Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουλ-2019 13:56

  "Αντίποινα" από την Κομισιόν για τη διασύνδεση της Κρήτης

  "Αντίποινα" από την Κομισιόν για τη διασύνδεση της Κρήτης
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εκτός συγχρηματοδοτούμενων έργων τίθεται η αποθήκη φυσικού αερίου Καβάλας, εξέλιξη που σύμφωνα με την Καθημερινή, αποτελεί την πρώτη αντίδραση της Κομισιόν για τις μονομερείς αποφάσεις της κυβέρνησης και της ΡΑΕ στο έργο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης της Κρήτης.

  Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι η αντίδραση, που ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα, δεν αφορούσε την αναμενόμενη διερεύνηση των αποφάσεων της ΡΑΕ για τη συμβατότητά τους με τον Κανονισμό που διέπει τα συχρηματοδοτούμενα έργα κοινού ενδιαφέροντος (CPI), τις οποίες η Ε.Ε. έχει χαρακτηρίσει ήδη παράνομες. Αφορά την απένταξη από τον κατάλογο των PCI της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου Καβάλας, εξέλιξη που "πάγωσε" το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς το συγκεκριμένο έργο είχε τεθεί ως προτεραιότητα για το 2019 και συνοδεύεται από κάποια εκκρεμότητα ή παρατυπία που θα μπορούσε να το θέσει εκτός PCI. Η υπόγεια αποθήκη της Καβάλας είχε ενταχθεί στη λίστα των έργων κοινού ενδιαφέροντος PCI από τον Οκτώβριο του 2017, αφού σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες υποδομές φυσικού αερίου μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στον στόχο για ασφάλεια του εφοδιασμού και διαφοροποίησης των πηγών της ευρωπαϊκής αγοράς. Σύμφωνα με την Καθημερινή, η απένταξή του έχει γίνει σαφές στην ελληνική πλευρά ότι συνδέεται με τις μονομερείς αποφάσεις της ΡΑΕ και της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης. 

  Υπενθυμίζεται ότι ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ και υπουργείο Ενέργειας αποφάσισαν να προχωρήσει η υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική ως εθνικό έργο και όχι ως τμήμα του PCI, Αττικής-Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ, γνωστοποιώντας στην Κομισιόν, στις αρχές Απριλίου, την απόφασή τους για την απένταξή του από τον κατάλογο του PCI, στερώντας έτσι από το έργο χρηματοδότηση 350 εκατ. ευρώ. Η Ελλάδα επικαλέστηκε τον επείγοντα χαρακτήρα του έργου για την επάρκεια της Κρήτης σε ηλεκτρικό ρεύμα και τις καθυστερήσεις που προκαλούσε η υλοποίησή του ως τμήμα του PCI. 

  Το έλλειμμα εμπιστοσύνης που προκάλεσε στην Κομισιόν η στάση της Ελλάδας στο θέμα της διασύνδεσης της Κρήτης, οδήγησε στην απόφαση απένταξης της υπόγειας αποθήκης Καβάλας, σημειώνεται στο δημοσίευμα. Το ΤΑΙΠΕΔ φέρεται να έχει εκφράσει γραπτώς τις ενστάσεις του στην Κομισιόν και βρίσκεται σε στάση αναμονής. Πηγές του ταμείου χαρακτηρίζουν την κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη και εκφράζουν ανησυχίες για την εξέλιξη του έργου, επισημαίνοντας ότι χωρίς το ευνοϊκό καθεστώς χρηματοδότησης των PCI η υλοποίησή του καθίσταται αβέβαιη.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων