Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Ιουν-2019 08:57

  Γιατί η ΔΕΛΤΑ πετάει "λευκή πετσέτα"

  Γιατί η ΔΕΛΤΑ πετάει "λευκή πετσέτα"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  "Λευκή πετσέτα", τη δεύτερη σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός αποφάσισε να πετάξει η ΔΕΛΤΑ. Μετά λοιπόν το κλείσιμο του εργοστασίου της στο Πλατύ Ημαθίας, όπου παρήγαγε το γάλα εβαπορέ Βλάχας, χθες έγινε γνωστό πως το εργοστάσιο της στην Ελασσόνα περνά στον έλεγχο της ΟΠΤΙΜΑ, συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη.

  Με τη νέα αυτή συμφωνία η ΟΠΤΙΜΑ αποκτά τον κτιριακό και μηχανολογικό εξοπλισμό του εργοστασίου της ΔΕΛΤΑ στην Ελασσόνα, παραγωγής κίτρινου τυριού που είχε αποκτήσει η ΔΕΛΤΑ το 2003. Επίσης η ΟΠΤΙΜΑ αναλαμβάνει την παραγωγή των κίτρινων τυριών (κασέρι και ημίσκληρο) για λογαριασμό της ΔΕΛΤΑ. Εκτός της συμφωνίας μένει η παραγωγή φέτας και το σήμα ΒΙΓΛΑ τα οποία διατηρεί στην ιδιοκτησία της ΔΕΛΤΑ.

  Η τελευταία εξέλιξη όπως και η απόφασή της ΔΕΛΤΑ να κλείσει το εργοστάσιό της στο Πλατύ Ημαθίας και να καλύπτει την εσωτερική αγορά με εισαγωγές από το εξωτερικό, είχαν επί της ουσίας προαναγγελθεί στις οικονομικές καταστάσεις της για τη χρήση του 2018. Τόσο για τη δραστηριότητα των τυροκομικών προϊόντων όσο και αυτή του εβαπορέ γάλακτος, δεν γίνεται καμία αναφορά στις τελευταίες οικονομικές της καταστάσεις.

  Πολλοί από την αγορά εκτιμούν ότι οι τελευταίες κινήσεις της ΔΕΛΤΑ αποτελούν το πρώτο βήμα για την μερική ή ολική πώληση της εταιρείας, κάτι που μέχρι αυτή τη στιγμή διαψεύδονται από τον βασικό της μέτοχο τη MIG.

  Πάντως ο Στέφανος Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΤΙΜΑ, του παραγωγικού βραχίονα της οικογένειας Παντελιάδη που έχει και τη λιανεμπορική εταιρεία ΜΕΤΡΟ, δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον του για τη ΔΕΛΤΑ. Το αν θα υπάρξει και επόμενο βήμα στη συνεργασία μεταξύ των δύο μερών μένει να φανεί. Όπως και ποια θα είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα η ΔΕΛΤΑ οι αναπροσαρμοσμένες πωλήσεις της οποίας ανήλθαν πέρυσι στα 288,5 εκατ. ευρώ από 286,4 εκατ. ευρώ, τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 20,5 εκατ. ευρώ, οι ζημιές προ φόρων άγγιξαν τα 4,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 4,8 εκατ. ευρώ, και οι καθαρές ζημιές τα 5 εκατ. ευρώ όταν στη χρήση του 2017 οι ζημιές ήταν 1,7 εκατ. ευρώ.

  Από την άλλη πλευρά η ΟΠΤΙΜΑ μέσω και αυτής της συμφωνίας ενισχύει τη θέση της και σε επίπεδο παραγωγής και σε επίπεδο εμπορίας. Άλλωστε η διοίκηση της ΟΠΤΙΜΑ δεν έχει κρύψει ότι ενδιαφέρεται να ενισχύσει την παρουσία της στην αγορά. Η τελευταία μεγάλη εξαγορά της είναι όταν απέκτησε το Κατίκι Δομοκού από την αλλαντοβιομηχανία Νίκας.

  Σήμερα market leader στην υποκατηγορία των κίτρινων τυριών είναι η FrieslandCampina, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η ΟΠΤΙΜΑ και στην τρίτη τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Συνολικά οι τρεις πρώτοι παίκτες της αγοράς ελέγχουν κάτι λιγότερο από το 45% της συνολικής πίτας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ