Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Ιουλ-2019 07:38

  "Κούρεμα" 94,2% διά χειρός Βαράγκη

  "Κούρεμα" 94,2% διά χειρός Βαράγκη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Δεύτερη ευκαιρία για την εταιρεία Βαράγκης, η οποία μέσω της συμφωνίας εξυγίανσης με τους πιστωτές της, πετυχαίνει διαγραφή του 94,2% των υποχρεώσεών της. Βασική προϋπόθεση το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θηβών να εγκρίνει το σχέδιο εξυγίανσης το οποίο θα συζητηθεί στις 10 Οκτωβρίου.

  Μέχρι τότε και προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία της, θα υπάρξει "ένεση ρευστότητας", ήτοι ενδιάμεση χρηματοδότηση, μέχρι του ποσού του 1,5 εκατ. ευρώ με τη μορφή ομολογιακού δανείου το οποίο θα εκδοθεί από την εταιρεία και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τον επενδυτή.

  Ο φορέας που θα μεταβιβαστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα, τα περιουσιακά της στοιχεία και η οποία θα αναλάβει μέρος των υποχρεώσεων αυτής είναι η νεοσυσταθείσα "VARANGIS FURNITURE & INTERIORS A.E., το σύνολο των μετοχών της οποίας πλην μίας ανήκει στην κυπριακή εταιρία "Vericon Professional Services Ltd".

  Τι θα λάβουν οι πιστωτές μετά το "κούρεμα"

  Σύμφωνα με το σχέδιο εξυγίανσης που έχει στα "χέρια" του το Capital.gr η Alpha Bank συμφώνησε όπως αποπληρωθεί ποσοστό 22,7% των απαιτήσεων που αυτή διατηρούσε ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων έναντι της εταιρείας συνολικού ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω ποσό θα αποπληρωθεί εφάπαξ από το αντάλλαγμα για τη μεταβίβαση της επιχείρησης. Επίσης η Alpha Bank θα λάβει 28% από το αντάλλαγμα της μεταβίβασης του ακινήτου που βρίσκεται στη Λ. Κηφισίας 38 κυριότητας του Δημήτρη και του Θεμιστοκλή Βαράγκη. Θα λάβει επίσης 160.000 ευρώ από τη μεταβίβαση των ακινήτων του Δημήτρη Βαράγκη στην Πάρο και στην Μακρινίτσα του Βόλου και το οποίο θα αποπληρώσει μερικώς τη σύμβαση πίστωσης. Η υπόλοιπη απαίτηση ύψους 7,249 εκατ. ευρώ θα διαγραφεί.

  Οι συμβαλλόμενοι ΘΗΤΑ-ΔΕΛΤΑ Ανοικοδομήσεις ΑΕ, Δημήτριος Βαράγκης και Νικόλαος Σωσσίδης, αποδέχονται να διαγραφεί κατα΄100% η απαίτηση που έκαστος εξ αυτών διατηρούσε κατά την 31η Μαρτίου του 2019 έτσι ώστε οι λοιποί πιστωτές να ικανοποιηθούν.

  Οι απαιτήσεις έκαστου ανέγγυου πιστωτή δεν θα μεταβιβάσουν στην αποκτώσα εταιρεία και θα διαγραφούν κατά 97%. Το υπόλοιπο 3% συμφωνήθηκε όπως πληρωθεί τοις μετρητοίς από το αντίτιμο της μεταβίβασης σε δύο δόσεις, η πρώτη δόση θα καταβληθεί εντός ενός μήνα από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής και η δεύτερη ένα μήνα μετά την καταβολή της πρώτης δόσης.

  Το σύνολο της οφειλής θα λάβουν οι ουσιώδεις πιστωτές που προμηθεύουν την εταιρεία με τα απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία της προϊόντα.

  Σε ότι αφορά τους εργαζόμενους συμφωνήθηκε η αποπληρωμή των οφειλών της εταιρείας έναντι των εργαζομένων που γεννήθηκαν πριν την 31η Οκτωβρίου του 2018 να γίνει σε 3 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, της πρώτης καταβλητέας τον Ιούνιο του 2020, της δεύτερης δόσης τον Ιούλιο του 2020 και της τρίτης δόσης των Αύγουστο του 2020, συμπληρωματικά των τρεχουσών οφειλών της περιόδου.

  Ακόμη η αποπληρωμή των εναπομενουσών οφειλών της εταιρείας έναντι των εργαζομένων που γεννήθηκαν τον Νοέμβριο του 2018, η μισθοδοσία Δεκεμβρίου του 2018 και το ήμισυ της οφειλόμενης μισθοδοσίας μηνός Ιανουαρίου του 2019 συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί μια εβδομάδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας εξυγίανσης. Ενώ η οφειλόμενη μισθοδοσία των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου θα εξοφληθεί στις 31 Ιουλίου του 2019, όπως και η καταβολή του επιδόματος αδείας 2019. Η μισθοδοσία Απριλίου και Μαΐου θα καταβληθεί στις 31 Αυγούστου, Ιουνίου και Ιουλίου στις 30 Σεπτεμβρίου, η μισθοδοσία Αυγούστου και Σεπτεμβρίου στις 31 Οκτωβρίου, η μισθοδοσία Οκτωβρίου και Νοεμβρίου στις 30 Νοεμβρίου και η μισθοδοσία Δεκεμβρίου και το δώρο Χριστουγέννων θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.

  Σχετικά με την ικανοποίηση των λοιπών προνομιούχων πιστωτών, ήτοι Δημόσιο και Ασφαλιστικοί φορείς, η αποκτώσα εταιρεία θα αποπληρώσει το βασικό χρέος/κεφάλαιο της οφειλής έναντι του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων σε 240 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται εντός μηνός από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής, πλην τόκων, πρόσθετων τελών, προστίμων, προσαυξήσεων, ρυθμισμένων/κεφαλαιοποιημένων τόκων και λοιπών επιβαρύνσεων που διαγράφονται στο σύνολό τους. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ