Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Ιουλ-2019 10:39

  Σε αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή του ΟΠΑΠ

  Σε αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή του ΟΠΑΠ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:32

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Υπό αναστολή διαπραγμάτευσης τελεί από την έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο η μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζει κατά πόσον ενημέρωση που εστάλη από τον βασικό μέτοχο, Emma Delta, συνηγορεί στην ενεργοποίηση των διατάξεων περί υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

  Όπως έγραψε από την πρώτη στιγμή το Capital.gr, στην εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς, με βάση τις ισχνές πληροφορίες που δίδονταν, έχει σταλεί επιστολή το περιεχόμενο της οποίας κρίθηκε ότι συνηγορεί στην αναστολή διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι η επιστολή πρέπει να αξιολογηθεί από τη νομική υπηρεσία της Ε.Κ., εάν ενεργοποιεί ή όχι τις διατάξεις περί δημόσιας πρότασης,

  Σύμφωνα με νεότερες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η επιστολή που εστάλη κρίθηκε ότι αποτελεί "σημαντικό εταιρικό γεγονός" και για τον λόγο αυτό ζητήθηκε η αναστολή του τίτλου. 

  Η επιστολή, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εστάλη από τον ΟΠΑΠ, πλην βρίσκεται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και ζητήθηκε αρμοδίως προς το Χρηματιστήριο η αναστολή του τίτλου. 

  Όπως σημειώθηκε παραπάνω, πληροφορίες αναφέρουν πως το περιεχόμενο της επιστολής σχετίζεται με αλλαγή ή πρόθεση αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης της Emma Delta που ελέγχει το 33% της ΟΠΑΠ.

  Νεότερα αναμένονται σύντομα, καθώς η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά.

  Επισήμως από πλευράς ΟΠΑΠ δεν υπάρχει κανένα σχόλιο.

  Με βάση πληροφόρηση που προέρχεται από τα desk ξένων θεσμικών, επίκειται η γνωστοποίηση σημαντικής εξέλιξης που αφορά στους μετόχους του ΟΠΑΠ. 

  Οι νέες πληροφορίες που φθάνουν στα δημοσιογραφικά γραφεία κάνουν λόγο για πρόθεση ενίσχυσης του ποσοστού που κατέχει ο Τσέχος επιχειρηματίας και επενδυτής Karel Komarek στο επενδυτικό σχήμα που ελέγχει τον ΟΠΑΠ. Σημειώνεται πως τον περασμένο Απρίλιο ο Komarek μέσω της KKCG είχε αποκτήσει το ποσοστό που κατείχε στην Emma Delta η εταιρεία ICT Holding του Ρώσου επιχειρηματία Alexander Nesis.

  Όπως προκύπτει από φημολογία που διακινείται από τα desk ξένων θεσμικών και οι οποίες  δεν έχουν διασταυρωθεί, γίνεται λόγος για τίμημα ύψους 14 ευρώ ανά μετοχή με τη μετοχή να βρίσκεται στα 10,05 ευρώ (τελευταίο κλείσιμο).

  Η συγκεκριμένη πληροφορία ωστόσο προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα υψηλότατο τίμημα, με premium της τάξης του 40% από το τελευταίο κλείσιμο και δεν έχει επιβεβαιωθεί αρμοδίως.

  Να σημειωθεί πως ο όμιλος KKCG (ανήκει στον Τσέχο επιχειρηματία και επενδυτή Karel Komarek) ελέγχει τον όμιλο SAZKA ο οποίος με τη σειρά του διατηρεί σημαντικό ποσοστό στην Emma Delta Hellenic Holdings, στρατηγικό μέτοχο του ΟΠΑΠ, με ποσοστό κυριότητας 33%.

  Τι αναφέρουν κύκλοι της Επ. Κεφαλαιαγοράς

  Εντύπωση προκαλεί, πάντως, ότι από την έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο (όταν και αποφασίστηκε η αναστολή διαπραγμάτευσης) μέχρι τώρα, διάστημα περίπου 5 ωρών, δεν έχει υπάρξει ενημέρωση από τις εποπτικές αρχές για τους λόγους που οδήγησαν στην αναστολή διαπραγμάτευσης.

  Επί του παρόντος, πάντως, όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν ζητηθεί πρόσθετα στοιχεία αναφορικά με την πρωινή ενημέρωση που κοινοποιήθηκε στην Αρχή και η οποία, κατά τις ίδιες πηγές, αφορά σε μετοχικές αλλαγές που σχετίζονται με την ομάδα των βασικών μετόχων της Εmma Delta και την υποβολή δημόσιας πρότασης.

  Κύκλοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς εξέφραζαν την εκτίμηση πως μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης θα καταστεί δυνατό να παρασχεθεί ενημέρωση στο επενδυτικό κοινό.

  Η καθυστέρηση 

  Η χαρακτηριστική καθυστέρηση που καταγράφεται στην παροχή ενημέρωσης αναφορικά με το περιεχόμενο της επιστολής που εστάλη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από μετόχους του ΟΠΑΠ σε σχέση με την πρόθεσή τους να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην εταιρεία, καταδεικνύει και τη σοβαρότητα του ζητήματος. Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η εποπτική αρχή της κεφαλαιαγοράς ζήτησε τη συνδρομή δύο εκ των εμπειρότερων σε θέματα χρηματιστηριακής νομοθεσίας δικηγορικών γραφείων της χώρας, αναφορικά με τις επιπτώσεις από τις σχεδιαζόμενες αυξήσεις ποσοστών και κατά πόσον ενεργοποιούνται διατάξεις υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης.

  Σημειώνεται ότι η επιστολή στην οποία περιγράφονται οι προθέσεις των βασικών μετόχων προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν προήλθε από τον ΟΠΑΠ κατά συνέπεια υπόχρεη ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού δεν είναι η εισηγμένη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ