Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Οκτ-2019 17:07

  Nick Leventis: Η ζωή μετά τους αγώνες ταχύτητας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο γνωστός οδηγός αγώνων Nick Leventis αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση, θα συνεχίσει όμως με τη δεύτερη σημαντική του ενασχόληση: να βοηθάει τους άλλους. Μια φιλοσοφία η οποία ρέει στις φλέβες του άλλωστε. Η οικογένεια Λεβέντης, η οποία ελέγχει έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους σε Ελλάδα και Κύπρο με ισχυρή παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Αφρική βρίσκεται στο τιμόνι της εταιρείας Coca Cola Hellenic και έχει ένα ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων που εκτείνεται από τα ακίνητα μέχρι τα ξενοδοχεία, είχε ανέκαθεν ενεργή δράση στον τομέα της φιλανθρωπίας. 

   

  Η αποχώρηση και η μεταβατική περίοδος 

  Πόσο δύσκολο είναι για έναν οδηγό ράλι να βγει ξαφνικά από την ενεργό δράση; Ο Nick Leventis απαντά ότι η ανακοίνωση αλλά και η ίδια η αποχώρησή του από τους αγώνες ταχύτητας ήταν κάτι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου ότι ο γνωστός οδηγός διατηρεί ακόμη την άριστη φυσική κατάσταση που απαιτείται για να συνεχίσει. Ωστόσο, ήδη τους τελευταίους μήνες, ο Nick είχε αρχίσει να βλέπει τις προτεραιότητές του να αλλάζουν. 

  "Η απόσυρσή μου από τον αθλητισμό ειλικρινά μου επέτρεψε να αποκτήσω μια πολύ πιο καθαρή εικόνα για τις προτεραιότητές μου και για τις θυσίες που έκανα σε άλλους τομείς της ζωής μου", εξηγεί.

  Ο ίδιος περιγράφει τη διαδικασία αποχώρησης από τον αθλητισμό ως μια σωματική αλλά και πνευματική πρόκληση και δηλώνει τυχερός που μπόρεσε να δουλέψει αυτή τη φάση μαζί με τον προπονητή του –πρώην αθλητή ο οποίος είχε βιώσει τη δική του ανάλογη εμπειρία".

  Σύμφωνα με τον Nick Leventis, το βασικό χαρακτηριστικό ενός αθλητή είναι ότι έχει έναν μοναδικό, ξεκάθαρο στόχο. Έναν λόγο για ο,τιδήποτε κάνει. Αυτό απλοποιεί σημαντικά τη ζωή του. Όταν αποσύρεται, χάνει αυτή την καθαρότητα στόχου και όλα γίνονται πιο περίπλοκα –και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να προσαρμόζεται στη συνέχεια σωματικά αλλά και πνευματικά.

  "Όταν διακόπτεις ένα άθλημα σε τόσο νεαρή ηλικία, έχεις πολύ δρόμο μπροστά σου και δεν θες να ξυπνάς κάθε μέρα με πόνους για το υπόλοιπο της ζωής σου. Μεγάλος μέρος της εκγύμνασης που κάνω τώρα, αντιστρέφει πολλές από τις κακές στάσεις σώματος αλλά και τον μυικό κάματο που είχα για πολύ καιρό. Είναι σχεδόν σαν να προσπαθώ να πατήσω "reset" στο σώμα μου. Το να ανταποκρίνομαι στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και να μπορώ να απολαμβάνω σωματικές δραστηριότητες τα επόμενα 20 χρόνια είναι σημαντικά για εμένα, οπότε εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να έχω ένα σώμα που να μπορεί να αντεπεξέλθει", λέει.

  Nick Leventis


  Τι φέρνει η επόμενη μέρα;

  "Αυτό που αναρωτιούνται οι περισσότεροι αθλητές όταν αποσύρονται από ένα άθλημα είναι ‘τι κάνω τώρα;’. Αυτή την απάντηση δεν μπορεί να στη δώσει κανείς, οπότε καλείσαι να σκεφτείς βαθιά. Το πιο σημαντικό κατά τη μετάβαση από το να είσαι αθλητής στο να είσαι κάτι άλλο είναι να κοιτάξεις μέσα σου και να βρεις τι πραγματικά έχει σημασία για σένα, στον πυρήνα σου", λέει ο Leventis και μοιράζεται τη δική του εμπειρία:

  "Στο δικό μου μυαλό, υπήρχαν δύο ξεκάθαρες προτεραιότητες: η πρώτη ήταν η οικογένεια, η δεύτερη να βοηθάω τους άλλους.

  Έχω δύο γιους, τον Marley και τον Zion και περιμένω έναν τρίτο πριν τα Χριστούγεννα. Κοιτάζοντας πίσω έχω ήδη θυσιάσει πολύ ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Κάποιες φορές τους έπαιρνα σαββατοκύριακα στους αγώνες αλλά περνούσαμε όλη την ώρα χωριστά. Είτε οδηγούσα, είτε συνερχόμουν από την οδήγηση, είτε ετοιμαζόμουν για την επόμενη φάση. Τώρα μπορώ πραγματικά να είμαι εκεί για αυτούς αντί να εστιάζω στον εαυτό μου, εξερευνώντας τα ενδιαφέροντά τους ή απλά περνώντας χρόνο μαζί τους.

  Το να βοηθάω τους άλλους να βελτιωθούν ήταν πάντα κάτι που με ευχαριστούσε πολύ, αλλά και κάτι που έκανα πάντα στο παρασκήνιο. Έχω ιδρύσει μια φιλανθρωπική οργάνωση στη Βουλγαρία, την "Wonderful World Foundation" κι επίσης στηρίζω ανερχόμενους αθλητές σε διάφορα σπορ, όπως οι αγώνες αυτοκινήτων, το σκι και το σέρφινγκ. Υποθέτω ότι αυτό ήταν πάντα το χόμπι μου, αλλά τώρα αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι μπορώ να μετατρέψω το χόμπι μου και το πάθος μου σε σκοπό. Έτσι γεννήθηκε και η ιδέα του " Uprise Project".

  Nick Leventis

  Αυτοβελτίωση 

  Ο Leventis κλήθηκε όμως να αντιμετωπίσει και μια πνευματική πρόκληση.

  "Ένα άλλο πράγμα που κατάφερα να έχω όταν άφησα το μηχανοκίνητο αθλητισμό ήταν ο χρόνος να δουλέψω πάνω στον εαυτό μου. Προηγουμένως, τα πάντα είχαν να κάνουν με το να είμαι καλός σε ένα συγκεκριμένο τομέα και να βελτιώνω τις φυσικές μου δυνατότητες. Τώρα μπορώ να ολοκληρώσω την προσωπικότητά μου. Είμαι τυχερός που μοιράζομαι τη ζωή μου με μια πολύ πειθαρχημένη γυναίκα που προσπαθεί συνεχώς να βελτιώνεται και αποτελεί τεράστια πηγή έμπνευσης για μένα. Όλες οι ασκήσεις -φυσικές, διανοητικές, στοχοθεσίας- που κάνουμε μαζί ή ο καθένας μόνος του, είναι πολύ χρήσιμες για να δώσουμε νόημα στα χρόνια μετά τον επαγγελματικό αθλητισμό.

  Πέραν αυτών, προσπαθώ πάντα να ξεπερνώ τα όρια και να δοκιμάζω νέους τρόπους να αντλώ περισσότερα από τον εαυτό μου. Είτε πρόκειται για μέσα εξάσκησης του εγκεφάλου ΗΕΓ, είτε για δεξαμενές επίπλευσης, είτε για νέες πρακτικές εκπαίδευσης, αισθάνομαι ότι όσο καλύτερα λειτουργώ, τόσο πιο εύκολο είναι να βοηθώ άλλους ανθρώπους. Σήμερα, με το Instagram και το Youtube, είναι επίσης εύκολο να εμπνευστεί κανείς και να αποκτήσει επιπλέον κίνητρα, χάρη σε όλους τους νέους που δείχνουν τον δρόμο, προάγοντας έναν πιο πνευματικό, πιο αλτρουιστικό και πιο "πράσινο" τρόπο ζωής".

  To skydiving 

  Το ότι άφησε τους αγώνες, δεν σημαίνει πως έγινε φίλος της ακινησίας. O Nick Leventis ήταν πάντοτε δραστήριος, ήδη από παιδί, περνώντας τα καλοκαίρια κάνοντας σέρφινγκ και τους χειμώνες κάνοντας σκι. Εξακολουθεί να απολαμβάνει όλα τα αθλήματα με σανίδα, αλλά το πραγματικό του πάθος αυτή τη στιγμή είναι η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο. Δεν το κάνει πολύ καιρό, αλλά δηλώνει ότι είναι πραγματικά διασκεδαστικό να μαθαίνει κάτι νέο. 

  Nick Leventis

  "Ο ρυθμός βελτίωσης είναι τόσο υψηλός, που κυριολεκτικά αισθάνεσαι ότι γίνεσαι καλύτερος με κάθε σου πτώση. Η έμπνευση για να αρχίσω το σπορ ήρθε από κάτι τύπους που είδα στο διαδίκτυο. Έμοιαζε τόσο εντυπωσιακό και συνάμα διασκεδαστικό. Αυτή τη στιγμή δουλεύω με έναν εκπαιδευτή – τον ίδιο που δίδαξε στον Tom Cruise πώς να κάνει ελεύθερη πτώση για τις ‘Επικίνδυνες Αποστολές’", λέει και προσθέτει:

  "Υπάρχουν τόσο πολλά μαθήματα να πάρει κανείς από την ελεύθερη πτώση και πιθανότατα δεν είναι το άγριο περιβάλλον που οι περισσότεροι άνθρωποι φαντάζονται. Εάν βρεθείτε ποτέ σε μια ζώνη ρίψης, θα δείτε πολύ ήρεμους ανθρώπους, προσιτούς, χωρίς μεγαλομανία.

  Η πτήση δεν είναι η πιο ευχάριστη κατά τη γνώμη μου, αλλά μόλις βρεθείτε εκτός αεροπλάνου, το αίσθημα της ελευθερίας είναι ασυναγώνιστο. Είναι τόσο απίστευτη εμπειρία που θέλω να τη μοιραστώ με τους ανθρώπους, έπεισα ακόμα και τον εκπαιδευτή μου να πηδήξει μαζί μου".

  To "Uprise Project"

  Ο Leventis αφιερώνει επίσης χρόνο να μιλήσει για το πνευματικό του παιδί, το "Uprise Project":

  "Η ιδέα πίσω από το ‘Uprise Project’ γίνεται φανερή ήδη από το όνομά του: να εμπνεύσουμε και να εγείρουμε τη συνείδηση και την ευαισθητοποίηση με κάθε δυνατό τρόπο.

  Nick Leventis

  Προφανώς καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για να μεταφέρω αυτό το μήνυμα, αλλά ελπίζω να μπορέσω να το κάνω σε μεγαλύτερη κλίμακα. Σήμερα συνεργάζομαι με ανθρώπους που με ενέπνευσαν να δράσω, ούτως ώστε να πετύχουμε αλλαγές προς το καλύτερο.

  Στις μέρες μας, υπάρχουν τόσο μεγάλα προβλήματα στον κόσμο και οι περισσότεροι άνθρωποι είναι τόσο απασχολημένοι με τα δικά τους προβλήματα που είναι δύσκολο γίνει οποιαδήποτε συνεκτική προσπάθεια.

  Το ‘Uprise Project’ έχει στόχο να εμπνεύσει προς μία ουσιώδη κατεύθυνση. Σκεφτείτε πόσα views μπορεί να εξασφαλίσει ένα πολύ καλό βίντεο στο YouTube – με ευκολία φτάνει τα μερικά εκατομμύρια. Τώρα σκεφτείτε τον αντίκτυπο που θα μπορούσαμε να έχουμε αν όλος αυτός ο κόσμος πήγαινε να καθαρίσει μια παραλία, ή εγκατέλειπε τα πλαστικά μιας χρήσης ή έστελνε κάποια χρήματα σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Όπως θα φαντάζεστε, η ελεύθερη πτώση θα πρωταγωνιστεί στην πρώτη μας ανάρτηση αλλά αυτό είναι ένα μυστικό που θα κρατήσω λίγο παραπάνω.

  Η νεότερη γενιά φαίνεται να πρωταγωνιστεί στην έμπνευση, αλλά πρέπει να την αξιοποιήσουμε μέσα από κάποιο είδος δράσης. Εάν έπρεπε να στείλω ένα μήνυμα στον κόσμο, θα ήταν ότι δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή πόσο ασήμαντος νομίζεις ότι είσαι αυτή τη στιγμή, διότι με τη σωστή νοοτροπία μπορείς να επιτύχεις τα πάντα. Το μόνο που χρειάζεται είναι εμπνεύσεις 2 ανθρώπους να δημιουργήσουν κάτι μεγαλύτερο από σένα".
   

  Δείτε το άρθρο στα αγγλικά εδώ 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ