Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 06-Ιουλ-2019 09:13

  Αλλαγή σελίδας στο Ιασώ με Oaktree

  Αλλαγή σελίδας στο Ιασώ με Oaktree
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Είκοσι τρία χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της κλινικής του ΙΑΣΩ στο Μαρούσι, ο γνωστός Όμιλος, ένας από τους μεγαλύτερους στον κλάδο της παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα, οδηγείται σε αλλαγή σελίδας. 

  Στην προαιρετική δημόσια πρόταση που κατέθεσε το επενδυτικό κεφάλαιο Oaktree Capital Management (μέσω της OCM Luxembourg Healthcare Greece S.a r.l), προσφέρθηκαν  συνολικά 101,8 εκατ.μετοχές, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 83,37% περίπου του συνολικού αριθμού μετοχών και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να περάσει ο έλεγχο του ομίλου στο γνωστό fund. 

  Όπως είχε προϊδεάσει το Capital.gr. με δημοσίευμα του, το ποσοστό αποδοχής της δημόσιας πρότασης ήταν εξαιρετικά υψηλό, πλην δεν υπερέβη το όριο του 90% που δίνει τη δυνατότητα να ασκηθεί το Δικαίωμα Εξαγοράς  (σε τιμή ανά μετοχή ίση με το προσφερόμενο αντάλλαγμα του 1,50 ευρώ), τις μετοχές των υπολοίπων μετόχων, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν τη ΔΠ και να αιτηθεί η διαγραφή της εταιρείας από το ελληνικό Χρηματιστήριο. 

  Πρόθεση του Oaktree ήταν να επιτευχθεί ο στόχος του 90% και να οδηγηθεί το Ιασώ εκτός Χ.Α. Επί του παρόντος, δεν προκύπτει ότι η προαιρετική δημόσια πρόταση καθίσταται αυτόματα υποχρεωτική για το Oaktree. Επίσης, δεν αποκλείεται προσπάθεια να συγκεντρωθεί το κρίσιμο ποσοστό που υπολείπεται, για να προσεγγιστεί το όριο του 90%, κάτι που μένει να φανεί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πληροφοριακό δελτίο, "σε περίπτωση που μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης ο Προτείνων κατέχει συνολικά μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό μικρότερο του 90% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, τότε, με την επιφύλαξη των συνθηκών της αγοράς, θα συνεχίσει να επιδιώκει τη διαγραφή των Μετοχών της Εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών". 

  Αυτό θα εξαρτηθεί κατά πόσον υπάρχουν ακόμη "μπλοκ" μετοχών που δεν παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης. Όπως, πάντως προκύπτει με βάση τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών, το επενδυτικό κεφάλαιο Marble Bar Asset Management LLP, που διαχειρίζεται το Lexcor Master Fund, κατέχει (στις 27/6) επισήμως το 5,1% του μετοχικού κεφαλαίου του Ιασώ. Πρόκειται για ένα private equity fund με έδρα το Λονδίνο που δεν προκύπτει εάν κινείται ανεξάρτητα ή σε συνεννόηση με το Oaktree. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι το τελευταίο διάστημα προχώρησε σε νέες αγορές μετοχών από το ταμπλό, είναι πολύ πιθανό το ποσοστό αυτό να παίξει σημαντικό ρόλο στον προωθούμενο σχεδιασμό του νέου ιδιοκτήτη του Ομίλου. 

  Καταβολή

  Η διαδικασία αλλαγής σελίδας βρίσκεται, πάντως σε εξέλιξη και την Δευτέρα (8/7) ξεκινά η καταβολή του προσφερόμενου ανταλλάγματος των 1,50 ευρώ σε όσους μετόχους αποδέχθηκαν την Δ.Π.  Ακολούθως, το Oaktree θα αναλάβει και τυπικά τον έλεγχο του Ιασώ προχωρώντας στην υλοποίηση του business plan που έχει εκπονήσει. Βασικού άξονες του πλάνου αυτού είναι , μεταξύ άλλων, η βελτίωση του επιπέδου παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω της υιοθέτησης νέων θεραπευτικών μεθόδων και υποστήριξή τους με τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά και η αναβάθμιση και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με την ανακαίνιση των νοσηλευτικών μονάδων και την αντικατάσταση του ιατρικού εξοπλισμού με νέο.

  Ενδεικτικό των προθέσεων της Oaktree για τον κλάδο της Υγείας είναι όσα αναφέρονται στο πληροφοριακό δελτίο, όπου η επένδυση χαρακτηρίζεται "μέρος της ευρύτερης επενδυτικής στρατηγικής στην Ευρώπη". Θεωρείται βέβαιο πως μετά το deal για το Ιασώ, που εκτός από τη μαιευτική κλινική στο Μαρούσι περιλαμβάνει και την παιδιατρική κλινική, το Ιασώ Θεσσαλίας και το κέντρο αποκατάστασης Φιλοκτήτη, το Oaktree θα εξετάσει και νέες επενδυτικές κινήσεις στην αγορά της ιδιωτικής υγείας, προσδοκώντας τη διεκδίκηση μεριδίων απέναντι από τη CVC Capital Partners.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ