Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Ιουν-2019 08:23

  Σε "ρυθμό" κινητοποιήσεων και οι ιδιωτικές κλινικές

  Σε "ρυθμό" κινητοποιήσεων και οι ιδιωτικές κλινικές
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μεγαλώνει το "μπλόκο” των ιδιωτικών μονάδων περίθαλψης κατά του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, και μετά την απεργία διαρκείας που ξεκίνησαν χθες τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, τη "σκυτάλη” παίρνουν από σήμερα οι ιδιωτικές κλινικές.

  Η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών κάλεσε τα μέλη της να μην παρέχουν από σήμερα υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης σε εξωτερικούς ασθενείς, σημειώνοντας πως και αυτή η κινητοποίηση θα είναι επ’ αόριστον.

  Υπενθυμίζεται πως σε κινητοποιήσεις (από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη) προχώρησε και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, ενώ  αύριο όλα τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας θα παραμείνουν κλειστά.

  Οι ιδιωτικές κλινικές αναφέρουν πως η την ευθύνη για την μη εξυπηρέτηση των ασθενών την έχει ουσιαστικά η Πολιτεία, καθώς αποζημιώνει σε τιμές κάτω του κόστους σε ποσοστό 70%, κάτι που οδηγεί τις επιχειρήσεις στην καταστροφή.

  Όπως εξηγεί η ΠΕΙΚ, λόγω των αναγκαστικών εκπτώσεις και επιστροφών (rebate και claw back) ώστε να καλύπτεται η "τρύπα” στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, μέχρι σήμερα έχουν οδηγηθεί σε αναστολή λειτουργίας 40 κλινικές (σε σύνολο 160 περίπου κλινικών που λειτουργούν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των ψυχιατρικών και των μαιευτικών), ενώ απειλείται η βιωσιμότητα όλων των υπολοίπων που λειτουργούν.

  Συμπληρώνει ακόμη πως προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί βάσει των αναγκών, αλλά και των επιλογών για ιδιωτική περίθαλψη των ασθενών. 

  Η ΠΕΙΚ ζητά επιπλέον την κατάργηση των δύο αυτών καταστροφικών μέτρων και στην νοσηλευτική περίθαλψη, καθώς και την μείωση του ΦΠΑ από 24% στο 6% στον οποίο είναι ενταγμένα τα φάρμακα. Επί του δεύτερου θέματος, οι κλινικές είχαν στείλει επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τις ανακοινώσεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην εστίαση.

  Επί του παρόντος πάντως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν φαίνεται να υπάρχει λύση στο αδιέξοδο που έχουν οδηγηθεί τόσο τα διαγνωστικά και τα εργαστήρια, όσο και οι κλινικές, κυρίως αυτές μεσαίου μεγέθους. Σήμερα πάντως έχει προγραμματιστεί ακόμη μια συνάντηση των εκπροσώπων των Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.

  Οι επιχειρήσεις του κλάδου υπογραμμίζουν πως το ποσοστό της αυτόματης περικοπής υπέρβασης των δαπανών α’ εξαμήνου 2018, φτάνει ακόμη και για το πιο μικρό μικροβιολογικό εργαστήριο στο 19%, για ένα μέσο ακτινολογικό εργαστήριο που εκτελεί όλα τα είδη απεικονιστικών εξετάσεων προσδιορίζεται πάνω από το 30%, για δε τα πολυδύναμα διαγνωστικά κέντρα που εκτελούν όλα τα είδη των διαγνωστικών εξετάσεων το ποσοστό αυτό ξεπερνά μεσοσταθμικά το 24%.

  Όλες δε οι ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής καταγράφουν ζημίες οι οποίες κυμαίνονται από 20% έως 70% και ξεπερνούν το 45% κατά μέσο όρο.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  vicky.kourlibini@capital.gr


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ