Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 20-Ιουλ-2019 10:18

  Τι ζητούν οι κορυφαίοι managers για να συνεργαστούν με το Δημόσιο

  Τι ζητούν οι κορυφαίοι managers για να συνεργαστούν με το Δημόσιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Την περασμένη άνοιξη, από το βήμα του φόρουμ των Δελφών, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, Ράνια Αικατερινάρη, ανέφερε ότι η αναζήτηση managers, που θα στελεχώσουν τις κρατικές εταιρείες, παρουσιάζει σημαντικό βαθμό δυσκολίας. Αναμφισβήτητα, δύσκολα θα πειθόταν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ιδιωτικού τομέα να αναλάβει θέση ευθύνης στο Δημόσιο, πραγματικότητα που καταγράφει η έρευνα που δημιούργησε η εταιρεία ερευνών Focus Bari σε συνεργασία με την εταιρεία συμβουλευτικής επιχειρήσεων Linkage. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο "Κ" η πρόεδρος και διευθύνουσα της Focus Bari, Ξένια Κούρτογλου, που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες τα πορίσματα της έρευνας σε περισσότερα από 650 κορυφαία στελέχη, υπάρχει, πλέον, σαφές momentum, μετά και την κυβερνητική αλλαγή, για τη συνεργασία των ηγετών Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα ή, άλλως ειπείν, για τα ΣΔΙΤ στην ηγεσία.

  Τι φανερώνει η έρευνα

  Όπως εξηγεί η κυρία Κούρτογλου, η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 16 ημέρες, στηρίχθηκε σε ένα δομημένο ερωτηματολόγιο που υποβλήθηκε σε 320 ηγέτες του ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε ατομικές συνεντεύξεις με τρία από τα πλέον έμπειρα στελέχη της αγοράς, με θητεία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. "Ερέθισμα της έρευνάς μας υπήρξε ο Mike Abrashoff, ο οποίος σε ηλικία 36 ετών επιλέχθηκε για να διοικήσει ένα αντιτορπιλικό με τις πιο χαμηλές επιδόσεις στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό. Ωστόσο, σε διάστημα ενός χρόνου κατάφερε να φέρει στην πρώτη θέση το αντιτορπιλικό, χωρίς να αλλάξει το πλήρωμα. Το πέτυχε, καταφέροντας να εμπνεύσει τους ανθρώπους και να ενισχύσει τη συνοχή. Αυτό, δηλαδή, που θα πρέπει να κάνει σήμερα και η Ελλάδα" σημειώνει η επικεφαλής της Focus Bari.

  Σύμφωνα με την έρευνα, η ιδανική ηγεσία θα πρέπει να διαθέτει πέντε βασικά χαρακτηριστικά: να εμπνέει, να δεσμεύει, να καινοτομεί, να επιτυγχάνει και να εξελίσσεται:

  - Δημιουργώντας ένα όραμα για το μέλλον που κινητοποιεί.

  - Δημιουργώντας περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι συζητούν ανοικτά και μαθαίνουν από αποτυχίες/εμπόδια.

  - Εξασφαλίζοντας ότι τα άτομα αισθάνονται ότι εκτιμάται η αξία τους.

  - Παρακινώντας τον καινοτόμο τρόπο σκέψης. 

  - Προβαίνοντας σε καινοτομίες που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα, την ανάπτυξη, την κερδοφορία.

  - Αναγνωρίζοντας και αφαιρώντας εμπόδια προς την αλλαγή.

  - Δίνοντας τη δυνατότητα συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και ανάληψη ευθυνών.

  - Ενισχύοντας τη συνεργασία μεταξύ ομάδων / ατόμων ευθυγραμμίζοντας στόχους.

  - Θέτοντας, σε προτεραιότητα, το καλό της ομάδας. 

  - Λαμβάνοντας δύσκολες αποφάσεις σε καταστάσεις ρίσκου, αβεβαιότητας και κριτικής.

  Παρ' όλ' αυτά, σύμφωνα με την έρευνα, τα παραπάνω χαρακτηριστικά φαίνεται ότι υπάρχουν μόνο σε πολύ μικρό βαθμό στους ηγέτες του δημόσιου τομέα. Αντίθετα, τα υψηλόβαθμα στελέχη του ιδιωτικού τομέα συγκεντρώνουν, κατά κόρον, τις εν λόγω ιδιότητες.

  "Πλέον, έμφαση δεν δίνεται μόνο στα τυπικά προσόντα, αλλά και στα soft skills, τις δεξιότητες που διαθέτει ένα στέλεχος παράλληλα με τις γνώσεις και την εμπειρία" εξηγεί η Ξένια Κούρτογλου.

  Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, η ενασχόληση στελεχών ιδιωτικού τομέα στη δημόσια διοίκηση σήμερα είναι πολύ χαμηλή, με τους βασικότερους –κατά σειρά αξιολόγησης– λόγους να σχετίζονται με την παρεμπόδιση του έργου, τη γραφειοκρατία, την αναξιοκρατία, τη διαφορά νοοτροπίας και κουλτούρας και τις χαμηλές αμοιβές. "Συνάντησα στελέχη του ιδιωτικού τομέα που θα δούλευαν στο Δημόσιο με στόχο να προσφέρουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, θέτουν ως προϋποθέσεις να μην υπάρχει παρεμπόδιση έργου, να είναι προστατευμένοι νομικά ώστε να μην αποτελούν στόχο στοχευμένων καταγγελιών, να υπάρχει όραμα και πλάνο, αξιολόγηση και αξιοκρατία. Ζητούν ένα σαφές πλαίσιο, έστω κι αν οι απολαβές είναι χαμηλότερες σε σχέση με αυτές του ιδιωτικού τομέα" τονίζει η κυρία Κούρτογλου.

  Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, η αποκλειστική ευθύνη, προκειμένου να πληρωθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις, ώστε οι ηγέτες του ιδιωτικού τομέα να έχουν κίνητρα για να δραστηριοποιηθούν σε δημόσιους φορείς, ανήκει, ευλόγως, στον Δημόσιο Τομέα. Γι’ αυτό, όπως υπογραμμίζει η κυρία Κούρτογλου, είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί το momentum και να συνειδητοποιηθεί η ανάγκη που έχει η χώρα για να πάει πραγματικά μπροστά και να μη μείνει "στα λόγια".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ