Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Οκτ-2019 17:11

  Morgan Stanley: O "Ηρακλής" ανοίγει την πόρτα των αναβαθμίσεων της Ελλάδας

  Morgan Stanley: O "Ηρακλής" ανοίγει την πόρτα των αναβαθμίσεων της Ελλάδας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αισιόδοξη δηλώνει η Morgan Stanley για τo σχέδιο "Ηρακλής" αλλά και για τις προοπτικές της Ελλάδας, εκτιμώντας πως μία λύση για τα NPEs αναμένεται να εκληφθεί θετικά από τους οίκους αξιολόγησης.

  Όπως επισημαίνει, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας εξακολουθεί να έχει ένα πολύ μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων, ακόμη και σε σύγκριση με την Ιταλία και την Πορτογαλία.

  Ωστόσο, η Ελλάδα κάνει τώρα μερικά βήματα για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πρόκλησης. Η λύση που ενέκρινε η Κομισιόν μιμείται σε κάποιο βαθμό τα μέτρα που εφαρμόστηκαν προηγουμένως στην Ιταλία, με την κυβέρνηση να δίνει εγγυήσεις για να βοηθήσει τις τράπεζες να "ξεφορτωθούν" το υψηλό απόθεμα των NPLs, ενώ περιλαμβάνει τιτλοποιήσεις.

  Τα μέτρα αναμένεται να βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν σημαντικά τα κόκκινα δάνεια και ενώ είναι αβέβαιο πόσος χρόνος θα χρειαστεί ώστε τα οφέλη να γίνουν αισθητά, ωστόσο η Morgan Stanley θεωρεί ότι η πρόοδος στην αντιμετώπιση των NPLs θα είναι θετική τόσο για την οικονομία όσο και για τις αποφάσεις των οίκων αξιολόγησης.

  Η Morgan Stanley σημειώνει ότι εδώ και καιρό είναι αισιόδοξη για την Ελλάδα, και τα νέα αυτά μέτρα προσθέτουν στην εμπιστοσύνη. Η  οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, αν και η εγχώρια ζήτηση δεν έχει ακόμη δείξει ενδείξεις αντοχής. Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, μπορεί να βοηθήσουν. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης χρονιάς, ενώ ελπίζει να της δοθεί κάποια ευελιξία για να "χαλαρώσει" τη λιτότητα. Επίσης, η βιωσιμότητα του χρέους έχει βελτιωθεί και έχει μειωθεί ο κίνδυνος γύρω από το χρέος.

  Σύμφωνα με την Morgan Stanley, μια λύση για NPLs μπορεί να ληφθεί θετικά από τους οίκους αξιολόγησης. Αν και μπορεί να χρειαστεί κάποιος χρόνος για να επιστρέψει η χώρα στην επενδυτική βαθμίδα, όταν αυτό συμβεί θα ανοίξει την πόρτα για το QE, το οποίο θα συμβάλει στη μείωση του κόστους δανεισμού.

  Ελευθερία Κούρταλη

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ