Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Αυγ-2019 09:49

  Πότε ξεκινούν τα έργα οπτικών ινών για ταχύτητες έως 100Mbps

  Πότε ξεκινούν τα έργα οπτικών ινών για ταχύτητες έως 100Mbps
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Μετά και την εξασφάλιση κοινοτικών πόρων 300 εκατ. ευρώ, η χρηματοδότηση του έργου-μαμούθ "υποδομές υπερυψηλής ευρυζωνικότητας- Ultrafast broadband”, ύψους 870 εκατ. ευρώ (700 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ), έχει, πλήρως, εξασφαλιστεί, με τα βλέμματα της αγοράς να είναι, πλέον, στραμμένα στο πότε θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για την τοποθέτηση οπτικής ίνας.

  Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη φάση του διαγωνισμού που αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, διαδικασία που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο Φθινόπωρο. Θα ακολουθήσει η υποβολή προσφορών που εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου έξι μηνών, με την κατακύρωση του έργου στους αναδόχους να τοποθετείται έως το καλοκαίρι του 2020.

  Υπερυψηλές ταχύτητες

  Το έργο UltraFast Broadband (UFBB), που έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών θα επιτρέπει υπερυψηλές ταχύτητες internet άνω των 100 Mbps, έχει προσελκύσει ισχυρό ενδιαφέρον τόσο από τους παρόχους όσο και από τις τεχνικές εταιρείες, με κεφάλαια της τάξης των 400 εκατ. ευρώ να είναι ιδιωτική συνεισφορά.

  Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη, που θα επιτρέπει ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 100 Megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps), με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps), σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς.

  Μέσω του ΣΔΙΤ  θα ενισχυθεί η δημιουργία υποδομών που απευθύνονται στο 18% του πληθυσμού της χώρας που κατοικεί κυρίως σε αγροτικές ή/και απομακρυσμένες από τα αστικά κέντρα περιοχές, οι οποίες δεν προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις.  Προς την κατεύθυνση αυτή, ο σχεδιασμός, προβλέπει τον χωρισμό  της ελληνικής επικράτειας σε επτά περιοχές (lots) οι οποίες, κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού, θα ανατεθούν στις ενδιαφερόμενες εταιρείες για την ανάπτυξη των σχετικών δικτυακών υποδομών.

  Όταν αυτό ολοκληρωθεί, δηλαδή σε τρία χρόνια από την έναρξη των εργασιών, ο πληθυσμός στις περιοχές παρέμβασης θα καλύπτεται σε ποσοστό άνω του 99% με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps. Ταυτόχρονα,  ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των περιοχών θα καλύπτεται με υπηρεσία τουλάχιστον 100 Mbps, που να είναι αναβαθμίσιμη σε 1 Gigabit.

  Συνολικά, εκτιμάται ότι το σύνολο των ενεργών συνδέσεων που θα καλύπτει το έργο UltraFast Broadband θα ανέρχεται σε 812.000, αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 2.400.000 πολίτες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  09:09 26/02

  Twitter: Νέα λειτουργία "Super Follow" θα επιτρέπει στους χρήστες να χρεώνουν τους "σπέσιαλ ακολούθους" τους

  Το Twitter έκανε γνωστό ότι σχεδιάζει να μία νέα λειτουργία που θα επιτρέπει στους χρήστες του να χρεώνουν τους ακολούθους τους για να αποκτούν πρόσβαση σε αποκλειστικό περιεχόμενο, το οποίο δεν θα...

  10:04 23/02

  PwC: Υγεία και κοινωνική μέριμνα οι τομείς που θα επωφεληθούν περισσότερο από την τεχνολογία 5G

  Τα οφέλη στην παραγωγικότητα και την αποδοτικότητα από την εφαρμογή του 5G θα επιφέρουν αλλαγές στις επιχειρήσεις, τις δεξιότητες και τις υπηρεσίες, προσθέτοντας 1,3 τρισ. δολ. ΗΠΑ στο παγκόσμιο ΑΕΠ...

  07:45 22/02

  Πώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς δεδομένων

  Νέες επενδύσεις σε καλώδια αλλά και data centers βάζουν την Ελλάδα στον χάρτη.

  08:50 21/02

  Πιο οικονομικά... προσιτά γίνονται τα 5G κινητά

  Νέες συσκευές της μεσαίας και της χαμηλής κατηγορίας τιμής γίνονται διαθέσιμες στην ελληνική αγορά.

  13:40 19/02

  Επιλέγοντας το tablet που θα γίνει το δεξί σου χέρι

  Ποιος είπε ότι για να φέρεις εις πέρας τις καθημερινές σου εργασίες χρειάζεσαι ένα άβολο desktop ή ένα πανάκριβο laptop;

  09:30 12/02

  Feel Your Beat of Love: Με κάθε αγορά Huawei Watch GT 2 Pro, δώρο το Huawei Watch FIT!

  Από 1 έως και 14 Φεβρουαρίου, το Huawei Watch FIT διατίθεται ως δώρο μαζί με κάθε αγορά Huawei Watch GT 2 Pro!

  11:10 10/02

  WIND Ελλάς: Εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την επόμενη γενιά δικτύων 5GSA για εφαρμογές ρομποτικής

  Πρόκειται για το πρώτο δίκτυο πέμπτης γενιάς στη χώρα μας που χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία και αποτελεί την τελευταία λέξη στην αρχιτεκτονική δικτύων, όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική...

  08:40 09/02

  Facebook: Σχεδιάζει να αφαιρεί πλέον τις αναρτήσεις με ψευδείς ισχυρισμούς για τα εμβόλια

  Από τον Οκτώβριο έχει απαγορευτεί να περιέχονται τέτοιοι ισχυρισμοί σε διαφημίσεις ιδιωτών ή εταιρειών στο Facebook.

  16:13 01/02

  Smartwatch για άτομα με προβλήματα ακοής, από τους μαθητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

  Η λέξη της εταιρίας αποτελεί σύνθεση του vibrating (δόνηση) και του Band (κολιέ).

  08:36 31/01

  1,8 εκατ. smartphones αγόρασαν οι Έλληνες το 2020

  Μόλις τέσσερις παίκτες μοιράζονται το 94% της αγοράς. Η Samsung βρίσκεται σταθερά στην πρώτη θέση κατέχοντας ένα μερίδιο που ξεπέρασε το 33%.

  16:25 29/01

  Σφάλματα ασφαλείας σε προϊόντα της Apple - Κάντε επειγόντως update

  Η εταιρεία έκανε τις αναβαθμίσεις λογισμικού iOS 14.4 διαθέσιμες την Τρίτη.