικότητα

  Βόρεια Ελλάδα: Επενδύσεις και εξαγωγική ορμή με "καύσιμο" την επιχειρηματικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η αναπτυξιακή ορμή που αναπτύσσεται στη Βόρεια Ελλάδα, η τόνωση των επενδύσεων και της εξαγωγικής δραστηριότητας, δεν γίνεται φανερή μόνο μέσα από τα success stories των τοπικών επιχειρηματικών μονάδων που διαπρέπουν στις ξένες αγορές. Αποδεικνύεται περίτρανα και από τα επίσημα στοιχεία. 

  Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στη Βόρεια Ελλάδα δημιουργείται ετησίως πάνω από το ένα τρίτο των επενδύσεων της χώρας. Ο λόγος για 5,7 δισ. ευρώ επί συνόλου 21,3 δισ. ανά την επικράτεια. Έτσι, η Βόρεια Ελλάδα αναδεικνύεται ως ένα βιομηχανικό κέντρο, λόγω της κομβικής της τοποθεσίας και του δυναμισμού των Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών.

  Ο επιχειρηματικός κόμβος στην περιοχή αποτελείται κυρίως από επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους, ήτοι τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα είναι οικογενειακές, χωρίς μεγάλα ανοίγματα, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχουν επιδείξει έντονη εξωστρέφεια. Παράλληλα, στη Βόρεια Ελλάδα δραστηριοποιείται ο μεγαλύτερος αριθμός μεταποιητικών επιχειρήσεων, ο οποίος με δυναμισμό και επιμονή κατάφερε να μετασχηματίσει την περιοχή σε διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης.

  Πώς λοιπόν θα μπορέσει η Βόρεια Ελλάδα να διατηρήσει τη δυναμική και τη βιώσιμη ανάπτυξη που έχει καλλιεργήσει με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, στο σύγχρονο φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται σήμερα στη χώρα μας;

  Η Grant Thornton ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για την οικονομική προοπτική της περιοχής

  Πρόσφατα, η Grant Thornton σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, σε εσπερίδα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη, άνοιξαν τον διάλογο για το νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, έτσι όπως διαμορφώνεται στην Ελλάδα. Ειδικότερα, συζητήθηκαν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, οι διεθνείς και εγχώριες προκλήσεις, τα στρατηγικά θέματα που σχετίζονται με το σύγχρονο επενδυτικό, φορολογικό και αναπτυξιακό περιβάλλον καθώς και οι ευρύτερες τάσεις της εγχώριας και διεθνούς αγοράς. 

  Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα "Η σύγχρονη επιχείρηση στο νέο περιβάλλον: Φορολογία. Κίνητρα. Επενδύσεις" παρουσιάστηκαν οι βασικές προοπτικές αλλά και οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, η οποία χαρακτηρίζεται από πάρα πολύ μικρές σε αξία ξένες επενδύσεις (στο 16% του ΑΕΠ έναντι 60% κοινοτικού μέσου όρου σε επίπεδο αποθεμάτων).

  Στον διάλογο συμμετείχαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, του ΣΕΒΕ και της Grant Thornton, καθώς επίσης και κορυφαία στελέχη του επιχειρηματικού και ερευνητικού κόσμου.

  Οι βασικές προτεραιότητες και τα επόμενα βήματα

  Όπως ειπώθηκε από τους ομιλητές, τα επόμενα βήματα "περνούν" μέσα από την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Grant Thornton στην Ελλάδα, κ. Βασίλης Καζάς, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους θεσμικούς και επιχειρηματικούς παράγοντες περιέγραψε τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διαθέτει η επιχείρηση του μέλλοντος για να επιβιώνει μακροπρόθεσμα:

  1. Εταιρική διακυβέρνηση, σύγχρονες δομές και διαδικασίες που διέπουν όλες τις λειτουργίες της επιχείρησης.
  2. Καινοτομία και εξωστρέφεια. 
  3. Ψηφιακό μετασχηματισμό. Δηλαδή έννοιες όπως το blockchain, το artificial intelligence και τα robotics θα πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινότητας κάθε επιχείρησης. 
  4. Επενδύσεις στην κουλτούρα και στους ανθρώπους της επιχείρησης. 

  Στη δική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της Grant Thornton Δρ. Νικόλαος Καραμούζης σημείωσε ότι μόνο με μία ισχυρή και διαρκή άνοδο των επενδύσεων κατά 13% - 15% τα επόμενα χρόνια θα μπορέσει η Ελλάδα να διασφαλίσει ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 3%. Επίσης υπογράμμισε πως πρέπει να προχωρήσουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολλά πεδία όπως η δημόσια διοίκηση, η ενέργεια, οι τράπεζες, το φορολογικό σύστημα, η υγεία και η δικαιοσύνη. 

  Η ισχυρή παρουσία της Grant Thornton στη Θεσσαλονίκη

  Εδώ και μια εικοσαετία, η Grant Thornton έχει ισχυρή παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα, μέσω των γραφείων της στη Θεσσαλονίκη. Η Grant Thornton αναγνώρισε από πολύ νωρίς την ανάγκη αποτελεσματικής υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων σε ελεγκτικά και φορολογικά θέματα.

  Ως ένα δίκτυο εταιρειών, με περισσότερα από 53.000 στελέχη σε πάνω από 140 χώρες, η Grant Thornton θέτει την παγκόσμια τεχνογνωσία και εμπειρία της στη διάθεση των επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδας. Η εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων παρέχει χρήσιμες συμβουλευτικές, φορολογικές και ελεγκτικές υπηρεσίες, με στόχο οι επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδας να μην αισθάνονται αποκομμένοι από ανθρώπους με πλούσια γνώση και διεθνή εμπειρία, λόγω της τοποθεσίας τους. 

  Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα λειτουργούν συνολικά 5 γραφεία της Grant Thornton τα οποία απασχολούν περισσότερα από 700 στελέχη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ