Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Οκτ-2019 08:06

  Κυβερνητικές επαφές στις Βρυξέλλες για τη Λάρκο

  Κυβερνητικές επαφές στις Βρυξέλλες για τη Λάρκο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Το θέμα της Λάρκο, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, το αντικείμενο επαφών που έγιναν χθες στις Βρυξέλλες μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων της Επιτροπής. Ως γνωστόν, η εξίσωση της πολύπαθης βιομηχανίας νικελίου περιλαμβάνει και την ευρωκαταδίκη για την υπόθεση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων ύψους 135,82 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από το Δημόσιο στην εταιρεία υπό τη μορφή εγγυήσεων του Ελληνικού δημοσίου αλλά και μέσω της συμμετοχής του δημοσίου στην αύξηση κεφαλαίου.

  Στόχος λοιπόν της κυβέρνησης είναι να επανέλθει στο προσκήνιο το σχέδιο του 2014 όταν είχε συμφωνηθεί με την έγκριση της Κομισιόν, η χωριστή πώληση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, δηλαδή των παγίων που ανήκουν στο δημόσιο (μεταλλεία) και των ιδιωτικών παγίων (εργοστάσιο). Η νομική αυτή λύση είχε προκριθεί τότε προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη εναλλακτική που θα είναι σύμφωνη με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και ταυτόχρονα θα δίνει μια προοπτική συνέχισης της δραστηριότητας της βιομηχανίας. Συγκεκριμένα οι χωριστοί ταυτόχρονοι διαγωνισμοί είχαν επιλεγεί προκειμένου να βρεθεί ένας επενδυτής, ο οποίος θα μπορούσε ταυτόχρονα να αποκτήσει το σύνολο των παγίων που σήμερα αξιοποιεί η Λάρκο.

  Μεταξύ των ζητημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα, το πρόβλημα της μη συμμόρφωσης της Λάρκο με την υποχρέωση αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, οι υπέρογκες οφειλές προς τη ΔΕΗ, η μη δημοσίευση ισολογισμού από το 2015 και φυσικά η καταδίκη του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

  Μάλιστα θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η βιομηχανία έχει αρχίσει ξανά το "δεν πληρώνω” προς τη ΔΕΗ με αποτέλεσμα η οφειλή να έχει αυξηθεί από τα 300 στα 310 εκατ. ευρώ.

  Όπως είχαν αναφέρει σχετικά πρόσφατα πηγές της κυβέρνησης, εάν προσφερόταν σήμερα η λύση του 2014, τότε η κυβέρνηση θα την αποδεχόταν ασμένως.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ