Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Ιουλ-2019 13:05

  Infobank Hellastat: Ήπια άνοδος της ζήτησης απορρυπαντικών

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  O εγχώριος κλάδος της παραγωγής απορρυπαντικών οικιακής χρήσης αναλύεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τη Μαρία Θεοδοσοπούλου, Sectorial Studies Consultant, πρόκειται για ένα κλάδο ολιγοπωλιακού χαρακτήρα, καθώς απαρτίζεται από μικρό αριθμό επιχειρήσεων που προσφέρουν μία ευρεία γκάμα προϊόντων.

  Κατά την περίοδο της οικονομικής ύφεσης, τα προϊόντα του κλάδου εμφάνισαν μειωμένη ζήτηση, δεδομένου ότι το καταναλωτικό κοινό περιόρισε τις δαπάνες του, ακόμη και για βασικά αγαθά. Ωστόσο, η εικόνα της αγοράς άρχισε να μεταβάλλεται τα τελευταία χρόνια, καθώς η ζήτηση των προϊόντων καθαρισμού δείχνει να  παρουσιάζει ήπια άνοδο.

  Αναμφίβολα, σε αυτό συνέβαλαν τόσο η διαχρονική μείωση των τιμών, όσο και οι προωθητικές ενέργειες που πραγματοποιούνται στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων. Πλέον, τα περισσότερα απορρυπαντικά και καθαριστικά πωλούνται μόνο όταν βρίσκονται υπό προσφορά, είτε από τους παραγωγούς-προμηθευτές, είτε από τις λιανεμπορικές αλυσίδες. Έτσι, οι καταναλωτικές προτιμήσεις καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον παράγοντα "τιμή" και "προσφορά", ενώ το loyalty σε κάποιο συγκεκριμένο brand name έχει περιοριστεί σημαντικά.

  Αυτό, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι η αγοραστική συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού έχει αλλάξει, δείχνοντας προτίμησή σε προϊόντα "value for money”. Μάλιστα, σε κάποιες κατηγορίες καθαριστικών φαίνεται να επιλέγονται περισσότερο τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, τα οποία ανταγωνίζονται επάξια τα αντίστοιχα επώνυμα.

  Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι η πραγματοποίηση προσφορών και εκπτώσεων από τις βιομηχανίες του κλάδου, πιθανότατα να προκαλέσει μείωση των πωλήσεων σε αξία, καθώς και περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού. Τέλος, πολλές εταιρείες στην προσπάθειά τους να ανταγωνιστούν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, μειώνουν τις τιμές των προϊόντων τους, επηρεάζοντας αρνητικά τα περιθώρια κέρδους.

  "Η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούν οι εταιρείες του κλάδου, εντείνει σημαντικά τον ανταγωνισμό. Δεδομένου αυτού, προοπτική ανέλιξης για κάθε εταιρεία, θα πρέπει να αποτελέσει η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, που σέβονται το περιβάλλον και ενισχύουν την αειφόρο ανάπτυξη", σχολίασε η Μαρία Θεοδοσοπούλου, Sectorial Studies, Consultant της Infobank Hellastat Α.Ε.

  Χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου:

  Στη μελέτη της IB.HS αναλύονται οι οικονομικές κατάστάσεις 13 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

  Ο Κύκλος Εργασιών το 2017 αυξήθηκε αυξήθηκε οριακά κατά 0,8%, στα €148,89 εκ. από €147,71 εκ. 2016.

  info1


      Τα ΚΠΤΦΑ μειώθηκαν σημαντικά κατά 57,6%, στα €4,32 εκ., ενώ τα Αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημιές €4,54 εκ., από κέρδη €2,74 εκ. το 2016.  

      Τα περιθώρια EBITDA και EBT υποχώρησαν σε 3,3% και στο αρνητικό -2,9% αντίστοιχα.

  info2

      Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε στο 1,13 προς 1.
      Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε περίοδο 4,3 μηνών, από 5,1 μήνες το 2016.
      Η σύνθεση παθητικού σε ποσοστά:

  info3

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ