Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Αυγ-2019 08:30

  Οι νέες επενδύσεις και το μακαρόνι της Μέλισσα που έγινε καλαμάκι

  Οι νέες επενδύσεις και το μακαρόνι της Μέλισσα που έγινε καλαμάκι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Την περασμένη Άνοιξη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την απόφασή του να μπει τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης μέχρι το 2021. Μεταξύ αυτών των πλαστικών μιας χρήσης που εξοβελίζονται, τα πιάτα, οι μπατονέτες και τα καλαμάκια.

  Για τα τελευταία, στην Ελλάδα η εταιρεία ζυμαρικών Μέλισσα βρήκε λύση και "έτρεξε” και σχετική καμπάνια, προτείνοντας στους καταναλωτές να χρησιμοποιήσουν αντί για το πλαστικό καλαμάκι ένα μακαρόνι Melissa No2 για να πιουν τον καφέ τους.

  Φυσικά η εταιρεία παραμένει... μακαρονάς, αν και την τελευταία δεκαετία προσπάθησε δύο φορές να μπει στην αγορά του ελαιολάδου. Πρώτα εκδηλώνοντας ενδιαφέρον για την απόκτηση της Ελαΐς και εφέτος για την Μινέρβα Ελαιουργικής. Η πρώτη πέρασε στον έλεγχο της KKR ενώ για τη δεύτερη δηλαδή τη Μινέρβα, ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και σε αυτή τη φάση έχει προκριθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το Diorama που διαχειρίζεται η Deca Investments.

  Ως μακαρονάς που έχει όμως και ισχυρή παρουσία στην αγορά των τοματοειδών, η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ Α.Β.Ε.Ε. πέτυχε πέρυσι αύξηση 5,1% του όγκου των πωλήσεών της με τον τζίρο της σε αξία σε επίπεδο ομίλου να αγγίζει τα 66,939 εκατ. ευρώ (+2,5% σε σχέση με το 2017).

  Ανάπτυξη η οποία αποδίδεται στην αύξηση του όγκου πωλήσεων σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και της διανομής από 1η Ιανουαρίου του 2018 των προϊόντων Kraft. Τα προ φόρου κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 6,016 εκατ. ευρώ από 6,172 εκατ. ευρώ, τα καθαρά (μετά από φόρους) κέρδη άγγιξαν τα 4,5 εκατ. ευρώ έναντι 4,458 εκατ. ευρώ, το κόστος από τη μεταβολή αποθεμάτων - αναλώσεις υλών και υλικών αυξήθηκε 6%, οι αμοιβές, παροχές και λοιπά έξοδα τρίτων αυξηθήκαν 11% ενώ τα λοιπά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 17,4%.

  Αύξηση κατέγραψαν τα χρηματοοικονομικά έξοδα, λόγω των συναλλαγματικών διαφορών των συναλλαγών των θυγατρικών εξωτερικού, αλλά και της αύξησης των δανείων, όπως και τα αποθέματα που αυξήθηκαν 18,1% λόγω της αύξησης των αποθεμάτων εμπορευμάτων και Α’ υλών.

  Σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα μειώθηκαν στις 864.730 ευρώ από 2,491 εκατ. ευρώ λόγω των αυξημένων πληρωμών για προκαταβολές επενδύσεων.

  Την περασμένη χρονιά η βασική μάρκα της εταιρείας συνέχισε να αυξάνει τα μερίδιά της, έγινε επαναλανσάρισμα της premium μάρκας Primo Gusto ενώ, λανσαρίστηκαν τα λειτουργικά ζυμαρικά Melissa με β-γλυκάνη και Melissa High Protein.

  Οι εξαγωγές ενισχύθηκαν κατά 5%, ενώ ξεκίνησε η κατασκευή του νέου μύλου και των σιλό αποθήκευσης σίτου στο εργοστάσιο της στη Λάρισα. Μέσω της επένδυσης αυτής η εταιρεία αποκτά αυτάρκεια στην α’ ύλη για την παρασκευή των ζυμαρικών της ενώ εκτιμά ότι θα πετύχει περαιτέρω βελτίωση των κοστολογίων της.

  Για την τρέχουσα χρήση, η διοίκηση στοχεύει στη βελτίωση των μεριδίων αγοράς, και στην ανάπτυξη των εξαγωγών σε νέες αγορές. Επίσης η έναρξη λειτουργίας του νέου μύλου διευρύνει την παραγωγική ικανότητα. Ο όμιλος διατηρεί γραμμές πίστωσης (μη εγγυημένες) ύψους 21 εκατ. ευρώ περίπου, προς εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων κίνησης από τα οποία έχει χρησιμοποιήσει πιστώσεις ποσού 5,6 εκατ. ευρώ περίπου.

  Σε ό,τι αφορά στη δικαστική διαμάχη με τη Mediterranean Foods A.E. που μετρά δέκα χρόνια, η εταιρεία αναμένει την έκδοση αποφάσεων επί των εφέσεων που κατέθεσε τον περασμένο Φεβρουάριο.

  Η υπόθεση αφορά την καταγγελία που άσκησε η Mediterranean Foods A.E. στην από το 2008 σύμβαση αποκλειστικής διανομής από την Μέλισσα – Κίκιζας των προϊόντων BRAVA και DELICIA, διεκδικώντας την αποπληρωμή τιμολογίων συνολικής αξίας 1,7 εκατ. ευρώ πλέον αποζημίωσης για τόκους.

  Στην παρούσα φάση, λόγω της μονομερούς λύσης της σύμβασης διανομής, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της Μέλισσα Κίκιζας, εκκρεμούν αγωγές και από την εταιρεία κατά της Mediterranean Foods και των μετόχων της, για ζητήματα αποζημιώσεων συνολικής αξίας 1,4 εκατ. ευρώ καθώς και για την έκδοση πιστωτικών τιμολογίων συνολικής αξίας 0,6 εκατ. ευρώ από την Mediterranean Foods για εκπτώσεις που χορήγησε η προς πελάτες σύμφωνα με τη σύμβαση διανομής.

  Οι αγωγές κρίθηκαν πρωτόδικα και δεν δικαίωσαν την Μέλισσα Κίκιζας, η οποία άσκησε εφέσεις οι οποίες συζητήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2019 και αναμένεται η έκδοση της απόφασης. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ