Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Ιουν-2019 08:16

  Στην Altamira η διαχείριση των NPLs της Alpha Bank Κύπρου

  Στην Altamira η διαχείριση των NPLs της Alpha Bank Κύπρου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Στην Altamira, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, επικράτησε μεταξύ της Pepper και της APS, καταλήγει προς διαχείριση, το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων της Alpha Bank Κύπρου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το τελικό agreement για την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία αφορά την ανάθεση διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 3,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2 δισ. έχουν μεταφερθεί σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV), αναμένεται μεταξύ 15 – 31 Ιουλίου.

  Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα η Alpha Bank προγραμματίζει πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες θα προσεγγίσουν τα 4 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του έτους. Ειδικότερα, η Τράπεζα προγραμματίζει πώληση εξασφαλισμένων δανείων 3,8 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκιο Neptune μικρομεσαίων επιχειρήσεων και χαρτοφυλάκιο Orion καταναλωτικών δανείων με εξασφαλίσεις), καθώς και πώληση μεγάλων επιχειρηματικών δανείων 100 εκατ. ευρώ. Εντός του 2019 θα ξεκινήσει και η διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίου ανεξασφάλιστων δανείων, ύψους 800 εκατ. ευρώ, που θα ολοκληρωθεί εντός του 2020.

  Με τις πωλήσεις που θα πραγματοποιήσει η Τράπεζα εντός του τρέχοντος έτους, η κάλυψη από προβλέψεις (cash coverage) των δανείων θα διαμορφωθεί σε περίπου 45% από 47% στο τέλος Μαρτίου.

  Σημειώνεται ότι το 2018 η Alpha Bank πραγματοποίησε πωλήσεις NPLs ύψους 4,2 δισ. ευρώ (χαρτοφυλάκια Venus, Mercury και Jupiter), ούσα μέχρι στιγμής η Τράπεζα που πρωταγωνιστεί στις πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, έχει εγκαινιάσει από πέρυσι τον Ιούλιο ένα νέο μοντέλο για τις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο αναμένεται να δείξει σημαντικά αποτελέσματα το δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

  Στο μέτωπο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η Alpha Bank πέτυχε στο α΄ τρίμηνο 2019 ετήσια μείωση κατά 3 δισ. ευρώ (Μάρτιος 2018 – Μάρτιος 2019) και αρνητικό σχηματισμό νέων NPE, αν και οι ιάσεις δανείων στο τρίμηνο αυτό ήταν χαμηλότερες του δ΄ τριμήνου 2018 (74 εκατ. ευρώ έναντι 1,13 δισ. ευρώ).

  Στο διάστημα Μαρτίου 2019 – Δεκεμβρίου 2019 η Τράπεζα στοχεύει σε μείωση των NPEs κατά 5,2 δισ. ευρώ, από τα 21,4 στα 16,2 δισ. ευρώ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων