Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουλ-2019 15:15

  Χρέη 30 εκατ. ευρώ οφείλουν 700 επιχειρήσεις της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ

  Χρέη 30 εκατ. ευρώ οφείλουν 700 επιχειρήσεις της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Χρέη συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ έχουν συσσωρευτεί από τις επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε επιχειρηματικά και βιομηχανικά πάρκα της ΕΤΒΑ για κοινόχρηστες δαπάνες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ύδρευση, αποχέτευση, συντήρηση του οδικού δικτύου κλπ.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ Αθανάσιος Ψαθάς οι οφειλές προέρχονται από 700 περίπου επιχειρήσεις (σε σύνολο 1650 που είναι εγκατεστημένες στις 29 περιοχές της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ) οι οποίες είτε δεν πληρώνουν καθόλου τις οφειλές για τα κοινόχρηστα, είτε πληρώνουν έναντι ή αμφισβητούν ορισμένες από τις χρεώσεις.

  Από την άλλη πλευρά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών κάνει λόγο σε ανακοίνωση για στρεβλώσεις και μονοπωλιακές χρεώσεις των υπηρεσιών που παρέχει η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ. Ο Σύνδεσμος έχει προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλοντας παράνομες κρατικές ενισχύσεις ενώ αύριο πρόκειται να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις του.

  Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ανήκει σήμερα κατά 65% στην τράπεζα Πειραιώς και 35% στο υπερταμείο. Παρέχει υπηρεσίες διοίκησης και διαχείρισης των περιοχών σε 25 από τις 29 ΒΙΠΕ που διαθέτει, συνολικής έκτασης 51.336 στρεμμάτων από τα οποία είναι σήμερα διαθέσιμα προς πώληση για βιομηχανική εγκατάσταση τα 7.257.

  Τα νέα έργα στα οποία επεκτείνεται η δραστηριότητα της εταιρίας περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και λειτουργία του νέου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο που αναπτύσσεται από την κοινοπραξία της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (80%) με την Goldair (20%). Όπως ανέφερε ο κ. Ψαθάς, αναμένεται ως το τέλος του έτους η τελική έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να προχωρήσει η έναρξη της επένδυσης συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ. Τόνισε ότι το έργο θα δημιουργήσει 3.000 - 5.000 θέσεις εργασίας σε βάθος δεκαετίας ενώ ήδη έχει συμφωνηθεί η διάθεση της πλειονότητας των αποθηκευτικών χώρων που θα δημιουργηθούν. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εμπορευματικό κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

  Σε εξέλιξη είναι επίσης η εξυγίανση του άτυπου βιομηχανικού πάρκου στα Οινόφυτα όπου είναι εγκατεστημένο το 40% της μεταποιητικής δραστηριότητας της χώρας χωρίς οργανωμένες υποδομές. Το κόστος ανάπτυξης του έργου είναι 85 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία τα 56 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από εισφορές σε χρήμα των ήδη κατεστημένων επιχειρήσεων στην περιοχή. Θα απαιτηθούν επιπλέον επενδύσεις 150 εκατ. ευρώ - 200 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ανάπτυξη υποδομών και δικτύων. Εκτιμάται ότι το φθινόπωρο θα έχει συσταθεί η εταιρεία ανάπτυξης του επιχειρηματικού πάρκου η οποία θα προχωρήσει σε ανάθεση του business plan για την υλοποίηση του έργου.

  Στα επιχειρηματικά πλάνα της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ περιλαμβάνεται επίσης η δημιουργία δύο νέων βιομηχανικών περιοχών στην Πέλλα και την Κοζάνη. Στους στόχους της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ περιλαμβάνεται η δυνατότητα να μετατραπεί σε one stop shop που εκτός από τη γη και τη διαχείριση των υποδομών, θα μπορεί να λειτουργεί και ως φορέας αδειοδότησης των επιχειρήσεων που εγκαθίστανται στις βιομηχανικές περιοχές. Επίσης η δυνατότητα εγκατάστασης αγροκτηνοτροφικών επιχειρήσεων τα προϊόντα των οποίων υφίστανται μεταποίηση - επεξεργασία από επιχειρήσεις που είναι επίσης εγκατεστημένες σε οργανωμένες περιοχές.

  Το 2018 η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ παρουσίασε αρνητικό EBITDA (αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) ύψους 1,8 εκατ. ευρώ ενώ για εφέτος προβλέπεται λειτουργική κερδοφορία 800.000 ευρώ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων