Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 12-Ιουλ-2019 11:37

  Πάνω από 140 επενδυτές για το ομόλογο Tier II της Εθνικής Τράπεζας

  Πάνω από 140 επενδυτές για το ομόλογο Tier II της Εθνικής Τράπεζας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:53

  Επενδυτές από πολλά μέρη του κόσμου αλλά κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο προσέλκυσε η χθεσινή έκδοση ομολόγου Tier II από την Εθνική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, στην έκδοση συμμετείχαν πάνω από 140 επενδυτές οι οποίοι κατέθεσαν προσφορές ύψους 1,65 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας πάνω από τέσσερις φορές το ποσό των 400 εκατ. ευρώ που άντλησε η ΕΤΕ. Το επιτόκιο του 8,25% της έκδοσης διαμορφώθηκε 1,5 μονάδα κάτω από το επιτόκιο που πέτυχε η Τράπεζα Πειραιώς λίγες εβδομάδες νωρίτερα σε αντίστοιχη έκδοση.

  Η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών, το 89%, ήταν εκτός Ελλάδος, με το 40% να προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, το 11% από Ιταλία και Ισπανία, το 8% από τη Γερμανία την Αυστρία και την Ελβετία, το 7% από την Γαλλία, το 5% από Ασία και το 18% από άλλες χώρες και από την Ελλάδα το 11%.

  Μεγάλη ήταν επίσης η συμμετοχή των διαχειριστών κεφαλαίων, η οποία έφτασε το 51%, ενώ τα hedge funds συμμετείχαν κατά 36%. Το 8% των προσφορών προήλθε από τράπεζες και ιδιωτικές τράπεζες και 5% από άλλες πηγές.

  Αξίζει να σημειωθεί πως οι Morgan Stanley και Goldman Sachs ήταν οι παγκόσμιοι συντονιστές της έκδοσης και οι βασικοί ανάδοχοι, ενώ ανάδοχοι ήταν επίσης και οι  Bank of America Merrill Lynch, Credit Suisse και JP Morgan.

  Υπενθυμίζεται πως το ομόλογο είναι τύπου 10NC5, δηλαδή δεκαετές με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο της πρώτης πενταετίας, ενώ η Fitch αξιολογεί τον τίτλο με "CCC -" ενώ οι Moody’s και S&P αναμένεται να τον αξιολογήσουν με Caa2 και CCC αντίστοιχα. Η έκδοση εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου μετασχηματισμού που ανακοίνωσε πρόσφατα η διοίκηση της τράπεζας, σύμφωνα με το οποίο η ΕΤΕ θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων αυτής της κατηγορίας συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ έως το 2023.

  Όπως επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της, η έκδοση του Tier II ομολόγου αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της ΕΤΕ, όπως παρουσιάστηκε στην Ημερίδα Επενδυτών στο Λονδίνο το Μάιο 2019. Με αυτόν τον τρόπο βελτιστοποιείται η κεφαλαιακή σύνθεση της ΕΤΕ μέσω της συνεισφοράς συμπληρωματικών κεφαλαίων που δεν προκαλούν διάχυση της κεφαλαιακής βάσης (non-dilutive capital), και δημιουργεί τις προϋποθέσεις επικερδούς διάθεσης των αποθεμάτων ρευστότητας της ΕΤΕ. Η εν λόγω sυναλλαγή αποτελεί το πρώτο βήμα υλοποίησης της στρατηγικής MREL που έχει υιοθετήσει η Τράπεζα καθιστώντας δυνατή την έκδοση ομολόγων υψηλής εξασφάλισης (senior). 

  Ελευθερία Κούρταλη

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων