Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Αυγ-2019 07:48

  Ο καφές του Β. Κάτσου και ο Σκλαβενίτης

  Ο καφές του Β. Κάτσου και ο Σκλαβενίτης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Μπορεί η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα να υπολείπεται σημαντικά από τις ποσότητες που καταναλώνουν π.χ. οι Φινλανδοί –σ.σ. σύμφωνα με την Statista ο μέσος Έλληνας καταναλώνει 4,52 κιλά και ο Φινλανδός 10,35 κιλά- ωστόσο η συγκεκριμένη αγορά έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ουκ ολίγων επενδυτών.

  Όπως της Coca Cola HBC, η οποία ανακοίνωσε στα μέσα Ιουλίου το λανσάρισμα των προϊόντων Costa Coffee σε  πρώτη φάση σε 10 από τις 28 αγορές στις οποίες δραστηριοποιείται, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, μέσα στην επόμενη χρονιά. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη αγορά, που παγκοσμίως τζιράρει πάνω από 56 δισ. δολάρια, δεν περιορίζεται μόνο στην Coca Cola HBC. Στην εν λόγω αγορά έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια και ο Βασίλης Κάτσος της VNK Capital, γνωστός από τη Pharmathen, κατέχοντας πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην Cafetex, μητρική της αλυσίδας Coffeeway του Γιάννου Μπενόπουλου.

  Πέρυσι η Cafetex "είδε” τον τζίρο της να ξεπερνά τα 11,67 εκατ. ευρώ από 10,335 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017, παρουσιάζοντας αύξηση  13%. Το σύνολο σχεδόν των εσόδων προήλθε από την πώληση καφέ σε super market (private label), στη συγγενή εταιρεία Coffee Connection A.B.E.E. και στην αλυσίδα Γρηγόρης Μικρογεύματα. Η μεγαλύτερη αύξηση πάντως των πωλήσεων προήλθε από την επέκταση της συνεργασίας της με τις Υπεραγορές Σκλαβενίτη και τα LIDL.

  Σε ό,τι αφορά στα προ φόρων αποτελέσματα αυτά ανήλθαν σε 1,293 εκατ. ευρώ από 738.230 ευρώ το 2017 και τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων σε 909.974 ευρώ, όταν το 2017 ήταν 509.086 ευρώ. Το 2017 τα αποτελέσματα είχαν επιβαρυνθεί με το ποσό των 329.678 ευρώ από τη διαγραφή των απαιτήσεων από τη Μαρινόπουλος. Τα EBITDA ανήλθαν σε κέρδη 1,754 εκατ. ευρώ από 1,184 εκατ. ευρώ.

  Για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της εταιρείας αναμένει αύξηση των πωλήσεων η οποία θα προέλθει αφενός από την αύξηση των πωλήσεων προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας και αφετέρου την επέκταση των πωλήσεων επωνύμων προϊόντων της συνδεδεμένης εταιρείας Coffee Connection τα οποία παράγονται από την εταιρεία.

  Η διοίκηση της  προβλέπει πως οι τιμές πώλησης των προϊόντων θα παραμείνουν σταθερές, και η όποια αύξηση των πωλήσεων θα προέλθει από την αύξηση του όγκου, τόσο προς υφιστάμενους πελάτες όσο και με την προσθήκη νέων συνεργασιών.

  Το περασμένο καλοκαίρι η γενική συνέλευση των μετόχων της CAFETEX Α.Β.Ε.Ε. που ιδρύθηκε το 1978, αποφάσισε τη μετατροπή μέρους των κοινών μετοχών και συγκεκριμένα 12.070 μετοχών της μετόχου MOGICERA BRAZILIAN COFFEE FLAVOURS LTD σε προνομιούχες με δικαίωμα ψήφου και παροχή αποκλειστικού σταθερού ετήσιου μερίσματος για το σύνολο των μετοχών της.

  Την 31/12/2018 στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχουν εκτός της μετόχου MOGICERA BRAZILIAN COFFEE FLAVOURS LTD, της οποίας το ποσοστό συμμετοχής επί του μετοχικού κεφαλαίου ανέρχεται σε 35%, και οι μέτοχοι Nadeau Investments με ποσοστό 35% επί του μετοχικού κεφαλαίου καθώς και η Coffee Connection Α.Β.Ε.Ε. με ποσοστό 30%. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020