Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Σεπ-2019 08:17

  Πώς ο ψηφιακός χάρτης απαλλάσσει τους επενδυτές από τους μανδαρίνους

  Πώς ο ψηφιακός χάρτης απαλλάσσει τους επενδυτές από τους μανδαρίνους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Ολική ανατροπή στο επενδυτικό τοπίο της χώρας φέρνει η υλοποίηση του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, σε συνδυασμό με την καθιέρωση ως πειθαρχικού παραπτώματος της μη "αποστολής μέσα σε 45 ημέρες εγκρίσεων, εισηγήσεων ή γνωμοδοτήσεων προς την αδειοδοτούσα αρχή", που προβλέπει το, προς ψήφιση στη Βουλή, αναπτυξιακό σχέδιο νόμου.

  Κι αυτό με δεδομένο ότι η γραφειοκρατία, ο μανδαρινισμός και η κωλυσιεργία που επιδεικνύουν ορισμένοι κρατικοί λειτουργοί ανήκουν στις βασικότερες παθογένειες που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα επενδυτικά εγχειρήματα στην Ελλάδα.

  Είναι ενδεικτικό ότι για την περιβαλλοντική αδειοδότηση μεταλλείου υπολογίζεται ότι χρειάζονται έως και χίλιες μέρες, ενώ έχει υπάρξει και τουριστική επένδυση, που παρέμεινε μακέτα, επειδή συνόρευε με…βάλτο.

  Ο ψηφιακός χάρτης

  Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης αποτελεί πρόταση-είχε γίνει γνωστή ως "ΟΝΕclickLIS" (One Click Land Information System) που έχει παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός εδώ και περίπου δύο χρόνια. Μάλιστα, παρότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έτεινε ευήκοα ώρα, ποτέ δεν προχώρησε στη θεσμοθέτηση του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή ή πολίτη να γνωρίζει, ηλεκτρονικά, με ποιες όρους και προϋποθέσεις, μπορεί να υλοποιήσει μία επένδυση. Στον ψηφιακό χάρτη, που θα στηρίζεται στο υπόβαθρο του κτηματολογίου θα αποτυπώνεται με ενιαίο τρόπο το σύνολο των γεωχωρικών δεδομένων, δηλαδή:

  -Όροι και περιορισμοί δόμησης

  -Χρήσεις γης

  -Σχέδια πόλεων

  -Ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές

  -Γεωτεμάχια κτηματολογίου

  -Δάση και δασικές εκτάσεις

  -Περιοχές του δικτύου Natura 2000 ή περιοχές προστασίας ειδικών οικοτόπων

  -Ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα

  -Ύδατα, υδατορέματα, υγρότοπους, όχθες πλεύσιμων ποταμών και μεγάλων λιμνών

  -Αρχαιολογικούς χώρους ή ιστορικούς τόπους

  -Παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακά σύνολα ή προστατευόμενους χώρους

  Επίσης, όταν ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση της χώρας, θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων, με το σχέδιο νόμου να προβλέπει την προσφυγή στη δικαιοσύνη-από όποιον έχει έννομο συμφέρον- σε περίπτωση που δημόσια υπηρεσία αρνηθεί τη χορήγηση έγκρισης ή γνωμοδότησης για επένδυση, η οποία επιτρέπεται βάσει των γεωχωρικών δεδομένων.

  Που θα εφαρμοστεί

  Το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του ψηφιακού χάρτη, που προϋποθέτει την ενοποίηση των επιμέρους δεδομένων, είναι περίπου δύο χρόνια. Μέχρι δηλαδή, το τέλος του 2021, εκτιμάται ότι το 70% των δεδομένων και της έκτασης της χώρας θα είναι δυνατόν να έχει ενσωματωθεί στον ενιαίο ψηφιακό χάρτη. Όπως αναφέρουν ανώτατες δικαστικές πηγές στο Capital.gr, η διετής πιλοτική λειτουργία σε περιοχές της χώρας και όχι στο σύνολο αυτής, αποφασίστηκε με στόχο το έργο να "δοκιμαστεί" σε επίπεδο (ενδεχόμενων) προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια.

  Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο ο ψηφιακός χάρτης θα εφαρμοστεί, πιλοτικά, σε πέντε δήμους, τριών περιφερειών της χώρας, με ενημερωμένους κύκλους να αναφέρουν ότι το έργο θα ξεκινήσει, κατά πάσα πιθανότητα, να λειτουργεί σε δήμο της Ανατολικής Αττικής, σε δήμο της Θεσσαλονίκης, στην Πάτρα, την Καλαμάτα, την Κοζάνη και το Ηράκλειο της Κρήτης.

  Σε κάθε περίπτωση, κριτήριο για την πιλοτική εφαρμογή του έργου είναι σε ποια περιοχή υπάρχουν τα περισσότερα γεωχωρικά δεδομένα και που εντοπίζονται τα περισσότερα γραφειοκρατικά προβλήματα.

  Η ανάπτυξη, τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη εκτιμάται ότι θα ανατεθεί στο ΤΕΕ, που έχει διαμορφώσει τη σχετική πρόταση. Δεδομένου ότι η πρόσβαση στα γεωχωρικά δεδομένα θα είναι δωρεάν και ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο, αναμένεται τμήμα της χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου να προέλθει από κοινοτικούς πόρους.

  Πειθαρχικό παράπτωμα

  Την ίδια στιγμή, η μετατροπή σε πειθαρχικό παράπτωμα της μη έκδοσης άδειας, έγκρισης ή γνωμοδότησης για την εγκατάσταση ή λειτουργία επένδυσης, μέσα σε διάστημα 45 ημερών, αναμένεται να επιταχύνει το ρυθμό υλοποίησης των επενδύσεων. Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο προβλέπει, σε περίπτωση που ένας δημόσιος υπάλληλος δεν ανταποκριθεί στα καθήκοντά του εντός του προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος, την επιβολή κυρώσεων-βάσει  του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. Η κατώτατη πειθαρχική ποινή περιλαμβάνει την προσωρινή παύση τριών μηνών.

  Μένει να φανεί εάν, μετά την ισχύ της συγκεκριμένης διάταξης, οι περιπτώσεις επενδύσεων, των οποίων οι φάκελοι χάθηκαν ή οι αρμόδιες υπηρεσίες καθυστέρησαν να προχωρήσουν στις απαιτούμενες εγκρίσεις, θα αποτελέσουν σύντομα παρελθόν…

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ