Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Ιουλ-2019 08:06

  Αυξήσεις 3 εκατ. ευρώ χαρίζει προεκλογικά η χρεοκοπημένη Λάρκο - Τα 23 επιδόματα-πρόκληση της ΕΣΣΕ

  Αυξήσεις 3 εκατ. ευρώ χαρίζει προεκλογικά η χρεοκοπημένη Λάρκο - Τα 23 επιδόματα-πρόκληση της ΕΣΣΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η περίπτωση της κρατικής βιομηχανίας νικελίου Λάρκο, πιθανόν να διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδο στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Η καθόλα χρεοκοπημένη εταιρεία, την ώρα που δυσκολεύεται να πληρώσει όλους τους προμηθευτές της και "φεσώνει” όποιον μιλάει ελληνικά, έχοντας φέρει στα όριά της ακόμη και τη ΔΕΗ, υπογράφει τριετή συλλογική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις, γενναία επιδόματα και παροχές, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει όχι η εταιρεία που ούτως ή άλλως παράγει ζημιές αλλά ο φορολογούμενος.

  Το Capital.gr αποκαλύπτει την συλλογική σύμβασης εργασίας που παρουσιάστηκε εν κρυπτώ από την κομματικά διορισμένη διοίκηση της Λάρκο στο ΔΣ της εταιρείας την περασμένη Πέμπτη 27 Ιουνίου, λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Ωστόσο η ΕΣΣΕ δεν εγκρίθηκε καθώς τα μέλη του ΔΣ ζήτησαν από τη διοίκηση να παρουσιάσει την ακριβή κοστολόγηση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το διοικητικό δίδυμο (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) θα επιχειρήσουν την έγκριση και υπογραφή της ΕΣΣΕ σε νέο ΔΣ εντός της εβδομάδας, κυριολεκτικά στο παρά ένα των εκλογών.

  Σε κάθε περίπτωση, το σχέδιο να περάσουν κάτω από το ραντάρ των εκλογών αυξήσεις στο μισθολογικό κόστος της Λάρκο, είναι νομικά διάτρητο και βρίσκεται στον αέρα για τον πρόσθετο λόγο ότι το ΤΑΙΠΕΔ που είναι ο βασικός μέτοχος της Λάρκο έχει ζητήσει ενημέρωση και τεκμηρίωση εάν οι αυξήσεις που προκύπτουν από τη Σύμβαση, είναι συμβατές με το Business Plan που κατήρτισε η εταιρεία Oliver Wyman. Αυτή η ενημέρωση δεν έχει γίνει.

  Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις που θα προκύψουν εκτιμάται ότι φτάνουν τα 3 εκατ. ευρώ ετησίως, μόνο για το εργοστάσιο της Λάρκο χωρίς να υπολογίζονται οι αυξήσεις που θα προκύψουν από άλλους χώρους της εταιρείας.

  Και όλα αυτά όταν η εταιρεία είναι ουσιαστικά χρεοκοπημένη: 

  - Με βάση τα τελευταία στοιχεία το 2018, η Λάρκο για κάθε τόνο νικελίου που παρήγαγε, είχε ζημιές 3642 δολάρια.

  - έχει μέχρι στιγμής 350 εκατ. ευρώ ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος προς τη ΔΕΗ. Ακόμη και σήμερα, παρά τη δέσμευσή της ότι θα σεβαστεί τη νέα ευνοϊκότατη σύμβαση, δεν πληρώνει. Από τις αρχές του 2019 η Λάρκο έχει πληρώσει 7,5 εκατ. ευρώ έναντι 30 εκατ. ευρώ που είναι οι λογαριασμοί Ιανουαρίου - Μαΐου 

  - οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εργολάβους και προμηθευτές υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια (κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ)

  - η εταιρεία σκανδαλωδώς δεν υλοποιεί τις υποχρεώσεις που έχει για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Εκτιμάται ότι στο τέλος της περιόδου η εταιρεία θα έχει ένα τεράστιο έλλειμμα 1,5 εκατομμυρίων δικαιωμάτων αξίας κοντά στα 40 εκατ. ευρώ, με την ανοχή του υπουργείου Ενέργειας. Περίπου το μισό από το έλλειμμα, έχει προκύψει από την πώληση των δωρεάν δικαιωμάτων που είχε στην κατοχή της η Λάρκο για να καλύψει τρέχουσες υποχρεώσεις της 

  Τι προβλέπει η ΕΣΣΕ

  Εάν η Λάρκο ήταν κερδοφόρος και είχε περιθώριο να δώσει από τη λειτουργία και την κερδοφορία της τις παροχές που προβλέπει η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τότε πράγματι θα μιλούσαμε για μια γενναιόδωρη συμφωνία. Το πρόβλημα στα όσα επιχειρεί να περάσει η κομματική διοίκηση της Λάρκο είναι ότι ο λογαριασμός θα πάει στους φορολογούμενους. Τι περιλαμβάνει αυτός ο λογαριασμός;

  Ως προς τις βασικές απολαβές:

  Βασικό μισθό ανειδίκευτου πρωτοδιοριζόμενου εργάτη 950 ευρώ (βοηθοί τεχνίτες, τεχνίτες ηλεκτρονικοί, υδραυλικοί, ξυλουργοί, οικοδόμοι, φύλακες, βοηθοί χειριστές μηχανημάτων).

  Ο βασικός μισθός αυξάνεται και ξεπερνά τα 1000 ευρώ για άλλες ειδικότητες (χειριστές μηχανημάτων, επιστάτες, εργοδηγοί, διοικητικοί κλπ) και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 1350 ευρώ για το επιστημονικό προσωπικό.

  Ο βασικός αυτός μισθός συμπληρώνεται με διατακτικές:
  2 ευρώ την ημέρα από την 1η Ιουλίου 2019 
  4 ευρώ την ημέρα από την 1η Ιουλίου 2020
  6 ευρώ την ημέρα από την 1η Ιουλίου 2021

  Επιπλέον όσοι προσλήφθηκαν το 2007 και έχουν λάβει αναβάθμιση ειδικότητας χωρίς αύξηση μισθού, προβλέπεται να πάρουν αναδρομικά σε τρεις δόσεις τη διαφορά που προκύπτει.

  Σε ό,τι αφορά τα χρονοεπιδόματα, τα βασικά ημερομίσθια προσαυξάνονται κατά:
  5% για τις δύο πρώτες τριετίες
  7% για την τρίτη και τέταρτη τριετία
  8% για την πέμπτη και έκτη τριετία
  9% για την έβδομη και όγδοη τριετία

  Αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία ακόμη και η απασχόληση εργαζόμενου μέσω εργολάβου (για κάθε 5 έτη μία τριετία).

  Επιδόματα

  Η ΕΣΣΕ περιλαμβάνει πλήθος επιδομάτων και παροχών. Συγκεκριμένα στην εταιρεία διασφαλίζονται πλήρως τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας. Επιπλέον επιδόματα ανάλογα και με την ειδικότητα ή την οικογενειακή κατάσταση του εργαζόμενου προβλέπονται τα εξής:

  1.    Ανθυγιεινό από 114,55 έως 130,69 ευρώ
  2.    Συζύγου 29,35 ευρώ
  3.    Βάρδιας 59,98 ευρώ
  4.    Εκτός βάρδιας 35 ευρώ
  5.    Παραγ. τμημ. 95 ευρώ
  6.    Επίδομα Η/Κ 190 ευρώ
  7.    Επίδομα ρευστών 10 ευρώ
  8.    Επίδομα οξυγονοκολλητών 20 ευρώ
  9.    Επίδομα Συντ. (ύψους) 19,67 ευρώ
  10.  Επίδομα ύψους (γερανιστές) 17,34 ευρώ
  11.  Επίδομα ηλεκτρομηχανολογικής συντήρησης εκτός βάρδιας 14,67 ευρώ
  12.  Επίδομα Βάρδιας ΠΗ 20 ευρώ
  13.  Επίδομα γερανών 50 ευρώ
  14.  Επίδομα χειριστών 41 ευρώ
  15.  Επίδομα οδηγών ασθενοφόρου 20 ευρώ
  16.  Επίδομα ταμείου 10%
  17.  Επίδομα προϊσταμένων υπομηχανικών 146,74
  18.  Επίδομα υπευθυνότητας προσωπάρχη 176,08
  19.  Πολυετίες 1%
  20.  Κάτοχοι πτυχίου ΤΕΙ 10%
  21.  Κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ 15%
  22.  Κάτοχοι μεταπτυχιακού 18%
  23.  Κάτοχοι διδακτορικού 20%

  Πριμ παραγωγής

  Λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής, όσο πιο πολύ νικέλιο παράγει η Λάρκο τόσο αυξάνονται οι ζημιές. Ωστόσο στην ΕΣΣΕ προβλέπεται πριμ παραγωγής που αυξάνεται όσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή, δηλαδή όσο μεγαλύτερες είναι οι ζημιές της εταιρείας:

  Εάν η μέση τιμή του νικελίου είναι 9500 έως 11574 δολάρια και η παραγωγή του μήνα ξεπερνά τους 1000 τόνους (ζημιά για την εταιρεία περίπου 5 εκατ. δολάρια) τότε δίνεται πριμ παραγωγής 2%  του μισθού + 2,75% ανά 100 τόνους 

  Το πριμ παραγωγής μπορεί να φτάσει μέχρι και το 14% + 3% ανά 100 τόνους ανάλογα με τις τιμές του νικελίου και την παραγωγή ανά μήνα.

  Οικειοθελείς παροχές

  Πέραν των παραπάνω η ΕΣΣΕ προβλέπει τις εξής παροχές:

  • 1 κιβώτιο γάλα σε κονσέρβα κάθε δύο μήνες
  • 40 ευρώ ως αντίτιμο αγοράς γαλοπούλας τα Χριστούγεννα
  • 100 ευρώ ως αντίτιμο για την αγορά αρνιού το Πάσχα

  Επίσης προβλέπεται η επιδότηση από το ταμείο της εταιρείας χοροεσπερίδων και πολιτιστικών εκδηλώσεων (μπουζούκια) του σωματείου των εργαζομένων.

  Ποια είναι η διοίκηση της Λάρκο

  Η διοίκηση της Λάρκο αποτελείται από τους Μ. Ρένεση (Πρόεδρος ΔΣ) και Ε. Κουτσλιωτάκη (διευθύνων σύμβουλος). Ο πρώτος βρίσκεται στην εταιρεία από το 2015 και υποτίθεται ότι θα εκπονούσε σχέδιο για τη βιώσιμη λειτουργία της Λάρκο υπό κρατικό έλεγχο. Η παταγώδης αποτυχία δεν στάθηκε εμπόδιο για την παραμονή του.

  Ο ίδιος βρίσκεται κοντά στο κυβερνών κόμμα και είναι χαρακτηριστικό ότι η σύζυγός του (γνωστή τραγουδίστρια) είναι υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Κοζάνης. Ο διευθύνων σύμβουλος που ανέλαβε προ μηνών, είναι υιός παλιού συνδικαλιστή του ΚΚΕ, ο οποίος μάλιστα εργαζόταν στη Λάρκο επί χούντας.

  Πριν την τοποθέτησή του στη Λάρκο ήταν άνεργος ενώ θεωρείται ότι αποτελεί επιλογή του Γ. Δραγασάκη με τον οποίο διατηρεί γνωριμία από την εποχή που ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης βρισκόταν στο ΚΚΕ. Και ο πρόεδρος και ο διευθύνων, έχουν σπουδές στην πρώην ΕΣΣΔ με υποτροφίες από το ΚΚΕ, ο πρώτος στην Ουκρανία και ο δεύτερος στη Μόσχα. 

  Η διοίκηση της Λάρκο εγκαλείται για μια σειρά από θέματα διαχείρισης της κρατικής βιομηχανίας, Μεταξύ αυτών το σοβαρότερο, με ενδεχόμενη ευθύνη των μελών του ΔΣ, αφορά στην αδυναμία κατάρτισης λογιστικών καταστάσεων για τα έτη 2016, 2017 και 2018.

  Υπενθυμίζεται ότι στις δημοσιευμένες καταστάσεις του 2015 υπάρχουν σοβαρά ζητήματα σύμφωνα με τις σημειώσεις των ορκωτών λογιστών, οι οποίοι ζήτησαν επικαιροποίηση της αξίας των παγίων με βάση τις νεότερες εμπορικές αξίες. Συγκεκριμένα οι ορκωτοί έχουν ζητήσει νέα ανεξάρτητη αποτίμηση, ενώ ενδεχόμενη αναπροσαρμογή προς τα κάτω της αξίας των παγίων, θα έχει επίπτωση στην καθαρή θέση της εταιρείας.

  Να σημειωθεί τέλος ότι η Λάρκο τελούσε υπό ιδιωτικοποίηση στο πλαίσιο της συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης με την Κομισιόν για την υπόθεση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

  Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης σταμάτησε από την νυν κυβέρνηση, η οποία είχε ισχυριστεί (υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Γ. Σταθάκης) ότι έχει σχέδιο που θα μετατρέψει την κρατική βιομηχανία σε κερδοφόρο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ